Hipotiroidizm ve 9 Erken Belirtisi
Hipotiroidizm, tiroid fonksiyonunu etkileyen bir hastalıktır. Bu bez metabolizmanızı düzenler, çoklu hormonları salgılar ve vücudunuzun bazı hayati süreçlerini kontrol eder. Toplumda çoğunlukla kadınları etkileyen yaygın bir hastalıktır ve tiroid hormonları azaldığı zaman dengeli ve sağlıklı bir kiloya ulaşmak zorlaştığında görülür.
Birincil neden, vücudun enflamatuvar süreçlerinde meydana gelen, tiroid bezinin hücrelerinin bozulmasına neden olan değişikliklerdir. Herkes için farklı gelişebilir olsa da, çok açık semptomların olmaması nedeniyle teşhis zor olabilir. Bu nedenle, hipotiroidizmin yaygın olarak görülebilecek belirtilerinden haberdar olmamız önemlidir.
Haydi ne olduklarını öğrenelim!
1. Yorgunluk
Bedensel ve zihinsel zayıflık çeşitli rahatsızlıklardan ve sağlık problemlerinden kaynaklanıyor olabilir. Eğer sürekli olarak böyle bir şey yaşıyorsanız, olası hipotiroidizm başlangıcını dikkate almalısınız.
2. Artan kilo alımı
Kilo almak genellikle kötü bir beslenme ve sağlıksız bir yaşam tarzı ile ilişkilendirilir. Eğer iyi alışkanlıklarınız varsa ve yine de kilo almaya başladığınızı fark ediyorsanız, bu tiroid probleminden kaynaklanıyor olabilir. Bu hastalık metabolizmanızın işlevini değiştirir, yavaşlatır ve enerjinizi doğru şekilde yakmanızı engeller.
3. Hafıza kaybı
Tiroidiniz gerektiği gibi çalışmadığında bilişsel fonksiyonlarda ciddi sorunlara yol açabilir. Hipotiroidizm nedeniyle gelişen hormonal dengesizlikler zihinsel becerilerinizi ve hafızanızı değiştirebilir.
Hormonal üretim azaldığında, beyniniz daha kolay aşınmaya eğilimlidir ve sonradan daha ciddi rahatsızlıklardan muzdarip olabilirsiniz.
4. Yüksek kolesterol
Doktorlar, kötü kolesterol seviyesinin yüksek olmasından bir tiroid probleminin sorumlu olduğundan şüphelenmese de, bunda hipotiroidizmin etkisi olabileceğini unutmamak önemlidir. Bunun nedeni, vücudunuzun, arterlerdeki kolesterolü yok etme yeteneğini kaybetmesidir ve bu da kolesterolün birikmesine yol açar.
5. Düşük libido
Libidonuzdaki azalma ve genel cinsel isteksizlik tiroid bozukluğunun bir göstergesi olabilir. Hormon üretimindeki azalma ve bunun neden olduğu diğer değişiklikler cinsel aktivite isteğini durdurabilir.
Buna ek olarak, tiroid fonksiyonunuz ve adrenal bezleriniz yakından ilişkilidir ve bunlar cinsel hormonların üretimi ve düzenlenmesinde anahtar rol oynamaktadırlar.
6. Ruh hali değişiklikleri
Azalan hormon üretiminin yan etkilerinden biri ani ruhsal değişimler olup sürekli sizi depresyona ve strese maruz bırakmasıdır. Duygu değişimleri diğer faktörler tarafından tetiklenebilirken, hipotiroidizmi de göz ardı etmeyin
7. Kuru bir cilt
Tiroid bezleri problemli olan insanlar, ciltlerini su dengesine sahip ve pürüzsüz tutmak konusunda sorun yaşarlar. Sert ve kuru cilt, düşük tiroid fonksiyonunun bir sonucu olabilir. Kırılgan tırnaklar, saç dökülmesi ve küçük yaraların zor iyileşmesi de görülürse problem daha da kötüleşebilir.
8. Yavaş sindirim
Tiroid hormonu üretiminin azalması sonucu yavaş sindirim veya kabızlık meydana gelebilir. Tiroid beziniz metabolizmayı düzenlemekten sorumlu olduğundan, aktivitesindeki herhangi bir azalma sindirim sisteminizin çalışmasını daha da zor bir hale getirebilir.
Bu, sindirim sisteminizdeki kasların kasıldıkça zayıflamasına neden olur, böylece kolonunuzda maddelerin birikme eğilimi artar.
Bunu da okuyun: Kolon temizliği için en iyi 5 meyve
9. Kas gerginliği
Stres ve kas ağrısı, yüksek yoğunlukta egzersiz veya spor yapan kişiler arasında yaygın olma eğilimindedir. Ancak suçlu bunlar olmadığında, muhtemelen yanlış çalışan tiroid durumu söz konusudur. Metabolizmanızı düzenleyen hormonlar önemli derecede azalabilir, eklemlerinizi ve kaslarınızı zayıflatabilir.
Ne kadar şiddetli olduğuna bağlı olarak, düşük yoğunlukta egzersizler ve tiroidi uyaran belirli gıdalar ile ağrıyı kontrol edebilirsiniz. Tüm bu belirtilerin kişiden kişiye farklılık gösterebileceğini unutmayın. Özellikle aynı anda birden fazlasını yaşarsanız, yaşadığınız tüm uyarı işaretlerine dikkat etmeniz çok önemlidir.
İlginizi çekebilir ...