Şeker Hastaları Beslenme Düzenlerini Nasıl İyileştirir?

Şeker hastasısınız ve sağlık problemleri yaşamamak için beslenme düzeninizi değiştirmek mi istiyorsunuz? O halde bu yazımızdaki önerilerimize kulak verin.
Şeker Hastaları Beslenme Düzenlerini Nasıl İyileştirir?

Tarafından yazılmıştır Antonella Grandinetti

Son Güncelleme: 09 Ağustos, 2022

Glukoz seviyenizi kontrol altında tutmak için beslenme alışkanlıklarınızın farkında olmalı ve gerekirse beslenme düzeninizi değiştirmelisiniz. Bu yazımızda, şeker hastaları için beslenme düzeni önerilerinde bulunacağız.

Okumadan geçmeyin!

Şeker Hastaları Beslenme Düzenlerini Nasıl İyileştirir?

Şeker hastalığından kaynaklanabilecek sağlık problemlerinden uzak durmak için beslenme düzeninizi iyi ayarlamanız gerekir. Bundan dolayı, yediğiniz her şeye dikkat etmenizi öneririz.

Şeker hastaları için sağlıklı meyveler
Şeker hastaları bünyelerine uygun beslenerek olası rahatsızlıkların önüne geçebilirler.

Her zaman beslenme değeri yüksek kaliteli gıdalar tercih edin ve aşırı yemek yemeyin. Glukoz seviyenizi kontrol altında tutmanız için ufak porsiyonlar yemeniz gerektiğini unutmayın. Bunun yanında, ö ğünlerinizi organize etmeniz de yararlı olacaktır. Örneğin, kan şekerinizin tavan yapmasını önlemek için ne zamanlar yemek yiyeceğinizi önceden ayarlayabilirsiniz.

Şeker hastaları genelde beslenme ihtiyaçlarını karşılayacak sağlıklı gıdalar tüketmeli, kilolarını sağlıklı bir seviyede, trigliserit ve kolesterol seviyelerini de kontrol altında tutmalıdır.

Şimdi, birlikte bazı beslenme önerilerine göz atalım.

Şeker Hastaları İçin Beslenme Önerileri

Sağlık durumunuza göre yeme alışkanlıklarınızı düzene sokmanız sağlıklı bir hayatın olmazsa olmazıdır. Fazla kalori almamak ya da aşırı yemek yememek, şeker hastalığının temel sorunlarından insülin üretim ve kullanımınızı optimize eder.

Tabii beslenme düzeninizi değiştirmeden önce doktorunuza danışıp neler yemeniz ya da yememeniz gerektiğini öğrenmeniz gerekir. Yönlendirme anlamında kimse doktorunuzdan daha yetkin olamaz!

1. Şeker hastaları şekere dönüşen gıdaları ne kadar tükettiğini ayarlamalıdır.

Ağırlık aleti ve sağlıklı sebzeler
Hızlı bir şekilde şekere dönüşen sebze ve meyve suları içmekten ve bu tarz gıdalar tüketmekten kaçının.

Glukoz seviyesini artıran gıdaların yalnızca tatlılar olmadığını biliyor muydunuz? Vücut tarafından emildiklerinde şekere dönüştükleri için basit karbonhidratlar da glukoz seviyesini artırırlar.

Tabii bu karbonhidrat tüketmemeniz gerektiği anlamına gelmiyor. Bunun yerine, vücutta yavaşça salınan ve kandaki glukoz seviyesinin daha iyi kontrol edilmesini sağlayan karmaşık karbonhidratları tüketmeyi tercih etmelisiniz.

2. Yeterli miktarda protein tüketmeliler.

Protein açısından zengin gıdalar genellikle kandaki glukoz seviyesini artırmazlar. Bundan dolayı doktorlar yaşınıza, ağırlığınıza ve boyunuza göre uygun miktarda günlük bazda protein tüketmenizi önerirler.

2014’te yapılan bir araştırmada, protein açısından zengin bir kahvaltının tip 2 diyabet hastalarının metabolizmasına fayda sağladığı görülmüştür. Bu konuda doktorunuza danışabilirsiniz.

