Sürekli Yaşanan Karın Şişkinliği, Sebepleri ve Öneriler

Karnınızın sürekli şiş olması, yeme alışkanlıklarınızdan kaynaklı olabilir. Bunu önlemek için daha fazla su için ve sıkışıp kalmış gazı atmak için egzersiz yapın.
Sürekli Yaşanan Karın Şişkinliği, Sebepleri ve Öneriler

Tarafından yazılmıştır Yamila Papa Pintor

Son Güncelleme: 25 Mayıs, 2022

Çok şey denediniz, bolca egzersiz ve diyet yaptınız; ama hala sürekli olarak karın şişkinliği yaşıyorsunuz ve bu şişkinlik hiç inmeyecekmiş gibi mi görünüyor? Böyle bir durumda şişkinliğin yaratmış olduğu kötü görüntünün yanı sıra ağırlık ve rahatsızlık hissi yüzünden de hiç bir şeyden zevk alamazsınız.

Neden sürekli karın şişliği yaşadığınızı öğrenmek ister misiniz? Bugünkü makalemizde bunlara değineceğiz.

Karın Şişkinliğinin Olası Nedenleri

Karın, vücudun diğer bölgelerine kıyasla enflamasyona daha yatkındır. Bu problem kadınların üçte birini etkiler ve genellikle haftada en az bir kez yaşanır.

Ciddi bir durum olmasa da buna sıklıkla ağrı, gaz veya kabızlık eşlik ettiği için rahatsızlık verici olabilir. Karın şişkinliği ile ilgili olabilecek başlıca nedenleri şunlardır:

Adet Öncesi Sendromu

Bu, karın şişkinliği ile en çok ilgisi olan nedenlerden biridir. Adet olmadan önceki zamanda, kadın vücudu daha az prostaglandin üretir, bu da sıvı tutulumuna ve dolayısıyla karın ve göğüslerde ağrıya sebep olur.

Sıkışıp Kalmış Gaz

karın şişliği gaz

Karında biriken gaz dışarı çıkmaya çalışırken de şişkinlik olabilir. Gaz sebebiyle oluşan karın şişkinliği yemekten sonra daha fazla olur. Sindirim sırasında karın bölgesinde gaz birikir ve vücuttan çıkması zaman alır. 

Sıvı Tutulumu

Saatlerce ayakta durmak veya oturmak şişkin karına yol açar; çünkü bölgede sıvı birikimi olur.

Hareketsiz yaşam, zayıf kan dolaşımı, aşırı sodyum ve şeker tüketimi, sıvı tutulumunu beraberinde getirir. Ayrıca egzersiz yapmama ve yeterince su içmeme sonucunda da oluşabilir.

Gıda Hassasiyetleri

karın şişkinliği ve kabızlık

Bazen bu rahatsızlığa, şişmeye ve hatta ishale yol açan şeyin gıda hassasiyeti olduğunu fark etmeyiz.

Bunların en yaygını laktoz hassasiyetidir (laktoz, süt içerisindeki bir tür şekerdir). Bu da, vücut laktaz isimli enzimi yeterli miktarda üretemediği zaman gerçekleşir.

Hormonal Bozukluklar

Sıvı, bacaklarda ve alt karın bölgesinde biriktiği zaman; bu durum bir tür karaciğer, böbrek veya kalp hastalığından kaynaklanıyor olabilir. Kullanılan bazı ilaçlar da hormonal değişikliklere ve kilo alımına yol açabilir.

Rahatsız Bağırsaklar

Bağırsaklarda biriken gaz da şişmeye neden olur. Bu durumun bazı farklı belirtileri vardır. Bunlar karın ağrısı, tuvalete çıkarken zorluk yaşama, kronik veya nükseden bağırsak rahatsızlıkları olarak sıralanabilir.

Bunun sebebi ise bağırsak florasındaki değişimlerdir.

Aşırı Hızlı Yemek

karın şişliği ve nedenleri

Bazen yavaş yavaş yemek yerine, yiyecekleri ağzımıza çiğnemeden tıktığımızı fark etmeyiz. Bu kötü alışkanlığın bir kaç sonucu vardır:

  • Yemek yedikten sonra beynin tokluk duyması için yarım saat gerekir.
  • Bu da gerektiğinden fazla yemenize neden olur.
  • Bu durumda kişi daha çok hava yutar ve bu hava bağırsakta birikerek şişmeye yol açar.

Kızarmış Yiyecekler

Ekmekli, bulamaçlı, bulamaca batırılarak kızartılmış yiyecekler… Bir çok insanın beslenme düzenini bu tür gıdalar oluşturur. Kızartmalar, yağların sindirimini yavaşlatır ve bu da öğünlerden sonra şişmeye yol açar. 

Gazlı İçecekler

Baloncuklar şişer. Olay bundan ibarettir. Dolayısıyla, gazlı içecekler karnı şişirir. Tüketilen gazlı içeceğin şekerli olması iki kat zarar verir; çünkü fazla kalori, kilo alımına yol açar.

Gazlı içecek tüketirken dikkatli olmalısınız; çünkü soda, içeriğinde şeker olmasa da, karna şişlik hissi verir. 

Çok Fazla veya Çok Az Lifli Gıda Tüketmek

Lifli gıdaların az miktarda tüketimi kabızlığa sebep olabilir ve bu da karın şişliği ile sonuçlanır. Ancak lifli gıdaların çok fazla tüketilmesi de faydalı değildir. Çünkü ishale ve bağırsak enflamasyonuna yol açar. 

Aşırı Rafine Un

Hamur işleri, pizza, makarna (ve beslenme düzenimizin parçası olan benzeri gıdalar) sindirim sisteminin gücünü kaybetmesine yol açar.

Bu durum, midenin sindirimi tamamlamadan önce sindirici enzimleri tüketmesi anlamına gelir. Bu gıdalar daha geç depolanır ve gaza, hazımsızlığa ve karın şişliğine yol açar.

Şişkinliği Azaltmak İçin Öneriler

Karnınızın şişmesine yol açan şeyleri tanımladıktan sonra atacağınız ilk adım, alışkanlıklarınızı değiştirmek için harekete geçmek olmalıdır.

Size yardımcı olabilecek bazı öneriler:

  • Sodyum alımını azaltın.
  • Günde en az iki litre su için. Karbonatlı veya gazlı içecekler yerine doğal meyve sularını tercih edin.
  • Bağırsak gevşeticiler almayın. Bunlar bağımlılık ve ishale neden olur.
  • Yemeğinizi yavaş tüketin ve her lokmayı birkaç kereden fazla çiğneyin. Stresten de uzak durun; çünkü stres sıvı tutulumuna neden olur.
  • Enginar gibi gaz yapan gıdalardan uzak durun.
  • Bağırsak florasını düzenlemek için doğal yoğurt tüketin.
  • Sorunlu gıdaları sağlıklı alternatiflerle değiştirin (inek sütü yerine badem sütü gibi).
  • Her gün yeterince lifli gıda tükettiğinize emin olun. Diyetinize daha çok çiğ sebze ve meyve ekleyin.
  • Egzersiz, gazı atmaya yardımcı olur. Sıkışmış gazı çıkarmak için bölgeye hafif baskı uygulayın.
  • Daha az kızartma ve abur cubur yiyin. Yiyeceklerinizi fırında, buharda ve haşlayarak pişirin.
  • Rafine ve işlenmiş gıdalar yerine tam tahıllı ürünler tercih edin.

Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.



Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.