Penisteki Yumrular: Sebepleri ve Tedavisi

Penisteki yumrular son derece yaygındır ve birçok erkekte bulunmaktadır. Genellikle tedavi gerektirmeyen ve yaygın olan sebeplerden dolayı ortaya çıkarlar. Bugünkü yazımızda sizlere bu durumun ana sebeplerinden ve bunu nasıl tedavi edebileceğinizden bahsedeceğiz.
Penisteki Yumrular: Sebepleri ve Tedavisi

Son Güncelleme: 27 Mart, 2020

Penisteki yumrular genellikle ergenlik sırasında ortaya çıkar ve en sık vücutlarının diğer bölgelerinde de akne olan erkeklerde görünürler. Ancak, bu yumrular kişinin hayatının ilerleyen kısımlarında da ortaya çıkabilir. Çeşitli çalışmalar on erkekten sekizinin penislerinde yumrular ortaya çıkmasını ya şu an yaşıyor, ya da geçmişte yaşamış olduklarını göstermektedir.

Genel olarak, penisteki yumrular erkekler arasında sık görülen bir durumdur.

Penisteki Yumrular Neden Ortaya Çıkar?

Öncelikle penisin ince, kaygan bir cilde sahip olduğunu bilmelisiniz. Duyarlılığını sağlayan da bu incelik ve hareket yeteneğidir. Bu derinin üst ucu çoğumuzun sünnet derisi olarak bildiği, cildin glansı örten kısmı ile biter.

Glans penisteki yumrular tarafından genellikle etkilenen bir alandır. Bu kısmın iki parçası vardır: idrar ve meninin çıkması için bir delik olan verteks, ve glansın “tacı” olarak adlandırılan bir taban kısmı. Tacın altında, genellikle sünnet derisi ve frenulum ile temas halinde olan bir oluk vardır. Frenulum penisin derisini glans ile birleştirmeye yarayan küçük bir yapıdır.

Glans, çıplak gözle de görülebilen bezler ve papillalara sahiptir ve bunlar biraz daha büyük hale geldiklerinde penisteki yumrular ile karıştırılabilir. Bu yumrular oldukça yaygındır ancak herhangi bir sağlık riski oluşturmazlar.

Şimdi ise peniste yumruların ortaya çıkmasına en sık sebep olan şeyleri sizlerle paylaşacağız ki hangilerinin endişe sebebi olup hangilerinin olmadığını bilin. İşte en yaygın sekiz neden:

1. Penisteki Yumrular ve Sivilceler

Sivilceler penis üzerinde ortaya çıkan tipik yumrulardır ve yüz aknesine benzerler. Glans kenarında ortaya çıkma eğilimindedirler ve erkek sünnet derisini hareket ettirdiğinde görünür hale gelirler. Fordyce noktaları olarak bilinen belirli bir türleri de vardır. Bunlar küçük, acısız, beyaz noktalardır. Bunlar basitçe yağ bezeleridir ve herhangi bir tedavi gerektirmezler.

Kasık bölgesinde acı deneyimleyen bir adam.
Penisteki sivilceler tedavi gerektirmeyen küçük, acısız, beyaz noktalar halinde ortaya çıkabilirler.

2. Penil Ülserler

Tipik çıkıntılı sivilcelerin aksine ülserler cildi delerler. Bir penil ülser genital iltihaplar ile yakından ilişkilidir. Şiddetli ağrı, cinsel yolla bulaşan bu hastalığın sık görülen semptomlarından biridir ve genellikle yüksek ateş ile birlikte ortaya çıkar. Bu derhal tedavi gerektiren bir durumdur, bundan dolayı eğer ülseriniz varsa doktorunuza danışın. Çünkü bu büyük ihtimalle bulaşıcı bir enfeksiyondur.

3. Penisteki Yumrular Gibi Görünen Kıl Kökleri

Testislerdeki ve penisin tabanındaki kıllar deri ile birleştikleri noktalarda yumru gibi görünebilir. Bunları yaşayan insanların endişelenmesi ve doktorlarının ofisine aceleyle gitmeleri normaldir çünkü bu yumrular genellikle çok sayıda ortaya çıkar. Kıl kökleri vücudunuzun kıl olan her yerinde bulunan normal, anatomik yapılardır. Herhangi bir tedavi gerektirmezler ve sağlığınıza herhangi bir tehlike teşkil etmezler. Aksine, gereklidirler.

4. Kabarcıklar

Kabarcıklar derideki sıvı keseleridir. İkinci derece yanıklar ile birlikte ya da bir enfeksiyon eşliğinde ortaya çıkarlar, ki penis üzerinde ortaya çıktılarsa büyük ihtimalle bu enfeksiyon cinsel yolla bulaşan bir hastalıktır. Bundan dolayı bu problemi yaşayan insanlar doktorlarına ve eğer mümkünse bir de bir dermatoloğa danışmalıdırlar.

