Şişen Bacaklar: Rahatlatıcı 5 Ev Yapımı Çözüm

Dolaşımı artırmak için havaya kaldırmanın yanı sıra bölgesel masajlar ve kuru fırçayla fırçalama da şişen bacakları rahatlatmaya yardımcı olabilir. 
Şişen Bacaklar: Rahatlatıcı 5 Ev Yapımı Çözüm
Alejandro Duarte

Yazan ve doğrulayan biyoteknoloji uzmanı Alejandro Duarte.

Son Güncelleme: 30 Mart, 2022

Şişen bacaklar pek çok kadının sıklıkla karşılaştığı bir sorundur. Bu durum oldukça rahatsız edici olabilir. Hatta dayanılması güç ağrılara neden olabilir. Hızlı bir rahatlama elde etmek için bazı ev yapımı çözümlere başvurabilirsiniz.

Bu yazıda şişen bacaklar ile savaşmanıza ve bacaklarınızın daha hissetmesine yardımcı olacak doğal çözümlerden bahsedeceğiz. Bu çözümleri hazırlamak için bulması oldukça kolay olan malzemeler kullanacağız. Tavsiyelerimizi uygulamakta da zorlanmayacaksınız. Onlara bir göz atmaya ne dersiniz?

Bacaklarımız neden şişer?

Şişen bacaklar yaygın rastlanan bir sorundur. Üstelik yalnızca ileri yaştaki kadınlarda görülmez. Bu sorunla karşılaşmamıza yol açan pek çok faktör vardır.

Hareketsiz yaşam tarzı ve kötü beslenme bu faktörlerden birkaçıdır. Hareket azlığı bacaklarımızdaki dolaşımı kötüleştirir ve sıvı toplanmasına neden olur. Besin eksikliği ise kan akışını engelleyebilir.

Kötü alışkanlıklar (sigara, alkol), çok dar kıyafetler veya ayakkabılar giyilmesi gibi etkenler de bacakların şişmesine neden olabilir.

Şişkinlik çok şiddetli bir boyuttaysa veya başka sağlık problemleriniz varsa mutlaka bir doktora görünmelisiniz. Bazı durumlarda bu, çok daha ciddi bir hastalığın belirtisi olabilir.

Şişen bacaklar için ev yapımı çözümler

1. Bacakları yukarı kaldırmak

Şişen bacaklar için önereceğimiz ilk ev yapımı çözüm birkaç dakika içinde rahatlamanızı sağlayacak basit ama etkili bir yöntemdir. Tek yapmanız gereken bacaklarınızı yukarı kaldırmaktır.

Bunu bacaklarınız duvara dayalı olacak şekilde yerde uzanarak veya bacaklarınızın altına yastık koyarak yapabilirsiniz. Yarım saati geçik bir süre böyle kalmanız çok iyi olur.

Bazı yoga duruşları da bu sorunla savaşmanıza yardımcı olabilir. Şişen bacaklar her gün karşılaştığınız bir sorunsa yatarken bacaklarınızın altına bir yastık koyabilirsiniz. Hatta sırf bu amaçla üretilmiş özel yastıklar da vardır.

yarı güvercin yoga

2. Ayak banyosu

Ayak banyosu, şişen bacakları rahatlatan keyifli bir seçenektir. Zamanla eksiksiz bir şekilde dinlenmenize de yardımcı olur. Yatmadan önce ayak banyosu yaparsanız daha iyi dinlenirsiniz. Ayak banyosu bacaklarınızda ve ayaklarınızda hoş bir his bırakır.

Ayak banyosu için yalnızca su kullanabilirsiniz. Suyun içine şu malzemelerden birini eklemeyi de tercih edebilirsiniz:

    • Karbonat
    • Deniz tuzu
  • Sirke
  • Esansiyel yağlar
  • Magnezyum tuzu

Suyun iyi bir şekilde ısınmış olması önemlidir. Ayaklarınızı suyun içinde en az 20 dakika bekletmelisiniz. Su soğursa içine biraz daha sıcak su eklemelisiniz. Sonuçların hemen farkına varacaksınız.

