Ölmez Çiçek Uçucu Yağı: Olası Faydaları ve Kullanım Önlemleri

Helichrysum esansiyel yağı, cilt bakımı için bir adjuvan olarak kullanılır. Başlıca uygulamaları nelerdir? Detaylar burada!
Ölmez Çiçek Uçucu Yağı: Olası Faydaları ve Kullanım Önlemleri
Franciele Rohor de Souza

tarafından incelendi ve onaylandı. Eczacı Franciele Rohor de Souza.

Tarafından yazılmıştır Daniela Echeverri Castro

Son Güncelleme: 10 Kasım, 2022

Helichrysum (Ölmez Çiçek) esansiyel yağı, bilimsel adı Helichrysum italicum olan bitkinin damıtılması işlemiyle elde edilen bir üründür. Akdeniz’e ve Güney Avrupa’ya özgü olan bu tür, antibakteriyel, antienflamatuar ve antifungal özelliklerinden dolayı genellikle tıbbi amaçlar için kullanılır.

Özellikle ve Journal of Ethnopharmacology’de paylaşılan bir incelemede ayrıntılı olarak açıklandığı gibi, çiçekleri ve yaprakları, diğerlerinin yanı sıra alerji, cilt bozuklukları, enfeksiyonlar ve iltihaplanma durumlarında adjuvan olarak kullanılabilecek farmakolojik bileşikler içerir.

Aynı şekilde, uçucu yağı yara iyileşmesini desteklemek, ağrıyı azaltmak, soğuk algınlığı semptomlarını yatıştırmak ve bazı sindirim bozukluklarını azaltmak için kullanılır. Bu konuda daha fazla bilgi edinmek ister misiniz? Aşağıda, ana uygulamalarını, bilimsel görüşlerini ve kullanım önlemlerini ayrıntılı olarak paylaşıyoruz.

Helichrysum esansiyel yağının olası faydaları

Helichrysum esansiyel yağı, doğal bir çare olarak uzun bir geçmişe sahiptir. Yüksek konsantrasyonda biyoaktif bileşikleri göz önüne alındığında, geleneksel tıpta çeşitli rahatsızlık ve hastalıklarda terapötik bir ajan olarak sıklıkla kullanılır. Yine de birincil bir tedavi olmadığı bilinmelidir.

Şimdilik, özellikleriyle ilgili kanıtlar sınırlıdır.

Uygulamalarını destekleyen çalışmaların çoğu in vitro veya hayvanlarda gerçekleştirilmekte ve bu da insanlarda kanıt elde etme ihtiyacına yol açmaktadır. Bununla birlikte, en seçkin aktif ilkelerinden bahsetmeye değer:

  • Seskiterpen laktonlar
  • Ftalatlar, piran türevleri ve triterpenler
  • Kafeik ve ursolik asitler (çiçek salkımlarında)
  • Beta-sitosterol (özellikle çiçeklerde)
  • Flavonoidler (O,5) – özellikle helikrisina A ve B
  • Nerol, alfa ve beta-piren, öjenol, linanol ve inositol (çiçek salkımı) içeren uçucu yağ (%0,05-0,15)

Tabii ki, bu aktif madde zenginliği, terapötik potansiyelini açıklayan şeydir. Plants dergisi tarafından derlendiği gibi, yutulması genellikle iyi tolere edildiğinden ve risk taşımadığından, özelliklerinden hem harici hem de dahili olarak yararlanmak mümkündür. Kullanımlarına bir göz atalım.

Cilt sağlığı

Helichrysum esansiyel yağının ana kullanımları cilt sağlığı ile ilgilidir. İlk olarak, tahrişle mücadele ettiği ve cildin yenilenmesine yardımcı olduğu bulunmuştur.

Journal of Ethnopharmacology’de paylaşılan bir araştırma ile araştırmacılar, H. italicum özütünün topikal kullanımının dermisi transepidermal su kaybı, pH dengesizliği ve eritem indeksi gibi faktörlere karşı koruduğunu belirlediler.

