Ülseratif Kolit Epizodlarından Kaçınmak İçin 5 İpucu

Yaşam tarzınızı iyileştirmek ülseratif kolit tedavisine yardımcı olarak hastalığın ortaya çıkışını en aza indirir. Bu makalede, hafifletmek için bir dizi öneri keşfedeceksiniz.
Ülseratif Kolit Epizodlarından Kaçınmak İçin 5 İpucu

Tarafından yazılmıştır Daniela Echeverri Castro

Son Güncelleme: 16 Eylül, 2022

Ülseratif kolit, gastrointestinal sistemi etkileyen kronik bir otoimmün hastalıktır. Kalın bağırsağın, rektumun veya her ikisinin iç çeperi iltihaplandığında ortaya çıkar. Peki, ülseratif kolit epizodlarının üstesinden nasıl gelebilirsiniz?

Hastalık, hafif veya zar zor algılanabilir semptomlarla karakterize edilen dönemler boyunca remisyona girebilir. Ancak, epizodlar geçirdiğiniz veya hastalığın nüksettiği dönemler vardır. Bu dönemlerde, diğer semptomların yanı sıra günlük ishal, ağrı ve karın kolik epizodları yaşayabilirsiniz.

Genel olarak tedavi, tıbbi hususlara ve yaş, alışkanlıklar ve etkilenen kişinin sağlığı gibi faktörlere bağlı olarak değişir. Bununla birlikte, bazı semptomları hafifletmenize ve komplikasyonları önlemenize yardımcı olabilecek bazı genel öneriler vardır.

Ülseratif kolit epizodlarını nasıl ayırt edersiniz?

ülseratif kolit epizodları
Kolit, bağırsak sistemini etkileyen bir otoimmün hastalık olarak kabul edilir.

Ülseratif kolitin klinik belirtileri, bağışıklık sisteminizin yanıtına ve yaşam tarzınıza bağlı olarak her insanda farklı olabilir. Aslında, birçok hasta hafif semptomlar veya asemptomatik dönemler yaşar. Bununla birlikte, hastalığın patlama dönemlerini de deneyimleyebilirsiniz:

  • Yoğun karın ağrısı
  • Mide seslerinde artış
  • Dışkıda kan
  • İshal
  • Hafif ateş
  • Rektal ağrı
  • Ani kilo kaybı
  • Besin eksiklikleri
  • Cilt sorunları
  • İştahsızlık ve mide bulantısı

Ülseratif kolit epizodlarını tedavi etmek için ipuçları

Ülseratif kolit epizodunu doğru bir şekilde tedavi etmek için tıbbi teşhis almanız son derece önemlidir. Bir sağlık uzmanı, yaşadığınız semptomların ülseratif kolit veya Crohn hastalığı veya divertiküloz gibi diğer sorunlardan kaynaklanıp kaynaklanmadığını belirleyebilir.

Tıbbi muayene, diğer uygulamaların yanısıra kan testleri, dışkı örnekleri, bir baryum lavmanı veya kolonoskopiyi içerebilir. Daha sonra, semptomlar ülseratif kolitin bir epizoduna denk gelirse, doktor bazı ilaçları ve yaşam tarzı değişikliklerini önerebilir. En ciddi vakalarda cerrahi gerekebilir.

Genellikle, hastalığın patlak vermesini önlemeye ve hastalığı tedavi etmeye yardımcı olabilecek bazı ipuçları vardır. Bunlar hem remisyon zamanlarında hem de epizodlar sırasında günlük yaşamınızda alabileceğiniz basit önlemlerdir. Onları uygulamaya geçirin!

1. Süt ürünlerini sınırlayın

süt ürünleri
Bazı çalışmalar, süt ürünleri tüketimi ile bağlantılı olarak semptomların kötüleştiğine dair kanıtlar bulmuştur.

Şu anda, diyetinizin ülseratif kolite neden olduğunu doğrulamak için yeterli kanıt yoktur. Bununla birlikte, araştırmalar bazı yiyecek ve içeceklerin özellikle hastalığın patlak verdiği dönemler sırasında semptomları ağırlaştırabildiğini göstermiştir.

Zararlı gıdaların bir türü de süt ürünleridir. Süt ürünlerinin düzenli tüketimi karın ağrısı, ishal ve gaz gibi semptomları kötüleştirebilir. Bu nedenle, süt, peynir, dondurma ve işlenmiş yoğurt tüketiminizi mümkün olduğunca sınırlandırmalısınız.

