Otoimmün Hastalıklar: Hangi Yiyecekleri Yemeli, Hangilerinden Kaçınmalı

Eğer bir otoimmün hastalığınız varsa, ihtiyaçlarınıza uygun bir beslenme programınız olmalı.
Otoimmün Hastalıklar: Hangi Yiyecekleri Yemeli, Hangilerinden Kaçınmalı
Elisa Morales Lupayante

Yazan ve doğrulayan beden eğitimi pedagogu ve beslenme uzmanı Elisa Morales Lupayante.

Son Güncelleme: 25 Ağustos, 2022

İşte otoimmün hastalığı olan insanlara uygun bir beslenme planı yapmaları için bazı tavsiyeler. Tavsiye edilen ve yasaklanan bazı yiyecekler mevcuttur. Eğer otoimmün hastalıklardan birinden muzdaripseniz yediğiniz yiyecekler çok önemlidir. Vücudunuzun daha iyi çalışmasını sağlamak ve hatta bağışıklık sisteminizin nelere tepki verdiğini bulmanız gereklidir.

Otoimmün hastalıkları nelerdir?

Bu hastalıklar bağışıklık sisteminin neden olduğu hastalıklardır. Bağışıklık sistemi vücuttaki hücrelere saldırır. Böylece vücuttaki bağışıklık sistemi belli organlara ve dokulara saldırır ve onları bozar. Şimdiye kadar 80’den fazla otoimmün hastalık keşfedilmiştir. En iyi bilinenlerden bazıları, çölyak hastalığı, eklem iltihabı (romatoid artrit) ve MS diye bilinen multipl skleroz hastalığıdır.

“Otoimmün sistem protokolü”, otoimmün hastalıkların etkilerini engellemek için kullanılır. Bağışıklık sisteminin iyileşmesine yardımcı olan bir beslenme programıdır.

yaşlı kadın elleri artrit

Otoimmün Sistem Protokolü nedir?

Öncelikle bu beslenme programı otoimmün hastalığı olan insanlar için önerilse de, bu program uygulamak isteyen herkes için uygundur. Bunun sebebi bu programdaki tüm yiyeceklerin tamamen sağlıklı olmasıdır.

Paleo diyetindeki prensiplerin çoğu otoimmün protokolünde de bulunur. AIP’de (Otoimmün Sistem Protokolü) tahıl, baklagil, süt ürünleri ve şekerli yiyeceklerin yanı sıra diyetin başında sindirim sisteminde iltihaplanmaya sebep olan diğer yiyecekler de yasaklanır.

Yumurtalar, kuru meyveler ve kuru yemiş, yapay tatlandırıcılar, alkol, baharat, kahve ve kakao da potansiyel olarak rahatsız edici olabilecekleri için beslenme programından çıkarılan diğer ürünlerdir. Daha önce söylediğimiz gibi bu yiyecekler yalnızca diyetin başlangıç döneminde yasaklanır. Bu protokol günden güne bağırsak duvarını ve sızıntılı bağırsak sendromunu tedavi edecektir.

Vücudun yanlışlıkla kendi hücrelerine saldırmasının sebebi budur. Başlangıçta beslenme programınızdan çıkardığınız bu yiyecekleri, vücudunuzun bu yiyeceklere vereceği iltihaplanma tepkisini analiz edebilmek için teker teker programınıza dahil edeceksiniz.

Bu tür hastalıklara yakalanılması durumunda yasaklanan diğer yiyecekler

Her şeyden önce abur cuburları ve endüstriyel olarak işlenmiş yiyecekleri beslenme programınızdan çıkaracaksınız. Bu yiyecekler pek çok diyette yasaktır ancak bağışıklık sistemi kaynaklı hastalığı olan insanlar için özellikle zararlıdırlar.

Öte yandan sosis, kıyma, söğüş et gibi et ürünlerini yemenizi tavsiye etmeyiz. Yine içerdikleri ağır metaller nedeniyle somon veya ton balığı gibi balıklardan da çok fazla tüketmemenizi öneririz.

kıyma yuvarlak köfteler

Otoimmün Sistem Protokolü’nün sonuçları

Gerçek şu ki neredeyse bu protokolü izleyen insanların tamamı oldukça büyük oranda iyileşme ve hatta hastalıklarında hafifleme olduğunu fark etmişlerdir. Ancak elbette bu kişinin kronik durumunun türünün ne olduğuna bağlıdır.

Bu hastalıkların hiçbir çaresi olmadığından bu beslenme programını kısa bir süreliğine uygulamanız yeterli olmayacaktır. Bu programı geçici bir diyetten çok bir hayat tarzı gibi görmelisiniz.

Bu hastalıkları engelleyen sağlıklı yiyecekler

Otoimmün hastalıklarla en iyi savaşan yiyecekler size en çok enerji veren yiyeceklerdir. Patates, manyok, tatlı patates, yam ve tapiyoka gibi glutensiz karbonhidratlar bakımından zengin olan yiyecekler harikadır. Kahvaltılarda tüketmenin yanı sıra çorbalarda, kremalı sebzelerde, salatalarda kullanabileceğiniz ve hatta cips olarak tüketebileceğiniz çok sağlıklı seçeneklerdir.

yuka ve otoimmun hastalıklar

Sağlıklı yağlar bakımından zengin olan avokado, yağlı balık, tohum yağları ve bitkisel yağlar gibi yiyecekler de otoimmün hastalıkları engelleme konusunda harikadırlar. İnsanlar “yağ” sözcüğünü duyduklarında koşarak kaçıyor olsalar da bu ürünlerin içerdiği yağlar sağlığımız için önemlidir.

Bu yiyeceklerden güçlü iltihap giderici ajanlar olma özelliğini taşıyan omega-3 ve omega-6 gibi besinleri alabilirsiniz. Ancak tüm kızarmış yiyeceklerden uzak durmalısınız. Bu yüzden en iyisi yağları hiç ısıtmamanız ve yiyeceklerinize doğrudan eklemenizdir.


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.


    • Gauree G. Konijeti et al. “Efficacy of the Autoimmune Protocol Diet for Inflammatory Bowel Disease”, Inflamm Bowel Dis. 2017 Nov; 23(11): 2054–2060.
    • Fasano, A (2012 Oct). «Intestinal permeability and its regulation by zonulin: diagnostic and therapeutic implications». Clin Gastroenterol Hepatol 10 (10): 1096-100
    • Fasano, A (2011 Jan). «Zonulin and its regulation of intestinal barrier function: the biological door to inflammation, autoimmunity, and cancer». Physiol Rev 91 (1): 151-75.
    • Facundo Bitsh, “¿Nuevas terapias para librarse de las enfermedades autoinmunes” en blog medicapanamericana.

Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.