3. Değişken sıcaklıkta duş

Farklı sıcaklıklardaki su ile iyileşme, diğer adıyla hidroterapi şişen bacaklar sorunundan kurtulmanıza yardımcı olabilecek çok etkili bir çözümdür. Her gün yaparsanız dolaşımınız iyileşir ve selülitlerinizde azalma bile olabilir.

Bu yöntemi uygulamak için duştayken suyu bir soğuk bir sıcak yapmanız gerekiyor. Duş başlığını yukarıdan aşağıya ve aşağıdan yukarı, ayaklarınızdan dizlerinize ve sonra baldırlarınıza su gelecek şekilde gezdirin. Her 15 saniyede bir sıcaklığı değiştirin ve bu işlemi pek çok kez tekrarlayın.

Oldukça hoş bir rahatlama hissi oluşacak. Güne bacaklarınızda bir hafiflik hissiyle başlayacak veya yatağa bu hoş hisle gideceksiniz.

4. Fırçalama

Fırçalama, gittikçe popüler olan bir yöntem. Hem uygulaması kolay hem de harika sonuçlar elde etmenizi sağlıyor. Tek ihtiyacınız olan vücudunuzu aşağıdan yukarıya doğru ovalamak için kullanacağınız bir fırça.

Fırçalama işlemini yalnızca bacaklarınıza uygulayabilir veya eksiksiz bir şekilde yararlanmak için vücudunuz tamamında kullanabilirsiniz. Bu basit yöntem lenfatik direnajı ve dolaşımı iyileştirir.

Her gün uygularsanız cildiniz dokusunda da iyileşme olduğunu fark edeceksiniz. Cildiniz daha pürüzsüz ve daha kusursuz görünüyor olacak.

bacak fırça törpü

5. Aloe vera ve nane yağıyla masaj

İsterseniz bu yöntemlerin tümüne başvurarak eksiksiz bir tedavi uygulayabilirsiniz. Son olarak masajın faydalarını da göz ardı etmemeniz gerektiğini hatırlatalım. Masaj tüm bu yöntemlerin etkisini artırır ve cildinizi derinlemesine besler.

Daha da büyük bir rahatlama elde etmek isterseniz masaj yaparken hem nemlendirici hem de yatıştırıcı özelliği olan aloe vera jelini kullanabilirsiniz.

Ayrıca ek olarak birkaç damla nane yağı da eklerseniz tazelik hissini artırmış olursunuz. Nane yağı hem dolaşımınızı iyileştirmeye yardımcı olacak hem de cildinizde hoş bir aroma bırakacak.

Masaja ayaklarınızdan başlayıp hafif veya orta şiddette baskı uygulayarak yukarıya doğru ilerlemeniz gerektiğini unutmayın.


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.


  • Campero Téllez, K. Evaluación del efecto relajante de piernas de un gel elaborado a base de extractos de Cupressus sempervirens L., Vitis vinífera L., Arnica montana L., Matricaria recutita L. y Mentha x piperita L (Químico Farmacéutico Industrial). Instituto Politécnico Nacional, Escuela Nacional de Ciencias Biológicas, México. 2016. Disponible en: https://tesis.ipn.mx/bitstream/handle/123456789/25535/CAMPERO%20T%C3%89LLEZ%20KARLA%20VANESSA.pdf?sequence=1&isAllowed=y
  • García-Casal Maria Nieves, Pons-Garcia Héctor E. Dieta e inflamación. An Venez Nutr  [Internet]. 2014  Jun [citado  2018  Nov  02] ;  27( 1 ): 47-56. Disponible en: http://www.scielo.org.ve/scielo.php?script=sci_arttext&;pid=S0798-07522014000100009&lng=es.
  • López Córdova, A. M. El masaje terapéutico profundo como método de prevención en varices tipo i y ii en el personal docente que labora en la escuela particular Carmen Barona de la ciudad de Ambato (Licenciada en Terapia Física), Universidad Técnica de Ambato, Facultad de Ciencias de la Salud, Ecuador, 2013. Disponible en: http://repositorio.uta.edu.ec/jspui/handle/123456789/3646

Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.