Üzüntünün Fiziksel Etkileri Nelerdir?

Üzüntü ve depresyon vücudunuz üzerinde iştahsızlık ya da sıcaklık algısı kaybı gibi ciddi fiziksel etkilere neden olabilir.
Üzüntünün Fiziksel Etkileri Nelerdir?
Elisa Morales Lupayante

tarafından incelendi ve onaylandı. beden eğitimi pedagogu ve beslenme uzmanı Elisa Morales Lupayante.

Tarafından yazılmıştır Okairy Zuñiga

Son Güncelleme: 16 Eylül, 2022

Huzursuz ve üzgün hissettiğiniz bir zaman oldu mu hiç? Hiç terk edilme acısı hissettiniz mi? İlişkiniz kötü gittiği için acı çektiğiniz oldu mu? Bu yazıda, üzüntünün fiziksel etkileri üstünde duracağız.

Üzüntü sizi güçlendirir mi yoksa yavaş yavaş zayıflatır mı, buna karar vermek zordur.

Üzüntünün, beyninizdeki stres düzeylerini değiştirebildiğini ve çeşitli hastalıklardan sebep olabildiğini kesin olarak biliyoruz.

Beyinden vücuda üzüntünün fiziksel etkileri

Moraliniz bozulduğu zaman beyninizdeki fiziksel ve duygusal acı devreleri üst üste biner.

üzüntünün fiziksel etkileri

Beyninizin sadece fiziksel acıyla ilgili bölgelerinde değil, aynı zamanda somatik algılamanızla ilgili alanlarda da gerçekleşir.

Bu durum bağışıklık sisteminizde olumsuz bir etkiyi tetikleyerek özellikle iltihaplı bir hastalığa yakalanma riskinizi artırır.

Sıcaklık algısını etkiliyor

Üzüntünün fiziksel etkilerinden bir diğeri soğuğa karşı hassasiyetinizi artırmasıdır. Bu nedenle çevrenizdeki insanlar üşümüyorken bile siz üşürsünüz.

Araştırmalara göre, kişide terk edilme ya da yalnızlık duygusu uyandığında katılımcılar, odanın sıcaklığı daha düşük hissediyor ve sıcak ürünler tüketmeyi tercih ediyorlar.

Bunu sadece hissiyat olarak yaşamıyorsunuz, üzgünken vücudunuzun sıcaklığı gerçekten düşüyor.

İştahınızı etkiliyor

iştahsızlık

Üzüntünün fiziksel etkileri arasında ayrıca iştahsızlığa, kilo kaybına ve tansiyon bozuklukları da vardır. Uzun vadede, yüksek tansiyon ve kalp sorunlarının oluşma ihtimalini arttırır.

Buna ek olarak, tatlı lezzetleri algılama yeteneğinizi azaltır. Bunun nedeni, dilinizdeki tatlılık algılayan alıcıların sayısının azalmasıdır.

Bu nedenle, üzüntülü bir dönemden geçen insanlara yemeğin hiç tadı tuzu yokmuş gibi gelir.

Stresi artırır

Üzüntü aynı zamanda kortizol olarak bilinen hormonu etkiler. Bu hormon, kan şekeri ile tansiyonun düzenlenmesi ve kaliteli uyku için önem taşır.

Bütün bunlar, psikolojik sağlığınız için en büyük zarar üzüntü demektir. Üzüntü şu hastalıklarla bağlantılıdır:

  • Kalp hastalıkları
  • Akciğer hastalıkları
  • Karaciğer hastalıkları

Buna karşılık, depresyon kanser gibi hastalıkları tetikleyebilir.

Stres ve depresyonun beraber hissedilmesiyse durumu daha da kötüleştirebilir.

Son derece üzüntülü ya da stresli olduğunuzda, hiçbir şeyin düzgün çalışmadığını fark edeceksiniz. Bağışıklık sisteminiz zayıf düşer ve hasta olma riskiniz büyük ölçüde artar.

