Tiroid Yetmezliğine İyi Gelen Gıdalar

Tiroid Yetmezliğine İyi Gelen Gıdalar
Elisa Morales Lupayante

Yazan ve doğrulayan beden eğitimi pedagogu ve beslenme uzmanı Elisa Morales Lupayante.

Son Güncelleme: 26 Ekim, 2022

Tiroid yetmezliği, vücudun yeterli tiroid hormonu üretme yeteneğini etkileyen, metabolizmanın yavaşlamasına neden eden bir bozukluktur. En yaygın türü, tiroid bezinin doğru işlemeyen bir bağışıklık sisteminin bir sonucu olarak iltihaplandığı Hashimoto tiroidi veya otoimmün tiroididir.

Tiroid Yetmezliğinin Belirtileri

Tiroid yetmezliğinin birçok farklı belirtisi olabilir. Halsizlik, yorgunluk, kilo alma veya vermede zorluk, kuru ve kırılgan saçlar veya tırnaklar, saç dökülmesi, solgun, kuru ve pürüzlü cilt bunlardan bazılarıdır.

Ayrıca düzensiz adet, soğuğa karşı hassasiyet, kabızlık, yüksek kolesterol, kas krampları ve kas ağrıları şeklinde de kendini gösterebilir. Fiziksel olanların yanı sıra hafıza kaybı, depresyon, sinirlilik ve libido azalması gibi zihinsel ve psikolojik belirtileri de olabilir.

Tiroid Yetmezliği için Özel bir Diyet

Besleyici bir diyet ve düzenli fiziksel aktivite içeren sağlıklı bir yaşam tarzı benimsenmelidir. Bununla birlikte, stres yönetimi teknikleri ve uzman bir doktor tarafından önerilen tiroid hormon ilaçları da önemlidir.

Bu hastalığı hiçbir gıda veya beslenme planıyla tedavi etmek mümkün değildir. Ancak bol miktarda vitamin ve mineral içeriğine sahip bir diyet uygulamak, hem bağışıklık sistemini güçlendirmek hem de diğer hastalıkları önlemek açısından büyük önem taşır.

Kısacası tiroid yetmezliği, sağlıklı bir diyet uygulamanızı gerektirir. Bununla birlikte, d üşük kalorili besinlerin çoğunlukta olduğu bir diyet uygulayarak hastalığın sebep olduğu kilo alımı telafi edilebilir.

Diyetiniz meyve, sebze ve örneğin kepekli tahıllar, makarna, patates, mısır ve baklagiller gibi kompleks karbonhidratlar içermelidir. Bunun yanı sıra, makul miktarda protein ve sağlıklı yağlar da almalısınız.

Daha fazlasını öğrenmek için okuyun: Tiroid Hakkında Her Şey

Omega-3 Yağ Asitleri

Omega-3 yağ asitleri beyin ve sağlıklı bir tiroid açısından oldukça önemlidir. Omega-3 yağ asitleri yeterli etkinliğe sahip olmayan bir tiroide neden olan iltihaplanmayı azaltabilir.

Yüksek miktarda omega-3 yağ asitleri içeren gıdalara keten, somon ve ton balığı, uskumru, morina ve orkinos gibi yağlı balıkların yağları dahildir. Ayrıca, daha düşük miktarda olsa da, fındıkta da omega-3 bulunur.

Eğer pıhtı önleyici (antikoagülan) ilaçlar alıyorsanız, omega-3 alımınızı arttırmadan önce doktorunuzla görüşünüz. Aksi halde aşırı kanamaya neden olabilir.

B Grubu Vitaminleri

B vitaminleri, özellikle B12, tiroid bezinin enerji üretmesine yardımcı olur. Bu da özellikle anemi ve düşük tiroid işleviyle mücadele etmek için önerilir.

B12 vitamini açısından zengin olan gıdalara midye, organ etleri, et, yumurta, süt, güçlendirilmiş tahıllar, deniz yosunu ve bira mayası dahildir.

Tiroid işlevi için önemli olan bir diğer B vitamini de B9 vitaminidir. Bu vitamin baklagiller, avokado, portakal, lahana, kuşkonmaz, ıspanak, karnabahar, buğday tohumu ve az miktarda da olsa sütte bulunur.

tiroid yetmezliği için ıspanak
Ispanak, harika bir C ve B vitamini kaynağıdır.

Zararlı Olabilen Gıdalar

Goitrogenler, östrojen gibi insan hormonlarına benzer olmaları nedeniyle tiroid işlevini olumsuz yönde etkiler. Çünkü vücut onlara benzer bir şekilde tepki verir.

Bu maddeler çeşitli gıdalarda bulunur ve eğer tiroid yetmezliğinden muzdaripseniz, bu gıdalardan uzak durmakta yarar var. Lahana, brokoli, Brüksel lahanası ve soya (ve onun türevleri) goitrogen içerir ve bu nedenle tiroidi olumsuz etkileyebilirler.


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.


  • Díez, J. J. “Hipotiroidismo subclínico.” Endocrinología y nutrición52.5 (2005): 251-259.
  • López, J. M. “Hipotiroidismo.” Boletín de la Escuela de Medicina29.3 (2000).
  • Mayayo, E., et al. “Hipotiroidismo congénito.” Tratado de Endocrinología Pediátrica. 3ª edición. Madrid: McGraw-Hill Interamericana de España, SAU (2002): 532-56.

Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.