Sürekli Yaşanan Karın Şişkinliği, Sebepleri ve Öneriler
24 Şubat, 2017
Karnınızın sürekli şiş olması, yeme alışkanlıklarınızdan kaynaklı olabilir. Bunu önlemek için daha fazla su için ve sıkışıp kalmış gazı atmak için egzersiz yapın.
Çok şey denediniz, bolca egzersiz ve diyet yaptınız; ama hala sürekli olarak karın şişkinliği yaşıyorsunuz ve bu şişkinlik hiç inmeyecekmiş gibi mi görünüyor? Böyle bir durumda şişkinliğin yaratmış olduğu kötü görüntünün yanı sıra ağırlık ve rahatsızlık hissi yüzünden de hiç bir şeyden zevk alamazsınız.
Neden sürekli karın şişliği yaşadığınızı öğrenmek ister misiniz? Bugünkü makalemizde bunlara değineceğiz.
Karın Şişkinliğinin Olası Nedenleri
Karın, vücudun diğer bölgelerine kıyasla enflamasyona daha yatkındır. Bu problem kadınların üçte birini etkiler ve genellikle haftada en az bir kez yaşanır.
Ciddi bir durum olmasa da buna sıklıkla ağrı, gaz veya kabızlık eşlik ettiği için rahatsızlık verici olabilir. Karın şişkinliği ile ilgili olabilecek başlıca nedenleri şunlardır:
Bu, karın şişkinliği ile en çok ilgisi olan nedenlerden biridir. Adet olmadan önceki zamanda, kadın vücudu daha az prostaglandin üretir, bu da sıvı tutulumuna ve dolayısıyla karın ve göğüslerde ağrıya sebep olur.
Sıkışıp Kalmış Gaz
Karında biriken gaz dışarı çıkmaya çalışırken de şişkinlik olabilir. Gaz sebebiyle oluşan karın şişkinliği yemekten sonra daha fazla olur. Sindirim sırasında karın bölgesinde gaz birikir ve vücuttan çıkması zaman alır.
Sıvı Tutulumu
Saatlerce ayakta durmak veya oturmak şişkin karına yol açar; çünkü bölgede sıvı birikimi olur.
Hareketsiz yaşam, zayıf kan dolaşımı, aşırı sodyum ve şeker tüketimi, sıvı tutulumunu beraberinde getirir. Ayrıca egzersiz yapmama ve yeterince su içmeme sonucunda da oluşabilir.
Gıda Hassasiyetleri
Bazen bu rahatsızlığa, şişmeye ve hatta ishale yol açan şeyin gıda hassasiyeti olduğunu fark etmeyiz.
Bunların en yaygını laktoz hassasiyetidir (laktoz, süt içerisindeki bir tür şekerdir). Bu da, vücut laktaz isimli enzimi yeterli miktarda üretemediği zaman gerçekleşir.
Hormonal Bozukluklar
Sıvı, bacaklarda ve alt karın bölgesinde biriktiği zaman; bu durum bir tür karaciğer, böbrek veya kalp hastalığından kaynaklanıyor olabilir. Kullanılan bazı ilaçlar da hormonal değişikliklere ve kilo alımına yol açabilir.
Rahatsız Bağırsaklar
Bağırsaklarda biriken gaz da şişmeye neden olur. Bu durumun bazı farklı belirtileri vardır. Bunlar karın ağrısı, tuvalete çıkarken zorluk yaşama, kronik veya nükseden bağırsak rahatsızlıkları olarak sıralanabilir.
Bunun sebebi ise bağırsak florasındaki değişimlerdir.
Aşırı Hızlı Yemek
Bazen yavaş yavaş yemek yerine, yiyecekleri ağzımıza çiğnemeden tıktığımızı fark etmeyiz. Bu kötü alışkanlığın bir kaç sonucu vardır:
Yemek yedikten sonra beynin tokluk duyması için yarım saat gerekir.
Bu da gerektiğinden fazla yemenize neden olur.
Bu durumda kişi daha çok hava yutar ve bu hava bağırsakta birikerek şişmeye yol açar.