3. Yavaş salınımlı karbonhidratlar tüketmeyi tercih etmeliler.

Karmaşık karbonhidratlar yavaş salınırlar. Yani, kandaki glukoz seviyesi yavaş yavaş yükselir ve bu sayede tehlikeli artışlar olmaz. Patates, kepekli pirinç ve makarna, kepekli ekmek ve baklagil tüketebilirsiniz.

4. Yağ tüketimlerine dikkat etmeliler.

Şeker hastaları için yağ tüketimi
Tehlikeli doymuş yağlar yerine sağlıklı doymamış yağlar tercih edin.

Şeker hastaları için gerekli yağ tüketiminin ne olması gerektiğine dair net bir sonuca ulaşılamamıştır. Bunun nedeni çeşitli çalışmalarda birbirinden farklı sonuçlara ulaşılmasıdır.

Tek bir kriter olmasa da, şunu söyleyebiliriz:

  • Doymuş yağlar yerine “iyi” yağları tercih etmelisiniz. Örneğin, sosis yerine avokado, tereyağı yerine zeytinyağı tüketebilirsiniz.

5. Şeker hastaları meyve suyu tüketmemeli.

Suyunu tüketmektense doğrudan meyve yiyin. Bir portakalda da, bir portakaldan sıkılmış meyve suyunda da eşit miktarda şeker olsa dahi, meyve suyundaki şeker daha hızlı emilir ve bu da glukoz seviyesinin hızlı bir şekilde artmasına neden olur.

Bu yazıyı da okuyabilirsiniz: Kan Şekeri Problemi İçin 5 Bitkisel Tarif

6. Ceviz tüketmeliler.

Kabuklu ve kabukları kırılmış cevizler
Ceviz yemek, kanınızdaki glukoz seviyesini kontrol altında tutmanızı sağlar.

Şubat 2019’da Circulation Research adlı dergide yayınlanan bir çalışmada 16.000’in üzerinde tip 2 diyabetli insan analiz edilmiştir. Araştırma sonucunda düzenli badem, fıstık ve ceviz tüketiminin tip 2 diyabetli yetişkinlerde kalp krizi riskini azalttığı sonucuna ulaşılmıştır.

Haftada en az 5 porsiyon ceviz yiyenlerin kalp krizi geçirme ihtimallerinin bir iki avuç ceviz yiyenlere göre %17 daha az olduğu tahmin edilmektedir.

7. Şeker hastaları tarçın tüketebilir.

Bu konuda tartışmalı veriler bulunmaktadır. Bazı araştırmalar düzenli tarçın tüketiminin kandaki şekeri düşürdüğünü belirtse de, bununla ilgili bir sonuca ulaşılamadığı araştırmalar da vardır. Beslenme düzeninize tarçını da eklemeden evvel doktorunuza danışın.

Şeker hastası iseniz yapmanız gereken ilk şey beslenme düzeninizi iyileştirmektir. Tabii bir uzmana danışmadan radikal bir değişiklik yapmamanız gerekir. Doktorunuz beslenme ihtiyaçlarınız ve fiziksel durumunuza göre en iyi tavsiyelerde bulunacaktır.


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.


  • Krejci H., Vyjidak J., Kohutiar M., Low carbohydrate diet in diabetes mellitus treatment. Vnitr Lek, 2018. 64 (7-8): 742-752.
  • Rabinovitz HR., Boaz M., Ganz T., Jakubowicz D., et al., Big breakfast rich in protein and fat improves glycemic control in type 2 diabetics. Obesity, 2014. 22 (5): 46-54.
  • Islam A., Amin MA:, Siddiqui SA., Hossain P., et al., Trans fatty acids and lipid profile: a serious risk factor to cardiovascular disease, cancer and diabetes. Diabetes Metab Syndr, 2019. 13 (2): 1643-1647.
  • Liu G., Guasch Ferré M., Hu Y., Li Y., et al., Nut consumption in relation to cardiovascular disease incidence and mortality among patients with diabetes mellitus. Circulation Research, 2019.

Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.