Çözüm nedir? Bağışıklık sisteminizle ilgili sorunlara neden olan stres değil, aksine bunu durdurmak için hiçbir şey yapamayacağınız algısıdır.

Beyninizin daha fazla enerjiye ihtiyacı var

Üzgünken beyninizin daha aktif olması kulağa tuhaf gelebilir. Üzüntü zamanlarında beyniniz normalden daha çok çalışır ve beyinde  70’ten fazla farklı bölge hareket halindedir.

Bu nasıl mümkün olabilir? Çünkü üzüntü duyduğunuz zaman; geçmişi anarsınız, düşünürsünüz, acı çekersiniz; sebep, çözüm ve alternatif arayışına girersiniz.

Bu durumlarla karşı karşıya kaldıklarında sadece uyuyan insanlar var.

O zaman bile, hipokampüs, beynin önü ve temporal loblar aktiftir. Beyninizin tüm enerjinizin %20’sini kullandığını unutmayın, ancak üzgün zamanlarda çok daha fazla çalışır.

Beynin fazladan tükettiği enerjiyi karşılamak için vücut glikoza ihtiyaç duyar. Bu nedenle tatlı krizlerinin sayısı artar.

Üzüntüye bağlı gelişen sorunlar

Ne zaman üzgün olsanız, serotoniniz azalır ve orta ve uzun vadede sizi etkileyebilir. Hatta şunlara neden olabilir:

  • Depresyon
  • Obsesif kompulsif bozukluk
  • Şiddetli hastalıklar

Serotonin, kişisel motivasyon ile ilişkilidir. Bu nedenle hayatınıza devam edecek gücü bulabilmek için kendinizle yüzleşmeli ve kararlı olmalısınız.

Bu süre zarfında kendinizi kötü hissettiğiniz için doktora gitmek isteyebilirsiniz. Ancak yapılacak testler size bir sağlık sorununuz olmadığını söyleyecektir.

Çünkü fiziksel olarak gayet iyisiniz ama duygusal olarak üzüntünün fiziksel etkileri vücudunuzda kendini gösteriyor.

Ağlamalısınız

ağlamak

Ağlamak sizi daha iyi hissettirir. Üzgün olduğunuzda beyninizde oluşan stres ve endişeyi bir şekilde dışarı atmanız gerekir.

Rahatlamak ve hissettiğiniz olumsuz duygulardan kendinizi kurtarmak için ağlamak mükemmel bir yoldur. Ağladıktan sonra, kendinizi daha iyi hissetmenizi sağlayan endorfin hormonunu salgılamaya başlarsınız.

Bu yüzden ağlama isteği hissettiğinizde direnmemeniz önemli. Bırakın ve kendinizi ne kadar iyi hissettiğinizi görün.

Bazı insanlar, cinsel ilişki ya da egzersiz gibi endorfin üreten başka aktiviteler seçerler. Bu iki seçenek de işe yarıyor ve sizin için kötü değiller.

Evet, zaman zaman ağlamak gerekiyor.

Üzüntünün sağlık üzerindeki fiziksel etkileri son derece olumsuz olabilir. Her zaman iyi hissedemezsiniz, ancak bu gerilimleri azaltmak için alternatifler bulabilirsiniz.


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.


  • Yang L, Zhao Y, Wang Y, et al. The Effects of Psychological Stress on Depression. Curr Neuropharmacol. 2015;13(4):494–504. doi:10.2174/1570159X1304150831150507
  • Yaribeygi H, Panahi Y, Sahraei H, Johnston TP, Sahebkar A. The impact of stress on body function: A review. EXCLI J. 2017;16:1057–1072. Published 2017 Jul 21. doi:10.17179/excli2017-480
  • Lokko HN, Stern TA. Sadness: diagnosis, evaluation, and treatment. Prim Care Companion CNS Disord. 2014;16(6):10.4088/PCC.14f01709. Published 2014 Nov 20. doi:10.4088/PCC.14f01709

Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.