5. Skrotal Kistler

Bir kist içinde sıvı da içeren, önemli bir boyuttaki bir yumrudur. İçi katı olmadığı gibi normal bir kabarcığın tipik konfigürasyonuna da sahip değildir. Genel olarak, yumru patlayıp içindeki sıvı akana kadar değişiklik gösterebilen beyaz bir sıvıdır.

Çok sık görülmezler ancak bazı erkekler bunları estetik nedenler dolayısıyla aldırmayı tercih ederler. Sizin de görebileceğiniz üzere herhangi bir sağlık riski oluşturmazlar ve penis ya da testislerin fonksiyon gösterişine engel olacak kadar büyük hale gelmedikleri takdirde herhangi bir tedavi gerektirmezler.

6. Siğiller

Penisin herhangi bir kısmındaki üst kısımlarında sıvı tutan kahverengi yumruları, özellikle de karnabahara benzerlik gösteriyorlarsa, genital siğil olarak adlandırabilirsiniz. Bu siğilleri nasıl tanıyacağınızı bilmelisiniz çünkü bu genelde bir tür insan papillom virüsü enfeksiyonudur.

Siğiller cinsel yolla bulaşan bir hastalığı varlığını gösterir ve bu durumda mümkün olan en kısa süre içerisinde tedavi almanız gerekir. Konu insan papillom virüsü olduğunda enfeksiyonu kapan bir kadın bir erkekten çok daha fazla zarar görebilir. Çünkü bu virüs serviks kanserinin bir öncüsüdür.

Penisine işaret eden bir adam.
Peniste siğillerin varlığı cinsel yollarla bulaşan bir enfeksiyonun semptomu olabilir. Bundan dolayı tıbbi yardım gerektirirler.

7. Beyaz Kabarcıklar

Penil liken sklerozus teşhis edilmesi genellikle zor olan, az bilinen bir hastalıktır. Glansta, sünnet derisinde ya da penisin gövdesi üzerinde görülebilir. Beyaz kabarcıklardan oluşan bir çizgi olarak kendini gösterir. Bu doğası itibariyle bir otoimmün hastalığıdır. Bu, vücudun kendisinin yapılarına saldırıda bulunduğu anlamına gelir. Bundan dolayı bu bir enfeksiyon değildir ve insandan insana yayılmaz. Ayrıca liken sklerozus bir yıl içerisinde yok olur ve tıbbi müdahale uygulanmasını sıklıkla gerektirir.

Eğer yumrular kırmızı hale gelirse ve kadife gibi bir dokuya sahiplerse bir doktor bunları derhal incelemelidir, çünkü bu penil kansere işaret eden bir durumdur.

8. Penisteki Yumrular ve İnci Gibi Penil Papüller

Erkeklerin %20’si penislerinde bu tip yumrulara sahiptir. Bu yumrular özellikle glans etrafında ortaya çıkarlar. Bazı çalışmalar 25 yaşın altındaki on erkekten dördünde inci gibi papüllerin daha yüksek bir prevalansa sahip olduğuna işaret etmektedir. Tıbbi terimlerle konuşmak gerekirse bu papüller bir anjiyofibrondur. Bu, minik kan damarları ve lifli dokunun bir karışımıdır. Ayrıca, bulaşıcı değildir, tedavi gerektirmez ve kişinin sağlığına karşı herhangi bir risk teşkil etmez.


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.


  • Enríquez-Merino J, Ramos-Garibay A, López-López AM. Tratamiento quirúrgico del liquen escleroso en genitales masculinos. Rev Cent Dermatol Pascua. 2019;28(1):25-29.
  • Brener KJ, Janeiro SMR, Aldrete VJ, et al. Carcinoma escamoso de pene: comunicación de un caso y revisión de la bibliografía. Bol Col Mex Urol. 2007;22(2):83-90.
  • Gibas A, Matuszewski M, Michajłowski I, Krajka K. Acne inversa of the scrotum and penis – aggressive urological treatment. Cent European J Urol. 2012;65(3):167–169.
  • Kumar P, Das A, Savant SS. Multiple Shiny Papules on the Shaft of the Penis. Indian J Dermatol. 2015;60(3):325.
  • Larrondo Muguercia, Rubén José, et al. “Lesiones en los genitales externos: Enfoque diagnóstico y conducta que debe seguir el Médico de la Familia.” Revista Cubana de Medicina General Integral 14.1 (1998): 5-14.
  • Peyrí Rey, E., and O. Arango Toro. “Liquen escleroso y atrófico del pene: lesión preneoplásica.” Actas Urológicas Españolas 27.2 (2003): 73-74.
  • Radhakrishnan S, Agarwal DC. Fordyce spots masquerading as penile warts. Med J Armed Forces India. 2016;72(4):384–385.
  • Rivera, Olivia Lugo, and Rosalía Cancela. “Patología cutánea del pene.” Revista del Centro Dermatológico Pascua 8.3 (1999): 133-142.

Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.