Bir laboratuvar çalışması, bu uçucu yağın bir anti-inflamatuar gibi davrandığını buldu. Bu, cilt iltihabı ve tahriş ve kızarıklık gibi ilişkili semptomlarla mücadele potansiyelini açıklayabilir. Bunu doğrulamak için daha fazla araştırmaya ihtiyaç vardır.

Yara iyileşmesi

Geleneksel tıp, yara iyileşmesini desteklemek için bir müttefik olarak Helichrysum esansiyel yağını kullanmıştır. Anekdot niteliğindeki kanıtlar, antioksidanlarının ve yağlarının etkilenen dokuyu onarmaya yardımcı olduğunu göstermektedir. Ancak, bunu kanıtlayacak hiçbir insan klinik kanıtı yok.

Yine de, Biomedicine & Pharmacotherapy’de sıçanlarda yapılan araştırmalar umut verici bulgular elde etti. İçinde H. italicum esansiyel yağı içeren bir merhem, kolajen liflerinin yoğunluğunu artırmaya yardımcı oldu ve böylece iyileşmeyi olumlu etkiledi.

Daha önceki bir çalışmada da benzer bulgular vardı. Pharmaceuticals’da paylaşılan makalede, helichrysum esansiyel yağı içeren topikal formülasyonlar (jel ve merhem), diyabetik sıçanlarda iyileşmeyi desteklemeye yardımcı oldu. Araştırmacılar bu etkilerin insan derisinde de meydana gelebileceğine inanıyorlar, ancak bunu doğrulamak için özel çalışmalara ihtiyaç var.

kolundaki yaraya krem süren kadın
Helichrysum formülasyonlarının topikal kullanımı iyileşmeyi hızlandırabilir. Bununla birlikte, kanıtlar insanlar için kesin değildir.

Enfeksiyonlar

Ölmez Çiçek (Helichrysum) uçucu yağının antimikrobiyal, antifungal ve antiviral nitelikleri, çeşitli enfeksiyon türlerinin önlenmesi ve tedavisinde kullanılmıştır:

  • International Journal of Antimicrobial Agents aracılığıyla paylaşılan araştırma, bu bitkinin özünün solunum ve cilt enfeksiyonlarıyla ilişkili Staphylococcus aureus bakterilerinin büyümesini engellemeye yardımcı olduğunu bildirdi.
  • Bu arada Doğal Ürün Araştırması ile helichrysum esansiyel yağının Candida spp.’nin büyümesini durdurduğu veya geciktirdiği belirlendi. Bu mantar, aftların, cilt rahatsızlıklarının ve diğer enfeksiyonların gelişimiyle bağlantılıdır.
  • Bu uçucu yağda bulunan flavonoidler anfloroglusinoller antiviral potansiyel sergiler. Böylece grip, soğuk algınlığı ve uçukların rahatlamasını desteklerler.

Sindirim rahatsızlığı

Halk arasında Ölmez Çiçek (helichrysum), çeşitli sindirim rahatsızlıklarıyla mücadele etmek için kullanılır. Hem çayı hem de uçucu yağı mide sularını uyarmaya yardımcı olur. Aslında, alımı mide ağrısı, asitlik, hazımsızlık ve kabızlığın giderilmesiyle bağlantılıdır.

Bu bağlamda, Journal of Ethnopharmacology’de bildirilen araştırmalar, helichrysum yağının antispazmodik potansiyele sahip olduğunu buldu. Spesifik olarak, bağırsak krampları, karın ağrısı ve şişkinliğe yardımcı olur.

Bu bulgular laboratuvar ve fare çalışmalarında yapıldığı için daha fazla kanıt gerekiyor.

Diğer uygulamalar

İlginç özellikleri göz önüne alındığında, helichrysum esansiyel yağı genellikle başka amaçlar için kullanılır. Yukarıda bahsedilen faydalarda olduğu gibi, etkinliğini değerlendirmek için daha sağlam ve kapsamlı çalışmalara ihtiyaç vardır.

