Saç Uzatma Yöntemleri Kullanmak Zararlı Mıdır?

Her türden saç uzatma yöntemi, saç sağlığı için risk oluşturur. Özellikle kalıcı veya yarı kalıcı kullanım için olanlar saçta ciddi hasara neden olabilir.
Saç Uzatma Yöntemleri Kullanmak Zararlı Mıdır?

Son Güncelleme: 13 Mayıs, 2021

Postiş, saçı uzatma veya daha hacimli hale getirmek için doğal veya sentetik saç bölümlerinin eklenmesinden oluşan bir güzellik tekniğidir. Dünyada en çok kullanılan estetik kaynaklardan biri olmasına rağmen çeşitli riskler içermektedir.

Naomi Campbell gibi modeller, saç uzatmanın onlara çeşitli saç problemleri getirdiğini söylemiştir. Ancak kadınlar postiş konusunda herhangi bir büyük önlem almadan bunları kullanmaya devam etmektedir. Peki ne gibi sorun yaratabilirler? Bunun hakkında ne bilmelisin? Yazımızın devamında size bunu anlatıyoruz.

Saç uzatma türleri

Farklı saç uzatma türleri vardır. Saç kaynak çeşitleri uygulanacak olan saç kaynağı yöntemlerine göre farklılıklar arz etmektedir. Bu nedenle saça uygulamak için kullanılan tekniklerin risk derecesini saç derisine uygulama yöntemleri belirler. Size bu risklerin nasıl oluştuğunu anlatıyoruz.

Çıt-çıtlar

Bu durumda çıtçıtları saç derisine yapıştırmak için özel bir yapıştırıcı kullanılır. Kuaför tarafından saçlı deriye takılmalı ve çıkarılmalıdır. Kullanılan yapıştırıcılar hipoalerjenik olmalıdır. Ancak, her zaman hipoalerjenik değillerdir.

Örgü çıt-çıtlar

Yaygın olarak kullanılan bir tekniktir ve aynı zamanda saça en çok zarar veren tekniklerden biridir. Bu işlem çok ince örgülerle saç örgü kaynağını yatay şekilde kuronla yapıştırmayı içerir. Bunlar saçın ortasına gizlenir ve çıtçıtlar bu örgülere dikilir. Olumlu tarafı, kimyasalların veya ısının kullanılmamasıdır; olumsuz yanı, saçların gramajı yüksek saçı uzun süre tutması saça zarar verebilir.

Tube halka ya da sıkıştırma ile yapılan saç kaynağı

Bunlar, iki ile altı ay arasında saça kalıcı olarak tutturulan yarı kalıcı saç protezidir. Bu teknikte, saç tutamları alınır, tube halka şeklinde veya sıkıştırma ile saç uzantılarına yapıştırılır. İşlem uzman bir kuaför tarafından yapılmalıdır. Güçlü bir şekilde saça tutunmalarına sağlarlar.

Silikon ve keratin yapıştırıcılı saç uzatma

Yapıştırıcılara benzer bir tekniktir. Saç derisindeki silikon veya keratinin eritilerek oradaki uzantıların sabitlenmesini sağlar. Her üç ile dört ayda bir bakım gerektirir. Sabitleme için ısı, basınçlı hava veya ultrason kullanılmalıdır. Ancak saçın gerilmesine neden olurlar.

Klipslerle sabitleme

En az zarar veren yöntemdir. Eklenen saç tellerinde, saça takılabilen bir veya daha fazla klips bulunur. Daha sonra saç tokası gibi saçtan çıkarılır. Genellikle belirli durumlarda ve yalnızca birkaç saat kullanılırlar.

klips
Saç uzatma yöntemlerinin farklı çeşitleri vardır. Her yöntem uzun ya da kısa vadede saça zarar verir.

Ne gibi riskleri vardır?

Saç uzatma türlerinden hiçbiri zararsız değildir, ancak her durumda en zarar verici teknikler, en uzun kalma süresini içeren tekniklerdir. Aşağıdaki paragrafta, bu aksesuarları kullanırken kendinizi maruz bıraktığınız riskleri detaylandırıyoruz.

Saç kaybı

Hemen hemen saça eklenen tüm kaynak türlerinde bulunan risklerden biridir. Bunlar saça tutturulduğu için saçtan kendiliğinden düşmezler. Bu çıt-çıtlar, çıkarıldıklarında, saç tellerinin ani ve hacimli bir şekilde düşmesine neden olabilir.

