Kronik Gastrit: Kaçınılması Gereken 4 Kötü Alışkanlık
Gastrit, mide zarının iltihaplanmasına verilen isimdir. Bu, geçici bir durum olabilir ama zamanında tedavi edilmezse uzun vadeli bir sindirim hastalığı haline gelebilir. Peki, kronik gastritiniz olduğunda kaçınmanız gereken 4 kötü alışkanlık nedir?
Bu yazıda size gastriti olanların kaçınmasının daha iyi olacağı 4 kötü alışkanlıktan bahsedeceğiz. Bazılarını görmezden geliyor olabilirsiniz. Bazılarını ise zararlı olduklarını fark etmeden yapabilirsiniz. Ancak bu 4 kötü alışkanlık sindirim sisteminizi daha kötü hale getiriyor olabilir. Aşağıda bu konuyla ilgili daha fazla detay vereceğiz.
Kronik gastriti olanların kaçınması gereken 4 kötü alışkanlık
Mide duvarınızı kaplayan zarlar, onu asitlerden ve mikroplardan korurlar. Bu koruyucu kaplama tahriş olursa veya hasar görürse iltihaplanabilir.
Mide zarının iltihaplanmasına gastrit adı verilir. Genellikle belli bakteriler veya düzenli olarak anti-enflamatuvar ağrı kesiciler kullanmak gastrite neden olabilir. Bu nedenle doktora gitmek ve en iyi tedaviyi almak ve aynı zamanda durumu daha kötü hale getirebilecek alışkanlıklardan kaçınmak en iyisidir.
1. Belli bazı tahriş edici maddeleri tüketmek
Böyle bir durum yaşamanız halinde edinebileceğiniz en kötü alışkanlıklarından biri tahriş edici maddeler veya yiyecekler tüketmektir. Gerçekten de sindirim mukozanıza daha fazla zarar verir ve semptomlarınızın daha kötü hale gelmesine neden olurlar.
Elbette tütün, alkol, kahve ve çay tahriş edici maddeler arasındadır. Söz konusu alkollü içecekler olduğunda onların yerine başka içecekler tüketmek en iyisidir. Örneğin bazı doğal meyve ve sebze sularını deneyebilirsiniz.
Zencefil, karabiber veya hardal gibi bazı baharatlar da rahatsız edici olabilirler. Bunun yanında şeker ve şekerli gıdalar hemen bir rahatsızlığa yol açmasalar da uzun vadede zarara neden olabilirler.
2. Yanlış beslenme
İkinci olarak akut veya kronik gastritiniz varsa yemek masasındayken bazı kurallara uymanız önemlidir:
- Günde 5 küçük öğün yemek daha iyidir. Ayrıca çok fazla yemeyin çünkü bu, sindiriminizi ve gastritinizi daha kötü hale getirebilir.
- Yemeğinizi iyi çiğnediğinizden emin olun. Böylece yuttuğunuzda her bir ısırık iyice öğütülmüş durumda olur.
- Yemeklerinizi, tartışmanın veya başka dikkat dağıtıcı ögelerin olmadığı rahat ve sakin bir ortamda yiyin.
- Çok fazla yiyeceğin bir arada olmadığı basit yemekleri tercih edin. Bunun yanında meyve yemek için en iyi vakit sabah-öğlen arası ile öğleden sonra-akşam arasıdır.
- Kronik gastritiniz varsa gündüz vakitlerinde, kahvaltıda ve öğle yemeğinde ve hatta ara öğünlerde daha fazla yemek yediğinizde belirtilerinizde bir rahatlama olduğunu fark edeceksiniz. Daha sonra gece olduğunda erken bir akşam yemeği yemek ve hafif bir atıştırmalık tüketmek en iyisidir.
3. Aşırı miktarda antiasit kullanmak
Mide ekşimesi veya kronik gastrit sorunu olan birçok kişi rahatsızlıklarını hafifletmek için antiasitlere yönelir. Ancak hem ilaçları hem de sodyum bikarbonat bazlı çözümleri yalnızca arada bir kullanmak en iyisidir. Ayrıca yalnızca doktorunuzun tavsiye ettiklerini kullanın.
Antiasitler, sorunun çözümü değildir. Hatta mide sularına müdahil oldukları için uzun vadede sindirim sistemine zarar verebilirler. Ayrıca gelecekte daha ciddi başka sindirim hastalıklarıyla karşılaşmaya yatkın hale gelmenize yol açabilirler.
Midenizi tahriş etmeyecek bazı antiasit türleri bulabilirsiniz. Bunun yanı sıra elma, salatalık, papaya veya erik gibi sizi rahatlatabilecek gıdalar vardır.
4. Stresi yatıştırmak
Kronik gastriti daha kötü hale getiren alışkanlıkların sonuncusu strestir. Peki, gastrit ve stres ne ölçüde ilişkilidir? Stres, gerçekten de bu sindirim durumuna neden olan mide asitlerini artırır.
Bu anlamda kronik gastriti iyileştirmek için sakinleşmenize yardımcı olmak üzere bazı alışkanlıklarınızı değiştirmeniz gerekecek. Bitki çayları içmenin veya takviyeler almanın yanı sıra yoga, meditasyon veya tai chi gibi aktiviteleri yapmak iyi örneklerden bazılarıdır.
Bunu da okuyun: Yürürken Meditasyon Yapmayı Öğrenin
Kronik gastriti olanlar nelerden kaçınmalı?
Bu ipuçları semptomlarınızı rahatlatmanıza ve yaşam kalitenizi artırmanıza yardımcı olabilir. Ancak bu hastalıktan veya başlıca semptomlarından muzdaripseniz tanı almak için doktorunuza gitmeniz ve olabilecek en iyi tedaviyi almanız önemlidir.
Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.