Kızarmış Yiyecekler
Ekmekli, bulamaçlı, bulamaca batırılarak kızartılmış yiyecekler… Bir çok insanın beslenme düzenini bu tür gıdalar oluşturur. Kızartmalar, yağların sindirimini yavaşlatır ve bu da öğünlerden sonra şişmeye yol açar.
Gazlı İçecekler
Baloncuklar şişer. Olay bundan ibarettir. Dolayısıyla, gazlı içecekler karnı şişirir. Tüketilen gazlı içeceğin şekerli olması iki kat zarar verir; çünkü fazla kalori, kilo alımına yol açar.
Gazlı içecek tüketirken dikkatli olmalısınız; çünkü soda, içeriğinde şeker olmasa da, karna şişlik hissi verir.
Çok Fazla veya Çok Az Lifli Gıda Tüketmek
Lifli gıdaların az miktarda tüketimi kabızlığa sebep olabilir ve bu da karın şişliği ile sonuçlanır. Ancak lifli gıdaların çok fazla tüketilmesi de faydalı değildir. Çünkü ishale ve bağırsak enflamasyonuna yol açar.
Aşırı Rafine Un
Hamur işleri, pizza, makarna (ve beslenme düzenimizin parçası olan benzeri gıdalar) sindirim sisteminin gücünü kaybetmesine yol açar.
Bu durum, midenin sindirimi tamamlamadan önce sindirici enzimleri tüketmesi anlamına gelir. Bu gıdalar daha geç depolanır ve gaza, hazımsızlığa ve karın şişliğine yol açar.
Şişkinliği Azaltmak İçin Öneriler
Karnınızın şişmesine yol açan şeyleri tanımladıktan sonra atacağınız ilk adım, alışkanlıklarınızı değiştirmek için harekete geçmek olmalıdır.
Vajinal mantar enfeksiyonları, Candida grubuna ait bir mantarın aşırı çoğalması nedeniyle oluşur, muhtemelen bunu biliyorsunuz. Bu tür enfeksiyonlara neden olan türün spesifik ismi ise Candida albicans’tır. Bu mantar genelde ciltte, ağızda, sindirim sisteminde ve vajinada bulunur. Bu mantar türü vücudun…
Şistozomiyaz, Schistosoma isimli parazitin neden olduğu bir parazit hastalığıdır. Bu hastalık aynı zamanda bilharziasis olarak da bilinir. Söz konusu parazit biyolojik sınıflandırmaya göre bir trematoddur (bir tür solucan). Hastalığın dağılımı ile ilgili küresel veriler oldukça dikkat çekici; şistozomiyaz genelde Afrika,…
Çürük dişler birçok insanın sorunudur. Birçok farklı faktör diş çürümesine neden olabilir. Ancak çoğunlukla bu durum beslenme alışkanlıklarıyla, bakterilerle ve tükürükte bulunan maddelerle ilişkilendirilir. Diş çürükleri ilk olarak diş minesini etkiler. Sonrasında ise adım adım ilerler ve dişin iç kısmına…
Gece vakti hiç aşırı yemek yediniz mi? Eğer bu oluyorsa, sizde de gece yeme sendromu olabilir. Bu sendromdan muzdarip kişiler, gecenin ortasında yemek yemek için uyanırlar. Genelde de yerler çünkü kontrol edemeyecekleri bir yeme isteği ile uyanmış olurlar. Bu sadece geceleri…
Pulmoner veba genel “veba” grubuna ait hastalık çeşitlerinden biridir. Tarih boyunca çeşitli salgınlara sebep olmuş, yüksek oranda ölümlerle sonuçlanmış ciddi bir hastalıktır. Neyse ki günümüzde tamamen tedavi etmek mümkündür. Tarihin en ciddi veba salgını 14. yüzyılda Avrupa’da yaşandı. Kara Ölüm…
Diyabetiniz varsa, bunun en zor yanlarından biri, ne yemeniz gerektiğini bilmeniz gerekmesidir. Tek bir kabul gören menü çeşidi yoktur. Fakat, tükettiğiniz karbonhidratları kontrol etmek kan şekerinizi istenen seviyelerde tutmak için önemlidir. Bunun için, çeşitli gıda türlerini bilmelisiniz ve kan şekerinize…