Midede Kelebekler Hissetmek: Bazı Olası Nedenleri

Midemizde bir boşluk hissi duymak endişe verici olabilir. Bu durum gerçekleştiği zaman doktorunuza başvurun.
Midede Kelebekler Hissetmek: Bazı Olası Nedenleri
José Gerardo Rosciano Paganelli

Yazan ve doğrulayan doktor José Gerardo Rosciano Paganelli.

Son Güncelleme: 24 Şubat, 2022

Herkes bir şekilde midede kelebekler hissetmiştir. Bu herkesin başına gelir. Sinirlerle ilişkilendirdiğimiz bir histir. Ancak uzun süre devam ederse durum değişebilir. Bu his bir süre geçmezse ve beraberinde acı getirirse, hiç de küçük bir problem olmayabilir.

Nedeni stres veya sindirim meseleleri olabilir. Aynı zamanda bazı hastalıklar da kendini bu yolla gösterir. Bu makalede bazı olası nedenlerin üzerinden geçeceğiz. Ancak midenizden gelen bu hisle ilgili kaygılarınız varsa en doğrusu bir doktora başvurmak olacaktır. 

Midede kelebekler neden 0lur?

Genelde acı çektiğimizi veya gergin olduğumuzu midemizde hissedebiliriz. Uzun süre stresli hissedince midemize kötü etki edeceğini tahmin edebilir, belli gıdaları tükettiğimiz zaman bizi nasıl hissettireceklerini biliriz.

Gerginlik ve stres sindirim sistemimizi mahvedebilir. Rahatsızlık duyabiliriz, açlık hissetmeyebiliriz veya ishal olabiliriz. Eğer acı yoğunsa, bir sorun olup olmadığından emin olmalıyız. Şimdi, acıyla bağlantılı olabilecek problemleri değerlendireceğiz.

midede kelebekler

Gastrit

Midede kelebekler hissetmek gastritin ana göstergelerinden biridir. Bu durumda tüm gün boyunca gerginlik duyarız. Bu his öyle yoğundur ki, bizi yorar. Ayrıca birçok probleme de yol açar. Bu his yüzünden ayakta bile duramayabiliriz.

  • Bu his, mide zarının tahriş olmasından kaynaklanır. Bu hastalık bir enfeksiyon yüzünden oluşur.
  • Mide zarını rahatsız edebilecek birçok şey vardır. Bunlardan bazıları; alkol, yağlı gıdalar ve bazı ilaçlardır.
  • Ayrıca gastrit beraberinde oluşabilecek diğer belirtiler de vardır. Bunlar: ateş, titreme, kusma, baş dönmesi, üşüme ve bazı durumlarda dışkıda veya kusunca kan gelmesidir.

İhtiyacınız olan tedaviyi görmeniz oldukça önemlidir. Sonuçta, hepimizin tıbbi ihtiyaçları farklıdır. Ayrıca çocukların da bu hastalığa yakalanabileceğini unutmamalıyız. Eğer çocuğunuz midesinde kelebekler hissediyorsa, onu doktora götürün.

Peptik ülser

Daha önce de söylediğimiz gibi, acının birçok türü vardır. Peptik ülser acısı kolayca tanımlayabileceğimiz bir acıdır. Yemek yedikten sonra bir ila üç saat içerisinde midenizde kelebekler hissediyorsanız, genelde bu peptik ülsere işaret eder. Acının nedeni mide asitlerinin mide duvarının bir kısmını aşındırmasıdır.

  • Bu acı veya kelebekler hissi yemek yedikten sonra veya geceleri ortaya çıkar. Düzgün uyumamıza engel olabilir.
  • En yaygın nedeni Helikobakter pilori olarak bilinen bakteridir. Ama aynı zamanda ibuprofen gibi bazı antienflamatuvar ilaçlar da buna neden olabilir.
  • Stres ve baharatlı yiyecekler de bu durumun ciddileşmesine neden olabilir.

Bu kelebek hissini nasıl rahatlatabiliriz?

