Lipofilik Diyet Nedir ve Nasıl Doğru Uygulanır?

Sonuçları oldukça başarılı olsa da, herhangi bir komplikasyonu önlemek için lipofilik diyete başlamadan önce bir uzmana danışmalısınız.
Lipofilik Diyet Nedir ve Nasıl Doğru Uygulanır?
Elisa Morales Lupayante

tarafından incelendi ve onaylandı. beden eğitimi pedagogu ve beslenme uzmanı Elisa Morales Lupayante.

Tarafından yazılmıştır Okairy Zuñiga

Son Güncelleme: 16 Eylül, 2022

Günümüzde herkes kilo vermenin farklı yollarını aradığından, her gün kilo vermeyi vaat eden yeni alternatifler ortaya çıkmaktadır. Bu yazımızda son zamanlarda oldukça popüler olan lipofilik diyetten bahsedeceğiz.

Bu diyet, dört ayda 18-27 kg vermeyi vaat ediyor. Bazı besin gruplarındaki yiyeceklerin tüketimini kısıtladığı için bu diyet sürekli olarak yapılmamalıdır.

Lipofilik Diyet Nedir?

Lipofilik diyet, işlenmiş gıdalardan tamamen uzak durarak doğal besinlere yönelmeye dayalı bir beslenme programıdır. Küçük porsiyon meyve ve sebzelerin tüketimine izin verir.

İşlenmiş veya doğal olması fark etmeksizin ambalajlı yiyecekler yasaktır. Yağ, tuz ve yapay tatlandırıcı içeren yiyeceklerden de uzak durmak gerekir.

Lipofolik Diyetin Amacı Nedir?

Bu diyetin asıl hedefi işlenmiş yiyeceklerin tüketimini kesmektir. Bu yiyeceklerin diyabet ve yüksek tansiyon gibi ciddi sağlık sorunlarına yol açtığı ve aşırı miktarda tüketildiğinde iç organlara zarar verdiği bilinen bir gerçektir.

Bu diyet, işlenmiş yiyeceklerin tüketimini azaltarak olumsuz etkilerinden kurtulmayı amaçlamaktadır. Bununla birlikte, bazı hastalıkların geri dönüşü olmadığını unutmamak gerekir. Bu diyeti uygulamaya karar verdiyseniz, bir tahlil yaptırarak sağlık durumunuzu kontrol ettirmenizi öneriyoruz çünkü bazı hastalıklar yaşam boyu bakım gerektirir.

Bu Diyet Nasıl Uygulanır?

diyet yapmak

Lipofolik diyetin iki aşaması vardır:

1. Aşama

Bu aşamada, yeni yaşam tarzınıza uyum sağlamak zorundasınız. Dört ay sürecek bu diyet büyük bir ihtimalle hayatınızın en sıkı ve karmaşık dönemi olacak. Bu süre boyunca, yemeklerinizi hazırlamak için yeni yöntemler kullanmaya alışmak zorundasınız ve eğer doğru porsiyonlar tüketmezseniz kendinizi aç hissetme ihtimaliniz var.

Bunun yanı sıra, yemek saatleri oldukça katıdır ve değiştirilemez. Metabolizmanızı hızlandırmak ve yağ yakımına yardımcı olmak için her 120 dakikada bir yemek yemelisiniz.

2. Aşama

Bu aşamada bir önceki süreçte elde ettiğiniz sonuçları koruma odaklıdır. Teoride bu diyet dört ay sürmelidir ancak bazıları bu süreyi genişletmeyi tercih ediyor.

Bu diyete başlamaya karar vermeden önce, doktorunuza danışın ve sağlığınız için uygun olup olmadığına kadar verecek tahlilleri mutlaka yaptırın.

Bu yazımızı da okuyun: Şeker Hastalarının Kilo Verme Diyeti

Uzak Durulması Gereken Yiyecekler

Daha önce de fark ettiğiniz gibi, bu diyeti uygulamak için pek çok yiyeceği hayatınızdan çıkarmalısınız. Öncelikle, doğal olmayan ve işlenmeden tüketilemeyen her türlü yiyecekten uzak durmanız gerekiyor. Bununla birlikte, alkol, sirke ve şeker gibi doğal bazı besinleri de hayatınızdan çıkarmalısınız.

Somon ve sosis gibi proteinleri de tüketmeniz yasak. Buna ek olarak, muz, kavun, ananas ve incir gibi şeker miktarı yüksek olarak meyvelerden de uzak durmanız gerekiyor. Havuç, patlıcan, salatalık ve karnabahar da tüketmemeniz gereken sebzeler arasında. Son olarak ise, kurabiyeler, ekmek ve makarna da mutfaklarınızdan uzak tutmanız gereken yiyeceklerden.

Tüketebileceğiniz Yiyecekler

bir kase marul

Gördüğünüz gibi, tüketmenizin yasak olduğu yiyeceklerin listesi oldukça uzun. Bununla birlikte, yağsız kırmızı et, balık ve kümes hayvanlarını tüketebilirsiniz ancak pişirirken yağ kullanmamalısınız. Buharda veya fırında pişirebilir ya da çorbalara koyabilirsiniz.

Yumurta beyazı, yağsız laktozsuz süt ve yağsız yoğurt da yiyebileceğiniz besinler arasında. Bu yiyecekleri tükettiğinizde kalp hastalıklarına yakalanma ve kötü kolesterolünüzün yükselmesi riskini azaltmış olursunuz.

Bunun yanı sıra, marul, kereviz ve kişniş gibi yeşil yapraklı ve kök sebzeleri tüketebilirsiniz çünkü bunlar içerdikleri lifler sayesinde oldukça faydalıdırlar.

Yasak yiyecekler listesinde bulunmuyorsa, istediğiniz meyveyi yiyebilirsiniz ancak şeker miktarı az olanları tercih etseniz de aşırı tüketimin kan şekerinizi yükselteceğini göz önünde bulundurun.

Artık lipofolik diyetin ne olduğunu biliyorsunuz ve diyeti uygulayıp uygulamamak sizin kararınız. Karar vermeden önce size uygun olup olmadığını öğrenmek için doktorunuza danışın. Bu diyet genellikle herkese uygundur ancak bir doktora danışmaktan zarar gelmez.


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.


  • Kearns CE., Schmidt LA., Glantz SA., Sugar industry and coronary heart disease research. JAMA Intern Med, 2017.
  • Zhao Y., Wang L., Xue H., Wang H., Wang Y., Fast food consumption and its associations with obesity and hypertension among children: results from the baseline data of the childhood obesity study in china mega cities. BMC Public Health, 2017.

Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.