Özafagus Varisi İşaretleri ve Semptomları

Özafagus varisi bazı insanların kötüleşene kadar görmezden geldiği semptomlarla ortaya çıkabilir. Bu yazımızda, bu durum için uygulanabilecek tedavi seçeneklerini keşfedin.
Özafagus Varisi İşaretleri ve Semptomları

Tarafından yazılmıştır Raquel Lemos Rodríguez

Son Güncelleme: 25 Ağustos, 2022

Varisli damarların ne olduğunu hepimiz biliyoruz: venöz yetmezliğe neden olan genişlemiş damarlar. Ancak, varisli damarların yemek borusunun ucunda bulunan ve kan akışını engelleyen özafagus varisi adlı bir versiyonu da vardır.

Bazen diğer daha az ciddi problemlerle karıştırılabildikleri için herhangi bir özafagus varisi işaretçisi veya semptomu gördüğünüzde doktorunuzla konuşmanız önemlidir. Erken tedavi durumunuzun kötüleşmemesine yardımcı olacaktır.

Özafagus Varisi Olduğunuzu Nasıl Anlarsınız

Özafagus varisi dolayısıyla başı dönen kadın.

Özafagus varisi söz konusu olduğunda en büyük riskler olası yırtılma ve kanamalardır.

Özafagus varisi olup olmadığınızı öğrenmek için ortaya çıkmasına sebep olan bazı faktörleri ve muhtemel işaretlerini göz önüne almanız önemlidir.

Ancak, özafagus varisi çoğunlukla asemptomatiktir ve görülen semptomlar da diğer daha az ciddi durumlarla karıştırılabilir.

Hadi bu semptomlara bir göz atalım:

  • Siyah dışkı: Bu renge normalde çok dikkat etmeyebilirsiniz, ancak eğer bu durumdan dolayı ortaya çıktıysa, sebep dışkınızda kan olmasıdır. Bu, damarlarınız yırtıldığında ortaya çıkar.
  • Kan kusmak: İlk önce baş dönmesi veya baygınlık hissedersiniz, ancak en sonunda kan kusmaya başlarsınız. Eğer bu başınıza gelirse, acilen doktora gitmelisiniz.
  • Bilinç kaybı: Bu çoğunlukla özafagus varisinin sebep olduğu kanamalardan dolayı ortaya çıkar ve ağır vakalarda baş dönmesi ve bayılmaya sebep olur.

Eğer bu semptomlar devam ederse, en kısa zamanda bir doktora görünmelisiniz. Bilinç kaybı, baş dönmesi veya kan kusmak bu riskli durumdan muzdarip olduğunuza işaret ediyor olabilir.

Bu yazımızla da ilgilenebilirsiniz: Yemek Borusu Yangısı Belirtileri

Tanı: Endoskopi

Endoskopi olan bir adam.

Güvenilir bir tanı koyabilmek için doktorunuz size bir endoskopi yapacaktır. Bu prosedür doktorunuzun sizden biyopsi alabilmesine izin verir.

Bunu yapmak için, doktorunuz anormal damarlar olup olmadığını görmek için yemek borunuza bir kamera sokar. Eğer anormal bir damar bulunursa, bu prosedür doktorunuzun durumun ağırlığını değerlendirmesine de izin verir (yani, kalın olup olmadıklarını, çok fazla olup olmadıklarını, alanda ağır kanama olup olmadığını vs. görmesine).

Doktorunuz, bulduğu damarların tipine göre bir tedavide karar kılacaktır. Örneğin, doktorunuz çok anormal damar bulmazsa, küçükseler ve alanda hiç kanama yoksa hastalığın gelişimini görmek için tekrar kontrole gelmenizi isteyebilirler.

Tedavi Seçenekleri

Endoskopi uygulamak doktorların doğru bir tanı koyup tanıya uygun bir tedavi seçmesine izin verir.

Yukarıda bahsettiğimiz üzere, tedavi endoskopi sırasında keşfedilen damarların tipine bağlı olacaktır. Aşağıda bazı mümkün tedavi seçeneklerini bulabilirsiniz:

  • İlaç: Eğer damarlar geniş olmasına rağmen kanama yoksa, damarlardaki basıncı azaltmak için ilaç verilir.
  • Endoskopik ligasyon (damar bağlama): Doktorlar, hasta yukarıda bahsedilen ilaçları kaldıramıyorsa bu tedavi seçeneğini önerir. Bu prosedür, damarların küçülmesini kolaylaştırmak için elastik bantlarla bağlanmasından ibarettir.
  • Endoskopik skleroterapiDoktorlar bu tedaviyi kanama varsa önerir. Bu tedavide damarlara bir madde enjekte edilir.

Bütün bu tedavilerde ortaya çıkması mümkün komplikasyonlar vardır. Örneğin, ilaçlar mide bulantısı, ishal ve baş dönmesi gibi nahoş yan etkiler yaratabilir.

Bu sebeple, eğer özafagus varisi hastası iseniz doktorunuz hangi tedavinin sizin için en iyisi olacağını bulmak adına etraflı bir inceleme yapacaktır.

Siroz hastası (karaciğer hastalığı) olan insanlar veya trombozu olan kişiler özafagus varisi semptomları ve işaretçileri hakkında daha dikkatli olmalıdır. Özafagus varisi başka sebeplerden ortaya çıkabilse de, bu risk grupları bu hastalığa en açık olan gruplardır.

Son olarak, koyu renkli dışkı, baş dönmesi ve kan kusmak gibi durumları yaşıyorsanız, en kısa zamanda bir doktora görünmelisiniz. Erken tedavi yaşadığınız acı ve rahatsızlığı azaltacak ve durumunuzun kötüleşmesini engelleyecektir.

Eğer büyük özafagus varisleriniz yırtılırsa, bu durum hayatınızı tehlikeye atabilecek hatırı sayılır derecede ağır kanamalara sebep olabilir. Bundan dolayı, sizi bu anormal damarların varlığı ile ilgili uyaran işaretleri hafife almamalısınız.


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.


  • Infante Velázquez, Mirtha, Rosado Vargas, Coralia, Pérez Lorenzo, Marlene, Samada Suárez, Marcia, & Hernández Amarán, Mariela. (2013). Factores predictivos de la presencia de várices esofágicas en pacientes cirróticos. Revista Cubana de Medicina Militar42(1), 56-61. Recuperado en 01 de febrero de 2019, de http://scielo.sld.cu/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0138-65572013000100008&lng=es&tlng=es.
  • Vázquez González, Pedro, & Osorio Pagola, Marcos. (2010). Escleroterapia endoscópica de várices esofágicas. Presentación de un caso: nueva medida a tener en cuenta. MediSur8(5), 76-79. Recuperado en 01 de febrero de 2019, de http://scielo.sld.cu/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1727-897X2010000500014&lng=es&tlng=es.
  • Velásquez Chamochumbi, Hermes. (2006). Hemorragia digestiva por várices esófago – gástricas. Acta Médica Peruana23(3), 156-161. Recuperado en 01 de febrero de 2019, de http://www.scielo.org.pe/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1728-59172006000300006&lng=es&tlng=es.
  • Zumaeta Villena, Eduardo. (2007). Várices esofagogástricas. Acta Médica Peruana24(1), 47-52. Recuperado en 01 de febrero de 2019, de http://www.scielo.org.pe/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1728-59172007000100011&lng=es&tlng=es.

Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.