Melatonin Hormonu Açısından Zengin 4 Gıda

Bu yazımızda hangi gıdaların melatonin içerdiklerini ve doğal yollardan uyumanıza yardımcı olduğunu öğreneceksiniz.
Melatonin Hormonu Açısından Zengin 4 Gıda

Tarafından yazılmıştır Francisco María García

Son Güncelleme: 09 Ağustos, 2022

Günümüzde melatonin hormonu uyku düzenini iyileştirmek ve jet lag’ın rahatsız edici etkileriyle savaşmak için doğal bir tamamlayıcı görevi görmektedir. Sağlıklı beslenme mağazalarından kapsül halinde melatonin hormonu alabilirsiniz. Fakat bunun yerine selenyum açısından zengin gıdalar tüketerek de bu hormonu almanız mümkündür.

Melatonin Hormonu Nedir?

Melatonin uyku ve uyanıklık özelinde biyolojik saatinizi düzenleyen bir hormondur. İnsan vücudu epifiz bezi aracılığıyla az miktarda melatonin sentezler. Bu hormon kan dolaşımına karışarak, vücudunuzun gün boyunca hangi ritmi takip etmesi gerektiğini gösterir.

Yaşınız ilerledikçe melatonin üretimi azalır. Bu sebepten dolayı, bebekler gün içinde çok uzun süreler boyunca uyurken; çoğu yetişkin uyuma konusunda zorluk çeker. Melatonin, uykuyu düzenlemenin yanı sıra, bağışıklık sisteminin güçlenmesi için de önemli bir rol oynar. Melatonin hormonu içeren gıdalar tüketmek özellikle yaşlılarda ve çocuklarda vücudun savunma mekanizmasını güçlendirir.

Melatonin Hormonu: Faydaları ve Endikasyonları

melatonin hormonu

Kontrollü olarak melatonin kullanımı çeşitli hastalıkların oluşumunu önleyerek bağışıklık sisteminin güçlenmesini sağlar ve hücrelerin yaşlanma hızını düşürür. Daha yaşlı yetişkinlerde ise bu hormonun varlığı daha kaliteli ve uzun bir hayat anlamına gelmektedir.

Bu hormon, farklı zaman dilimlerinde yer alan ülkeleri ziyaret eden kişiler için de oldukça faydalıdır. Metabolizmayı düzenler, adaptasyona yardımcı olur ve yorgunluk, baş ağrısı ya da aşırı uykulu olma durumunu önler.

Melatonin hormonu eksikliği yetişkinlerde ve çocuklarda uykusuzluk ya da uyumada zorlanmaya sebep olur. Bu sebepten ötürü, doğal bir hormon takviyesi olarak melatonin tüketmek oldukça tavsiye edilmektedir.

Tüm bunlar yeterli olmadıysa, “uyku hormonunun” aşağıdaki rahatsızlıkların tedavisinde de kullanıldığını bilmeniz işe yarayabilir:

  • “Sigara içme sendromu” denilen rahatsızlık (Kısa zaman önce sigarayı bırakan insanlardaki yoksunluk halini önler ve tedavi eder.)
  • Dikkat eksikliği hiperaktivite bozukluğu (ADHD).
  • Tardif diskinezi (TD) gibi hareket bozuklukları.
  • Osteoporoz ve kas kütlesinde ciddi kayıplar
  • Kronik yorgunluk sendromu (CFS)
  • Fibromiyalji
  • Epilepsi

Selenyum Tüketimi İle İlgili Göz Önünde Bulundurulması Gerekenler ve Kontraendikasyonlar

İster doğal isterse işlenmiş olsun, herhangi bir ek gıda almadan evvel doktorunuza danışmalısınız. Hormonlar ve vitaminler dahil olmak üzere herhangi bir maddeden aşırı miktarda tüketmek vücudunuzda dengesizliğe sebep olabilir ve sağlığınıza zarar verebilir.

Ayrıca dengeli beslenmek adına günlük olarak hangi gıdadan ne kadar tüketmeniz gerektiğini öğrenmek için de bir uzmana danışmanız gerekmektedir. Bir yetişkinin günde 700 mg melatoninden fazlasını almaması gerektiğini unutmayın. Bu hormonun fazlası böbrek ve karaciğerde hasara sebep olabilir ve bu da zehirlenmeye yol açabilir.

Hamile ya da emziren kadınlar ve antidepresan ya da steroid alan kişiler de melatonin kullanmamalıdırlar. Ayrıca, şeker hastaları, alerji hastaları ve başka hastalıkları olan kişiler de melatonin kullanmaktan kaçınmalıdırlar.

Selenyum Açısından Zengin 4 Gıda

Melatonin doğal olarak pek çok gıdada bulunur. Beslenme düzeninize takviye yapabileceğiniz bu hormonu bulabileceğiniz doğal kaynaklardan bazıları şunlardır:

Kuru Meyveler ve Yemişler

melatonin içeren kuru meyve ve yemişler

Kurutulmuş meyve ve yemişler omega-3, omega-6, proteinler, mineraller, vitaminler ve hormonlar gibi “iyi yağlar” açısından oldukça zengindirler. Yaklaşık 3.5 mg melatonin içerirler.

Domates

Bu sebze likopen antioksidanları, A, C, E ve K vitaminleri, demir ve potasyum gibi mineraller açısından oldukça zengindir. Aynı zamanda yeterli miktarda melatonin de içerir.

Tahıllar

kasede yulaf

Pirinç, mısır ve yulaf gibi tahıllar melatonin içerdikleri için uyumanıza yardımcı olurlar. Aynı zamanda karbonhidrat, vitamin ve mineraller açısından da harika gıdalardır.

Melatonin Hormonu Açısından Zengin Meyveler

Meyveler harika vitamin ve mineral kaynaklarıdırlar. Eğer beslenme düzeninize melatonin hormonunu dahil etmek istiyorsanız, muz ve kiraz yemelisiniz. Çok fazla fruktoz (bir çeşit doğal şeker) içerdikleri için, diyabet hastaları aşırı miktarda meyve tüketmemelidirler.


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.



Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.