Günde 3 Bardak Kahve İçmek Sağlıklı mı?

Kahvenin, günlük fakat ölçülü bir miktarda tüketildiğinde sağlığa yararlı olduğu birçok çalışma tarafından kanıtlanmıştır.
Günde 3 Bardak Kahve İçmek Sağlıklı mı?

Son Güncelleme: 28 Kasım, 2018

İnsanlar senelerce kahvedeki kafein içeriğinin vücuda zararlı olduğunu düşündüğünden ötürü kahve içmekten uzak durmuşlardır. Fakat, zaman geçtikçe, kahve içmek ve sağlığa yararları yeni araştırmalar tarafından kanıtlanmıştır.

Bazı çalışmalar, diyabet, Alzheimer ve Parkinson gibi hastalıkların önlenmesi ve tedavisinde kahvenin pozitif rol oynadığını göstermektedir.

Yeni çalışmalar da kahvenin başka faydalarını ortaya çıkarmaya devam etmektedir. Bethesda Amerikan Ulusal Kanser Enstitütüsü (Maryland, ABD) tarafından yürütülen bir çalışma Hepatology’de yayınlanmıştır ve kahve içmenin karaciğere iyi geldiğini söylemektedir.

Çalışmalarına katkıda bulunmak için, bilimadamları ABD Ulusal Sağlık ve Beslenme İncelemesi Araştırması (NHANES 1999-2000)’ndan veri kullanarak 20 yaş veya daha üstü katılımcılardan 27.793 kişi seçtiler.

Katılımcılar kahve içme alışkanlıklarıyla ilgili bir anket doldurdular, araştırmacılar da katılımcıların karaciğer fonksiyonlarının çeşitliliğini saptayabilmek için kan tahlili yaptılar.

Bu çalışmanın amacı katılımcıların karaciğer sağlığını ölçmekti ve günde 3 bardak veya daha fazla kahve içen katılımcıların hiç kahve içmeyen katılımcılara oranla karaciğer enzim seviyelerinin daha düşük olduğunu buldular.

Araştırmacılar kahvenin içinde kafeinden farklı olarak, ölçülü tüketildiğinde karaciğerin sağlığına iyi gelen maddeler buldular.

Karaciğer Yağlanması ve Fibröz Riskini Kahve ile Azaltın

karaciğer yağlanması

Hepatology’de yayınlanan başka bir araştırmaya göre, kahve içmek alkole bağlı olmayan yağlı karaciğer hastalığından muzdarip insanların karaciğerindeki bağlayıcı dokunun (fibröz) birikme riskini azaltır.

Kahvedeki kafein, fibröz gibi kronik karaciğer hastalıklarından muzdarip olanların bağlayıcı dokularının birikmesini önler.

Araştırmacılar bu çalışmaya katkı sağlamak için 306 kişiyle kahve tüketimi hakkında görüşüp onları gruplara ayırdılar: ultrasonda fibröze dair hiçbir işaret bulunmayan kişiler (kontrol grubu), steatozlu olanlar, alkole bağlı olmayan karaciğer yağlanmasını (NASH) 0-1 ve 2-4 aşamalarında yaşayanlar.

Kahve tüketen steatozu olanlar, 0-1 aşamalarında NASH yaşayan hastalara göre büyük bir fark gösteriyor. 0-1 aşamasında NASH’ı olanlar %58 oranın kahve tüketiyor, bu oran 2-4 aşamalarında olanlar için %36.

Uzmanlara göre, klinik sonuçları etkilemesi için gereken tüketim miktarına karar vermek için daha fazla deneme ve araştırma gerekli.

Bu yazımıza da bir göz atın: Kahve İçmenin Artıları ve Eksileri Nelerdir?

Kahvenin Faydaları

kahvenin faydaları

Kahve içmenin faydaları hakkında öğrendiklerimiz çok uzun zamandır sağlığımıza zararlı olduğuna inanmamıza rağmen gün geçtikçe artıyor.
  • Son zamanlarda yapılan araştırmalar gösteriyor ki, kahve içmek endometriyal kanser gibi östrojen ve insulin veya obezite ile ilişkili kanser türlerine ve diyabete karşı bizi koruyor.
  • Antioksidan içeriğinden dolayı, kahvenin karaciğer ve mesane kanserini önlemeye de katkısı var.
  • Siroz riskini azaltıyor.
  • İçerdiği flavonoidden dolayı, kalp hastalığı riskini azaltıyor.
  • Baş ağrıları ve bazı migren türleri için kahve içmek öneriliyor.
  • Kahve içmek, safra kesesinde taş oluşma riskini azaltıyor ve diğer safra kesesi problemlerini önlüyor.
  • Kahve içmek midesel salgıların salgılanmasına yardımcı oluyor, safra salgılanmasını arttırıyor ve safra kesesine daha iyi bir sindirim için yardımcı oluyor.
  • Birçok bilimsel çalışma gösteriyor ki, günde 3 bardak kahve içenlerde bilişsel zayıflama riski %50 oranında azalıyor.

Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.



Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.