Miyokardit nedir?

Miyokardit, genellikle bir enfeksiyon yüzünden oluşan ve kalbe etki eden ender bir rahatsızlıktır.
Miyokardit nedir?
Alejandro Duarte

Yazan ve doğrulayan biyoteknoloji uzmanı Alejandro Duarte.

Son Güncelleme: 23 Şubat, 2022

Miyokardit bir kalp kasının iltihaplanmasıdır. Bu kas miyokard olarak adlandırılır ve işlevi kalbe hareketlilik kazandırmaktır. Bütün vücuda kan gönderir ve sonra kalp tekrar dolmaya başlayana kadar rahatlar.

Miyokardiyum iltihaplı hale gelirse, pompalama işlevi etkisini yitirir ve hücrelerde hasar meydana gelir. Doğal olarak, bu önemli bir sağlık riskidir.

Bu hastalıktan insanların yüzde kaçının etkilendiğinden emin değiliz. Bunun nedeni, miyokarditin birçok durumda semptomlara neden olmamasıdır.

Bununla birlikte, her yaşta, hatta çocuklarda bile ortaya çıkabilir.

Miyokardite ne sebep olur?

nezle olmuş kadın

Vakaların en az %50’sinde miyokarditin kaynağı virüsler, mantarlar, parazitler veya bakterilerden kaynaklanan bir enfeksiyondur. Sıklıkla, ishal, soğuk algınlığı veya grip sonrası ortaya çıkar.

Miyokarditin diğer yaygın nedenleri şunlardır:

  • İlaçlara alerjik reaksiyon,
  • Ağır metaller gibi bazı çevresel elementlere maruz kalma,
  • Radyasyon,
  • Enflamasyona neden olan otoimmün süreçler

Ayrıca, romatoid artrit, romatizmal ateş ve lupus gibi bazı hastalıklar da miyokardit ile ilişkilidir. Bazen, hastalığın kesin nedenini belirlemek imkansızdır.

Miyokarditin süreçleri

Vücut, bağışıklık sistemini harekete geçirerek kalp kasının iltihaplanmasına tepki gösterir. Bu inflamasyona neden olan ajanla mücadele etmek için antikorlar gönderir. Bununla birlikte, bu hücreler tarafından üretilen kimyasallar miyokarda zarar verebilir.

Çok sayıda hücre hasar görürse, sonuç zayıflatılmış ve iltihaplı bir kalbin olmasıdır. Bu işlem çok hızlı gerçekleştiğinde, kalp yetmezliği ve ani ölüm meydana gelebilir.

Bununla birlikte, en yaygın etki, kalbin kendi kendini yenilemesidir. Bunu, hasarlı veya ölü miyokardiyal hücreleri değiştirerek, yara izi bırakarak yapar. Bu doku serttir ve bu nedenle kalbin pompalanmasına katkıda bulunmaz.

Yara dokusu çok geniş olduğunda, konjestif kalp yetmezliğine veya dilate kardiyomiyopatiye neden olabilir.

Hastalığın belirtileri

miyokardit semptom

Miyokardit belirtileri oldukça değişkendir. Aslında, bazı durumlarda hastalık hiçbir belirti göstermez.

Her iki durumda da, hem akut miyokardit hem de kronik miyokardit olduğunu hatırlamak önemlidir. Her birinin kendi belirtileri vardır.

Akut miyokardit, kalp yetmezliğine benzer semptomlara sahiptir. En önemlisi:

  • Göğüs kemiğinin arkasındaki güçlü ve keskin göğüs ağrısı
  • Kalp çarpıntısı
  • Cildin ve mukoza zarının mavimsi bir renk alması veya solgunluk
  • Nefes darlığı
  • Çarpıntı
  • Karaciğer ve dalağın iltihaplanması
  • Bacaklarda sıvı birikmesi

Kronik miyokardit belirtileri daha az belirgindir. Genel olarak, bu durumdan muzarip olanlar, iştahta değişiklikler, bacaklarda ağrı ve kilo kaybı ile birlikte zayıflık ve çürüme hissi, yorgunluk ve çok az çaba ile bile nefes darlığı hissi yaşarlar.

Teşhis ve tedavi

miyokardit tedavi

Semptomlar çok spesifik olmadığından ve diğer hastalıklarla kolaylıkla karıştırılabildiğinden, miyokarditin teşhisi sorunludur.

Genellikle, doktorların yaptığı ilk şey, semptomların varlığını doğrulamayı ve herhangi bir yeni enfeksiyon hakkında bilgi toplamayı amaçlayan bir klinik muayenedir.

Şüphe varsa, akciğerlerde sıvı olup olmadığını belirlemek için bir göğüs röntgeni çekilebilir. Bununla birlikte, en yaygın prosedür bir elektrokardiyogram veya ekokardiyogram yapılmasıdır. Bunlar kalbin işleyişinin ayrıntılı bir incelemesini sağlar.

En doğru yöntem endomiyokardiyal biyopsidir. Bu test, miyokardın iltihaplı olup olmadığını doğrudan gösterdiğinden kesin sonuç verir. Bu test genellikle kronik miyokarditten şüphelenildiğinde istenir.

Akut miyokardit vakalarının çoğu kendi kendine geçer. İz bırakmadan kendini yeniler. Bazen karmaşıktır ve daha ciddi sorunlara veya ölüme yol açabilir. Diğer durumlarda kalıcı kalp yetmezliğine yol açar. Her şey hastanın sağlığına ve hastalığa neden olan faktörlere bağlıdır.


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.


    • Cardiomyopathy. (n.d.)
      bhf.org.uk/heart-health/conditions/cardiomyopathy.aspx
    • How is cardiomyopathy treated? (2016, June 22)
      nhlbi.nih.gov/health/health-topics/topics/cm/treatment
    • Mayo Clinic Staff. (2015, March 17). Cardiomyopathy
      mayoclinic.org/diseases-conditions/cardiomyopathy/basics/definition/con-20026819
    • Ramaraj, R., & Sorrell, V. L. (2009, May). Peripartum cardiomyopathy: Causes, diagnosis, and treatment. Cleveland Clinic Journal of Medicine, 76(5), 289-296
      ccjm.org/index.php?id=107937&tx_ttnews[tt_news]=362001&cHash=6e24c6981c0a99e5b7c61e2d60d5870a

Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.