2. Lif alımını artırın

Diyet lifi sindirim sağlığınızda çok önemli bir rol oynar. Ülseratif kolit vakalarında bu iyi veya kötü bir şey olabilir. Ilımlı yemek, remisyon dönemlerinde düzenli sindirimin korunmasına yardımcı olabilir. Bununla birlikte, bir epizod geçirdiğinizde, zarar verici olabilir.

Çok fazla lif tüketmek enflamasyon, gaz ve ishal gibi birçok semptomu kötüleştirebilir. Bu nedenle, yapılacak en iyi şey hastalığın patlak verdiği bir dönemde tam tahıl, kuru meyve, kuru yemiş, sebze ve diğer lif kaynaklarını tüketmektir. Ancak, onları yemeyi tamamen bırakmayın.

3. Alkollü içeceklerden ve enerji içeceklerinden kaçının

alkollü içecek
Alkollü içecekler ve enerji içecekleri bağırsak enflamasyonu ve ilişkili semptomları teşvik eder.

Bir ülseratif kolit epizoduyla yüzleşmek için anahtar, sıvı oranınızı korumak için hangi içeceklerin seçileceğini bilmektir. Şüphesiz, su en iyi seçenektir. Bununla birlikte, bazı çaylar ve infüzyonlar da faydalıdır. Genellikle alkollü içeceklerden veya uyarıcılı içeceklerden (kafein gibi) tamamen kaçınmalısınız.

Bira, şarap, kahve ve gazlı içecekler bağırsak problemlerini artırır ve ishali kötüleştirir. Gazlı içecekler en sorunlu içecekler olabilir, çünkü daha büyük bir gaz birikimine neden olurlar.

4. Küçük yemekler hazırlayın

Bu hastalığın semptomlarını hafifletebilecek başka bir önlem, yemeklerinizi daha geniş bir zamana yaymaktır. Gün boyunca üç ana öğün yerine beş küçük öğün yemek daha iyidir. Bu, sindirim sisteminizdeki yükü azaltır ve bağırsak dengesini düzenler.

5. Stresi kontrol edin

stres altında kadın
Son çalışmalar, stresin kolit semptomlarını artırmada etkisini göstermiştir.

Stresin ülseratif kolitin doğrudan bir nedeni olmadığı açıktır. Bununla birlikte, semptomlarınızı en aza indirmek için stresin nasıl yönetileceğini bilmek çok önemlidir. Örneğin, sürekli stres ve kaygıya maruz kalmak hastalığın patlak vermesini tetikleyebilir. Stresi en aza indirecek bazı önlemler:

  • Orta derecede fiziksel egzersiz yapın
  • Terapötik masajlar alın
  • Aromaterapi seanslarının tadını çıkarın
  • Meditasyon yapın ve yoga yapın

Bu hastalıktan muzdarip misiniz? Eğer öyleyse, düzenli şekilde tıbbi kontrollere gitmeyi ihmal etmeyin. Asemptomatik dönemleriniz olsa da, bu sorunun nasıl geliştiğini öğrenmek en iyisidir.


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.


  • Langan, R. C., Gotsch, P. B., Krafczyk, M. A., & Skillinge, D. D. (2007). Ulcerative colitis: Diagnosis and treatment. American Family Physician.
  • Judaki, A., Hafeziahmadi, M., Yousefi, A., Havasian, M. R., Panahi, J., Sayehmiri, K., & Alizadeh, S. (2014). Evaluation of dairy allergy among ulcerative colitis patients. Bioinformation. https://doi.org/10.6026/97320630010693
  • Burke, A., Lichtenstein, G. R., & Rombeau, J. L. (1997). Nutrition and ulcerative colitis. Bailliere’s Clinical Gastroenterology. https://doi.org/10.1016/S0950-3528(97)90059-2
  • Levenstein, S., Prantera, C., Varvo, V., Scribano, M. L., Andreoli, A., Luzi, C., … Marcheggiano, A. (2000). Stress and exacerbation in ulcerative colitis: A prospective study of patients enrolled remission. American Journal of Gastroenterology. https://doi.org/10.1016/S0002-9270(00)00804-2
  • Crohn’s & Colitis Foundation of America. (2014). The Facts About Inflammatory Bowel Diseases. Inflammatory Bowel Diseases. https://doi.org/10.1097/00054725-199606000-00001

Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.