  • Anti-inflamatuar potansiyeli nedeniyle, bu bileşen, kas ve eklem ağrısını yatıştırmak için merhemlerde veya doğal ilaçlarda yaygındır.
  • Akneye karşı adjuvan olarak kullanılabilir. Antimikrobiyal özellikleri, bu duruma neden olan bakterilerin ortadan kaldırılmasıyla bağlantılıdır. Ek olarak, iyileştirici özellikleri, etkilenen cildin iyileşmesini destekler. Bu faydaya ilişkin somut çalışmalara ihtiyaç vardır.
  • Hiçbir kanıt olmamasına rağmen, uykusuzlukla mücadele etmek için aromaterapi ve masajda helichrysum esansiyel yağı kullanılır. Bu fayda, rahatlatıcı etkisine atfedilir.

Helichrysum esansiyel yağı nasıl kullanılır?

Helichrysum esansiyel yağı genellikle topikal kullanım için kullanıma hazır formülasyonlarda bulunur. Örneğin, merhemlerde, kremlerde veya losyonlarda.

Bununla birlikte, saf yağı hindistancevizi, badem veya zeytinyağı gibi bir taşıyıcı yağ ile birlikte kullanmak mümkündür. Bu durumda, her bir ons taşıyıcı yağ için 3 veya 5 damla yağ seyreltilir.

Ürün ayrıca infüzyon olarak da tüketilmektedir. Sadece bir bardak sıcak suya 5 damla yağ ekleyin. Demlenmesine izin verin ve için.

Ancak bazı kişiler aromaterapi seanslarında difüzör kullanarak kullanır. Eğer öyleyse, özelliklerini elde etmek için buharları solumak önemlidir. Tahriş edici olabileceğinden evcil hayvanlar ve çocuklar ürünle doğrudan temastan kaçınmalıdır.

uçucu yağ koklayan kadın
Bu yağ ile yapılan aromaterapide özellikle çocuklarda ve evcil hayvanlarda tahriş edici özelliğinden dolayı dikkatli olunmalıdır.

Helichrysum esansiyel yağı kullanırken alınacak önlemler

Sağlıklı yetişkinlerin çoğu için helichrysum esansiyel yağı güvenlidir. Bununla birlikte, bir tedavi olarak uygulamadan önce bir yama testi yapılması tavsiye edilir.

Bu ne anlama geliyor? Cildin bir bölgesine küçük bir miktar uygulamak anlamına gelir. Birkaç saat sonra herhangi bir olumsuz reaksiyon olmazsa, sorunsuz kullanılabilir.

2013 yılında yapılan bir çalışmada, bir kadın, bitki özlerini içeren bir krem kullandıktan sonra alerjik kontakt dermatit semptomları yaşadı. Bununla birlikte, diğer çalışma katılımcılarının hiçbir etkisi olmadığı için tepkinin nedeninin bu olup olmadığı bilinmiyor.

Bununla birlikte, yağ aşağıdaki durumlarda kontrendikedir:

  • Küçük çocuklar
  • Gebelik ve emzirme
  • Karaciğer hastalığı olan hastalar
  • Karaciğer için ilaç kullananlar

Helichrysum (ölmez çiçek) esansiyel yağı hakkında hatırlanması gerekenler nelerdir?

Avrupa ve Akdeniz’in bazı bölgelerinde, helichrysum esansiyel yağı cilt sağlığını iyileştirmek, enfeksiyonlarla savaşmak ve iyileşmeyi desteklemek için ek olarak kullanılır. Bazı hayvan ve laboratuvar çalışmaları etkilerini desteklemektedir. Ancak araştırmacılar, insanlarda sağlam kanıtlar bulma ihtiyacında ısrar ediyor.

Bu nedenle, tercihen formüle edilmiş ürünlerde az miktarda kullanılması gereken bir bileşendir. İlk tercih bir yaklaşım olmamalıdır ve topikal veya harici kullanım özellikle tavsiye edilir.


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.