Daha önce de söylediğimiz gibi, yapmanız gereken ilk şey bir doktora görünmektir. Hastalığınızı teşhis edebilecek ve en iyi tedaviyi önerebilecek kişiler sadece doktorlardır. Bu hissin nedenini öğrendiğimiz zaman, onu nasıl tedavi edeceğimizi araştırabiliriz.

aloe vera

Bu hissi rahatlatmak için evde hazırlayabileceğiniz birçok tarif vardır. Gastrit ve ülser gibi problemleriniz varsa, bu uygulamalar çok yardımcı olabilir. Yapabileceğiniz bazı basit şeyler aşağıdadır:

  • Bir yemek kaşığı balla karıştırılmış ılık su için. Çok soğuk veya sıcak olmamalı.
  • Taze, organik havuç suyu için.
  • Zencefil çayı için. Bu çay ağrıyı azaltır ve daha iyi hissetmemize yardımcı olur.
  • Hindistan cevizi suyu da çok iyi gelir.
  • Patates suyu yüzyıllardır ülser tedavisinde kullanılmaktadır. Hazırlamak için patatesleri rendeleyin. Sonra rendelenmiş patatesi sıkarak suyunu çıkarın.
  • Aloe vera da bu problemlere iyi gelir. Günde birkaç bardak aloe vera çayı içebilirsiniz.
  • Papaya ve armut da oldukça faydalıdır. Mide problemleri yaşadığımız zaman daha iyi hissetmemize yardımcı olur.

Beslenmenizi kontrol altında tutmaya özen gösterin. Yağlı gıdalardan ve durumunuzu kötüleştirebilecek başka gıdalardan uzak durun. Midemizde kelebekler hissettiğimiz zaman bunun nedenini bilmeliyiz. Unutmayın, sağlığınız her şeyden önce gelmeli.


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.


  • De Magalhães, A. F. N. (2000). Ulcera peptica. Revista Brasileira de Medicina.
  • Eleje, G. U., Ogbunugafor, H. A., Emegoakor, C. D., Okoye, E. I., Ezejiofor, O. I., Chukwurah, S. N., … & Esimone, C. O. (2019). Efficacy and safety of Syferol-IHP for the treatment of peptic ulcer disease: a pilot, double-blind randomized trial. Clinical and Experimental Gastroenterology, 12, 21.
  • Fallahzadeh, H., Jalali, A., Momayyezi, M., & Bazm, S. (2015). Effect of carrot intake in the prevention of gastric cancer: A meta-analysis. Journal of Gastric Cancer, 15(4), 256-261.
  • Hunt, R. H., Camilleri, M., Crowe, S. E., El-Omar, E. M., Fox, J. G., Kuipers, E. J., … Tack, J. (2015). The stomach in health and disease. Gut. https://doi.org/10.1136/gutjnl-2014-307595
  • Keshavarzi, Z., Rezapour, T. M., Vatanchian, M., Hesari, M. Z., Haghighi, H. N., Izanlu, M., … & Shahveisi, K. (2014). The effects of aqueous extract of Aloe vera leaves on the gastric acid secretion and brain and intestinal water content following acetic acid-induced gastric ulcer in male rats. Avicenna Journal of Phytomedicine, 4(2), 137.
  • Kujawska, M., Olejnik, A., Lewandowicz, G., Kowalczewski, P., Forjasz, R., & Jodynis-Liebert, J. (2018). Spray-dried potato juice as a potential functional food component with gastrointestinal protective effects. Nutrients, 10(2), 259.
  • Nikkhah Bodagh, M., Maleki, I., & Hekmatdoost, A. (2019). Ginger in gastrointestinal disorders: A systematic review of clinical trials. Food science & nutrition, 7(1), 96-108.
  • Nzeako, B. C., & Al-Namaani, F. (2006). The antibacterial activity of honey on Helicobacter pylori. Sultan Qaboos University Medical Journal, 6(2), 71.
  • Oloyede, H. O., Adaja, M. C., Ajiboye, T. O., & Salawu, M. O. (2015). Anti-ulcerogenic activity of aqueous extract of Carica papaya seed on indomethacin-induced peptic ulcer in male albino rats. Journal of integrative medicine, 13(2), 105-114.
  • Vomero, N. D., & Colpo, E. (2014). Nutritional care in peptic ulcer. ABCD. Arquivos Brasileiros de Cirurgia Digestiva (São Paulo), 27, 298-302.
  • Gómez, A. (2007). Enfermedad por reflujo gastroesofágico. Clínica y tratamiento. Farmacia Profesional. 21 (7), 39-43.
  • Aguado, A. & García del Álabamo, M. (2020). Comorbilidad y síntomas digestivos asociados a depresión en pacientes mayores de 60 años. Medicina de Familia. SEMERGER, 46(1), 27-32.

Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.