Kahvaltıda Kahve İçmek ve Faydaları

Bir fincan kahve olmadan güne başlayamayanlardan mısınız? Kahve bizi sadece uyandırmaya yardımcı olmaz, daha zinde olmamızı da sağlar. Ayrıca baş ağrısına da iyi geldiği bilinmektedir.
Kahvaltıda Kahve İçmek ve Faydaları

Son Güncelleme: 18 Kasım, 2018

Siz de sabahları bir fincan kahve içmeden uyanamayanlardan mısınız? Öyleyse size güzel bir haber verelim: kahvaltıda kahve içmek son derece sağlıklı ve faydalı bir alışkanlıktır.

Kahve, sudan sonra, dünyada en çok tüketilen ikinci içecektir. İşte bu yazımızda, sabahları bir fincan kahve içmenin faydalarından bahsedeceğiz.

Kahvaltıda Kahve İçmek Hangi Faydaları Sağlar?

Sabah evden çıkmadan önce kahvaltı yapmayıp sadece bir fincan kahve içen birçok insan var. Bu, sağlığımızı olumsuz yönde etkileyecek kötü bir alışkanlık. Besleyici bir kahvaltı yapmadan evden çıkmamalıyız.

Kahvaltıyı, vücudumuz için günün en önemli öğünü olarak kabul etmek zorundayız. Kahvaltıyı atlarsak, öğle yemeği saatinde çok acıkmış oluruz. Bu uzun vadede kilo almaya sebep olan bir alışkanlıktır.

En ideal olan şey, her öğünde uygun miktarda besin tüketmek. Bu bağlamda, kahvaltının önemini asla küçümsememelisiniz. Öyleyse gelin şimdi kahvaltıda kahve içmek bize hangi faydaları sağlar bir göz atalım.

1.Kahve uyanmamıza yardımcı olur, dikkat ve hafızamız için faydalıdır

kahvaltıda kahve içmek

Sabahları, bizi kendimize getirmeye yardımcı bir şey içmekten daha güzel bir şey olamaz.

Bu küçük uyarıcı, doğru dozda tüketildiğinde, sabahın ilk saatlerinde bize dinçlik verir, kendimize gelmemize yardımcı olur.

Bazı bünyelerde kafein baş ağrısını tetiklese de birçok kişi için baş ağrısını dindirmeye yardımcı olur. Bu bağlamda, kafein tüketmek için en doğru zamanın hangisi olduğunu bilmekte fayda var.

Kahve, merkezi sinir sistemimizi uyarır. Bu sebeple ne kadar kahve tükettiğinize dikkat etmeniz gerekir. Günde iki fincandan fazla kahve tüketmek tavsiye edilmemektedir. Fincan derken elbette devasa büyüklükteki kupaları kastetmiyoruz.

2. Kahve bol miktarda antioksidan içermektedir

kahve içmek

Kahve antioksidan açısından oldukça zengin bir içecektir.

Antioksidanlar, serbest radikallere karşı hücrelerimizi korumaya ve onları güçlendirmeye yardımcı olur.

Kahve bizi oksidatif strese karşı korumaktadır. Dolayısıyla, sabahları bir fincan kahve tüketmek, sağlıklı bir alışkanlık olarak kabul edilebilir. İlginç bir bilgi: yeşil kahve antioksidan bakımından çok daha zengin ve faydalıdır. Ayrıca yağ yakımı açısından da etkilidir.

3.Bağırsaklarda bulunan yararlı bakterileri korur

bağırsak florası

Evet doğru duydunuz. Bir fincan kahve, bağırsak florası için koruyucu görev görür ve probiyotik gibi çalışır. Böylece bağırsak hareketlerimiz düzenlenir ve birçok hastalıktan korunuruz.

4. Kahve sindirime yardımcı olur

antioksidan

Kahve mide suyunu teşvik ederek yediklerimizin sindirilmesini ve besinlerin emilimini kolaylaştırır.

Mide fonksiyonlarını ve tüm sindirim sistemini desteklemek açısından günde iki fincan kahve tüketmek iyi bir alışkanlıktır.

5.Karaciğeri korur.

kahve içmek

Yapılan birçok araştırmaya göre kahve, karaciğer sağlığı açısından olumlu etkiler yapmaktadır.