Mekanik friksiyon

Saç uzatma yöntemleri saç köklerine çekiş veya gerilim uygular. Uzun vadede saç bu gerilime dayanır ve sonuç olarak saçları inceltebilir. En şiddetli vakalarda, başın çeşitli kısımlarında alopesi yamaları veya “saç kıranlar” görülür. Saç eklentileri artık kullanılmıyorsa, işlem tersine çevrilebilir; doğal şekilde eski haline kavuşmaz.

Bozulma

Kaynaklar saç katmanlarına zarar verebilir. Bu da ilk olarak saçın parlaklığında ve canlılığında azalmaya neden olur. Daha sonra, bunun sonucunda kırılmaya neden olarak kabarma veya kırılganlığa neden olabilir.

Kafa derisi yaralanmaları

Saç uzatmalarının kafa derisinde yaralanmalara neden olduğu durumlar vardır. Özellikle saç köklerinin iltihabı olan folikülite (kıl kökü iltihaplanması) yol açabilirler. Böyle bir durumda, kaşıntıya ve ağrıya neden olan, bazen irinle dolan kırmızı papüller ortaya çıkar.

Alerjik reaksiyon

Çok sık olmamakla birlikte kullanılan yapıştırıcılara veya uzantıların kendilerine alerjik reaksiyon gösteren kişiler vardır. Eğer öyleyse, hemen çıkarmanız ve bir doktora danışmanız gerekir.

saç uzatma
Kaynak kullanımı zamanla diğer saç sağlığı sorunlarının yanı sıra kuruluğa, aşırı saç dökülmelerine neden olabilir.

Bir saç uzatma yöntemi olan kaynağın kullanımı tavsiye edilmeli mi?

Güzellik sağlığı riske atmamalıdır. Bu nedenle, genel olarak, her saç uzatma yöntemi bir risk içerdiğinden kaynakların kullanılması önerilmez. Saç uzatma bir kişi için çok önemliyse, bunları ölçülü ve yalnızca ara sıra kullanmak doğrudur.

Bazen bazı alopesi türlerini gizlemek için de yerleştirilirler. Bununla birlikte, bazı teknikler durumu kötüleştirdiği ve kafa derisinin iltihaplanmasına ve tahriş olmasına neden olabileceği için bunlar dikkatli olunması gereken durumlardır.

Sık sık tavsiye edilen şey, doğal saçın uzunluğunu iki katına çıkarmaması ve böylece saça aşırı yük vermemesidir. Aynı şekilde saç tipine ve kılcal damar sağlığının kalitesine göre en uygun uzatma yönteminin ne olduğu konusunda iyi bir kuaförün tavsiyesini almakta fayda vardır.

Saç uzatma kaynakları için öneriler

Saç kaynağı kullanımının tercih edilmesi durumunda, ideal olanı yıkanabilir ve bakımı daha kolay olduğu için sentetik değil, doğal saçlı olanı seçmektir. Bunun yanında olası olumsuz etkileri en aza indirmek için iyi bir bakım rutini uygulanmalıdır.

Daha fazla kuruluğa neden olabileceğinden, rengi homojenleştirmek için saçı boyamanız tavsiye edilmez. Ayrıca kurutucuyu dikkatli kullanmalı ve saçınızı nazikçe taramalısınız. Bunu aklınızdan çıkarmayın!


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.


  • Restrepo, R. (2010). Anatomía microscópica del folículo piloso. Revista de la Asociación Colombiana de Dermatología y Cirugía Dermatológica, 18(3), 123-138.
  • JIMÉNEZ, M. C., & DE PELUQUERÍA, C. I. C. L. O. F. O. R. M. A. T. I. V. O. PREPARACIÓN DE COSMÉTICOS CAPILARES NATURALES PARA TINTAR Y RECUPERAR EL BRILLO DEL CABELLO, CON ALUMNOS/AS DE FORMACIÓN PROFESIONAL.
  • CABELLO, C. D. C. P. U., DE CABELLO, S. P. C. T., & DEL CABELLO, G. Y. R. G. CUIDADOS ESTÉTICOS PARA EL EMBELLECIMIENTO CAPILAR.

Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.