  • Antunes Viegas D, Palmeira-de-Oliveira A, Salgueiro L, Martinez-de-Oliveira J, Palmeira-de-Oliveira R. Helichrysum italicum: from traditional use to scientific data. J Ethnopharmacol. 2014;151(1):54-65. doi: 10.1016/j.jep.2013.11.005. Epub 2013 Nov 14. PMID: 24239849.
  • saz peiro, Pablo & Gálvez Galve, Juan & Ortiz Lucas, María. (2009). Monográfico de Helicrhysum italicum y sus variedades. Medicina Naturista. 3. 96-100.
  • Kramberger K, Kenig S, Jenko Pražnikar Z, Kočevar Glavač N, Barlič-Maganja D. A Review and Evaluation of the Data Supporting Internal Use of Helichrysum italicum. Plants (Basel). 2021 Aug 23;10(8):1738. doi: 10.3390/plants10081738. PMID: 34451781; PMCID: PMC8399527.
  • Maksimovic S, Stankovic M, Roganovic S, Nesic I, Zvezdanovic J, Tadic V, Zizovic I. Towards a modern approach to traditional use of Helichrysum italicum in dermatological conditions: In vivo testing supercritical extract on artificially irritated skin. J Ethnopharmacol. 2022 Oct 3;301:115779. doi: 10.1016/j.jep.2022.115779. Epub ahead of print. PMID: 36202166.
  • Djihane, Bouzid & Zerroug, Mohamed. (2016). Evaluation of in vitro anti-inflammatory activity of Helichrysum italicum (Roth) G. Don essential oil. 8. 41-44.
  • Andjić M, Draginić N, Kočović A, Jeremić J, Vučićević K, Jeremić N, Krstonošić V, Božin B, Kladar N, Čapo I, Andrijević L, Pecarski D, Bolevich S, Jakovljević V, Bradić J. Immortelle essential oil-based ointment improves wound healing in a diabetic rat model. Biomed Pharmacother. 2022 Jun;150:112941. doi: 10.1016/j.biopha.2022.112941. Epub 2022 Apr 13. PMID: 35429742.
  • Nostro A, Bisignano G, Angela Cannatelli M, Crisafi G, Paola Germanò M, Alonzo V. Effects of Helichrysum italicum extract on growth and enzymatic activity of Staphylococcus aureus. Int J Antimicrob Agents. 2001 Jun;17(6):517-20. doi: 10.1016/s0924-8579(01)00336-3. Erratum in: Int J Antimicrob Agents 2001 Sep;18(3):305. PMID: 11397624.
  • Oliva, A., Garzoli, S., Sabatino, M., Tadić, V., Costantini, S., Ragno, R., & Božović, M. (2019). Chemical composition and antimicrobial activity of essential oil of Helichrysum italicum (Roth) G. Don fil. (Asteraceae) from Montenegro. In Natural Product Research (Vol. 34, Issue 3, pp. 445–448). Informa UK Limited. https://doi.org/10.1080/14786419.2018.1538218
  • Viegas, Daniel & Palmeira-de-Oliveira, Ana & Salgueiro, Ligia & Martinez-de-Oliveira, Jose & Palmeira de Oliveira, Rita. (2013). Helichrysum italicum: From traditional use to scientific data. Journal of ethnopharmacology. 151. 10.1016/j.jep.2013.11.005.
  • Rigano, D., Formisano, C., Senatore, F., Piacente, S., Pagano, E., Capasso, R., Borrelli, F., & Izzo, A. A. (2013). Intestinal antispasmodic effects of Helichrysum italicum (Roth) Don ssp. italicum and chemical identification of the active ingredients. In Journal of Ethnopharmacology (Vol. 150, Issue 3, pp. 901–906). Elsevier BV. https://doi.org/10.1016/j.jep.2013.09.034
  • Kothavade PS, Nagmoti DM, Bulani VD, Juvekar AR. Arzanol, a potent mPGES-1 inhibitor: novel anti-inflammatory agent. ScientificWorldJournal. 2013 Oct 1;2013:986429. doi: 10.1155/2013/986429. PMID: 24198734; PMCID: PMC3807707.
  • Foti, C., Guida, S., Antelmi, A., Romita, P., & Corazza, M. (2013). Allergic contact dermatitis caused by Helichrysum italicum contained in an emollient cream. Contact Dermatitis, 69.

Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.