Koltuk Altı Ağrısının Nedenleri Nelerdir?
Hiç koltuk altı ağrısı yaşadınız mı?
Bu bölgede tendon ve sinirlerin yanı sıra çok sayıda kan damarının varlığı göz önüne alındığında, muhtemel bir rahatsızlık hiç de şaşırtıcı değildir. Aslında, koltuk altı, sinir düğümlerinde iltihaplanmalara neden olan bazı kaslarla bağlıdır.
Bu nedenle problemin kaynağını belirlemek ve ağrının, kolların hareket kabiliyetine müdahale edip etmediğini değerlendirmek çok önemlidir. Eğer durum buysa, bir doktora görünmelisiniz. Lenf nodlarının zarar gördüğü ileri vakalarda cerrahi müdahale gerekebilir.
Semptomlar şunları içerir:
- Ağrı (hafif, orta veya şiddetli olabilir)
- Yanma hissi
- Şişlik
- Uyuşma
- Kitle oluşumu
Koltuk altı ağrısının nedenleri
1. Kas çekilmesi
Kas gerginliği, etkilenen bölgede zayıflık, sertlik, yorgunluk ve hatta yanma hissine neden olabilir. Bunu rahatlatmak için iltihaplanmayı tedavi edin ve çekilen veya yırtılan kasa daha fazla zarar vermekten kaçının.
- 20 dakika boyunca soğuk kompres uygulamanız önerilir ya da anti-enflamatuvar ilaçlar kullanabilirsiniz.
- Bununla birlikte, her şeyden önce, üç ila altı hafta dinlenmelisiniz.
Ayrıca bakınız: Kollarda ve Bacaklarda Ağrı: Nedeni Nedir?
2. Aksiller lenfadenit
Bu durum, lenf düğümleri iltihaplandığı zaman ortaya çıkar. Genellikle boyun, kasık ve koltuk altı bölgelerinde meydana gelir. Birincil belirtilerden bazıları şunlardır:
- Yüksek ateş
- Şiş
- Dokunulduğunda ağrı
- Kızarıklık
- Uyuşma
- Dokunulduğunda sıcaklık hissi
Aksiller lenfadentit bir enfeksiyon nedeniyle ortaya çıkar. Doktorunuz, problemin nedenini belirlemek için bir kan testi, kanser olasılığını ekarte etmek için bir biyopsi yapabilir.
3. Kalp krizi veya anjina
- Yorgunluk
- Baş dönmesi
- Bulantı
- Aşırı terleme
Göğüs ve koltuk altı bölgelerinde bir ağrı fark ederseniz, en kısa sürede tıbbi yardım almanız önerilir.
4. Hidradenitis supurativa
Hidradenitis supurativa, ter bezlerinin olduğu bölgelerde görülen nodül, yara izi veya apselerle karakterize edilen kronik bir hastalıktır. Bu da onun yaygın olarak koltuk altı bölgesinde oluştuğu anlamına gelir.
Nodüller, cildin altında tıkanmalara neden olur bu da direkt olarak kıl foliküllerini etkiler. Risk faktörlerinden bazıları şunlardır:
- Şişmanlık
- Sigara içmek
- Zayıf bağışıklık sistemi
- Hormonal değişiklikler
5. Meme kanseri
bu yüzden paniğe kapılmayın! Burada amaç önlem almaktır.
Bu kanser türü, vücut, meme dokusunda süt üreten kanalların hücrelerine saldırdığında ortaya çıkar. Kaynağı bezdoku da olabilir. Lenf düğümleri çok iltihaplanırsa bu durum koltuk altı bölgesini etkileyebilir. Bazı uyarı işaretleri şunlardır:
- Ters meme ucu
- Meme dokusunda bir yumru
- Kızarıklık ve kaşıntı
- Meme ucu etrafındaki cildin soyulması
- Memenin büyüklüğü veya şeklinde bir değişiklik
Burada belirtilen semptomlardan herhangi birine sahipseniz, ağrının nedenini belirlemek ve meme kanseri olup olmadığınızı test etmek adına doktorunuz tarafından önerilen mamografi veya biyopsileri yaptırmalısınız.
Ayrıca bakınız: Meme İltihaplanmasını (Mastitis) Rahatlatmanın 6 Doğal Yolu
6. Asit reflü
Tıp çevresinde asit reflü olarak adlandırılan bu rahatsızlık aynı zamanda hazımsızlık olarak da bilinir. Yemek yedikten sonra midenizdeki asitler yiyecekleri daha küçük parçalara ayırır.
Bununla birlikte, bazı durumlarda, vücut kasları zayıflayabilir ve mide suları yemek borusuna doğru yükselir; bu da göğüste, koltuk altı bölgesine kadar ulaşabilen yanma hissine neden olur.
7. Anksiyete
ağrıyı stres de tetikleyebilir.
Anksiyete problemi olan insanlar çok endişeli hale gelir ve sürekli kendilerini tetikte hissederler; bu da fiziksel rahatsızlığa neden olur.
Bu gibi durumlarda, hayat temponuzu yavaşlatmaya çalışmak iyi bir fikirdir. Ağrının stresli olduğunuz zamanlarda ortaya çıktığını fark ederseniz, nedeni tam olarak bu olabilir.
İlginizi çekebilir ...Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.
- Hagman, G. Trastorno de ansiedad generalizada. Salud(i)Ciencia. 2011
- Margarit Sonia. HEREDITARY BREAST CANCER. Rev. chil. radiol. 2008; 14( 3 ): 135-141
- Bonet R,Garrote Y. Angina de pecho. Enfermería (Ed. española). 2015;32(4):58.
- Garrote A. Micosis cutáneas. Offarm. 2002; 21(8): 82-90.
- Puig L. Dermatitis de contacto. Alergia e irritación. Farmacia Profesional. 2002; 16(8): 88-97.
- López M, Martínez M, Faura C, Pérez L. Herpes Zoster diseminado. Rev Clin Med Farm. 2012; 5(1): 64-66.