Karaciğer hücrelerini, siroz ve karaciğer yağlanması gibi rahatsızlıklara karşı korur. Unutmayın ki, kahvenin sağlıklı etkileri günde iki veya üç fincan tüketildiği zaman geçerlidir.

6.Kahvenizin yanında ne yediğinize de dikkat edin.

kahvaltıda kahve içmek

Bu konuda dikkatli olmalıyız. Klasik bir kahvaltı, günün en sağlıklı öğünü olarak kabul edilmektedir. Şu menü pek çok kişi için oldukça tanıdıktır: Bir fincan kahve, portakal suyu ve tereyağlı kızarmış ekmek. Oysa uzmanlara göre bu kahvaltı menüsü çok yanlış.

Kahveyi, portakal suyu ile birleştirirseniz, kahvaltınız çok asidik olmuş olur. Üstelik, tükettiğiniz portakal suyu, süpermarketlerde satılanlardansa, gerekli miktarda C vitamini ve antioksidan içermeyecektir. En güzeli, taze sıkılmış portakal suyu tüketmektir.

Peki, kahvemizle birlikte hangi yiyecekleri tüketmeliyiz?

Güne, bir bardak ılık limonlu su ile başlayabilirsiniz. Bir saat sonra, normal şekilde kahvaltınızı yapabilirsiniz.

Kahvaltıda tereyağı ve kızarmış ekmek tüketmemeye dikkat edin, çünkü yağ ve işlenmiş un içeren bu besinler kahvaltınızı sağlıksız kılacaktır.

Kahvaltıda kahve içmek isteyenler için en ideal seçim, yulaf ezmesiyle birlikte az miktarda soya sütü, biraz kuru yemiş ve elma veya armut gibi taze bir meyve olabilir. Çok fazla şeker içermesi nedeniyle, reçel veya marmelat aynı faydayı sağlamayacaktır.

Eğer kahvenizin yanında küçük bir sandviç tüketmek istiyorsanız, tam tahıllı yulaf ekmeği, bir dilim hindi göğsü ve avokado, oldukça doğru bir tercih olacaktır. Bu lezzetli sandviç sayesinde  öğle yemeğine kadar ihtiyacınız olan tüm besinleri almış olacaksınız.

Unutmayın, kahvaltıda kahve içmek oldukça sağlıklı bir alışkanlık olabilir ancak kahveyi günün geri kalan kısmında aşırı miktarda tüketmemeye özen göstermelisiniz. 


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.


  • Esquivel, P., & Jiménez, V. M. (2012). Functional properties of coffee and coffee by-products. Food Research International. https://doi.org/10.1016/j.foodres.2011.05.028
  • George, S. E., Ramalakshmi, K., & Rao, L. J. M. (2008). A perception on health benefits of coffee. Critical Reviews in Food Science and Nutrition. https://doi.org/10.1080/10408390701522445
  • Dórea, J. G., & da Costa, T. H. M. (2005). Is coffee a functional food? British Journal of Nutrition. https://doi.org/10.1079/bjn20051370
  • Hindmarch, I., Rigney, U., Stanley, N., Quinlan, P., Rycroft, J., & Lane, J. (2000). A naturalistic investigation of the effects of day-long consumption of tea, coffee and water on alertness, sleep onset and sleep quality. Psychopharmacology, 149(3), 203-216.
  • Nehlig, A., Daval, J. L., & Debry, G. (1992). Caffeine and the central nervous system: mechanisms of action, biochemical, metabolic and psychostimulant effects. Brain Research Reviews, 17(2), 139-170.
  • Svilaas, A., Sakhi, A. K., Andersen, L. F., Svilaas, T., Strom, E. C., Jacobs Jr, D. R., … & Blomhoff, R. (2004). Intakes of antioxidants in coffee, wine, and vegetables are correlated with plasma carotenoids in humans. The Journal of nutrition, 134(3), 562-567.
  • Asano, I., Umemura, M., Fujii, S., HOSHINO, H., & IINO, H. (2004). Effects of mannooligosaccharides from coffee mannan on fecal microflora and defecation in healthy volunteers. Food science and technology research, 10(1), 93-97.
  • Klatsky, A. L., Morton, C., Udaltsova, N., & Friedman, G. D. (2006). Coffee, cirrhosis, and transaminase enzymes. Archives of internal medicine, 166(11), 1190-1195.

Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.