Vitamin Eksikliğinin Yüzünüzde Ortaya Çıkan 6 Belirtisi

Eğer sivilceleriniz varsa, muhtemelen bu durumun nedeni A vitamini eksikliğinden kaynaklanıyor olabilir. Bu yazıda vitamin eksikliğinin muhtemel sonuçlarını öğrenin ve gerekli besinleri diyetinize nasıl dahil edeceğinizi keşfedin!
Vitamin Eksikliğinin Yüzünüzde Ortaya Çıkan 6 Belirtisi
Maricela Jiménez López

Yazan ve doğrulayan doktor Maricela Jiménez López.

Son Güncelleme: 30 Mart, 2022

Vitamin eksikliği, özellikle mevsim geçişlerinde birçok probleme neden olabilir. Vitamin eksikliğinin belirtilerini, yorgun ve cansız hissettiğinizde görebilirsiniz. Bu haldeyken virüsler sizi kolay bir şekilde etkileyebilir.

Vitamin eksikliğinin yüzünüzdeki belirtileri

1. Solgun görünen cilt

vitamin eksikliğinin yüzünüzdeki işaretleri

Kış aylarında dahi bazı kişiler bronz tenlerini koruyabilir, ama gerçek şu ki eğer çok solgun bir cildiniz varsa bu duruma neden olan şey B12 vitamini eksikliği olabilir.

Bu vitaminin eksikliğini oldukça hızlı bir şekilde fark edebilirsiniz, çünkü B12 vitamininin eksikliği depresyona ve yorgunluğa neden olur. Bu durumu düzeltmek için daha fazla et ve deniz ürünü yemeniz gerekmektedir.

Eğer cildiniz solgun değil ancak kuru görünüyorsa, bu durum A ve C vitaminlerinin eksikliğinin bir göstergesidir. A vitamini söz konusu olduğunda, özellikle güneşe maruz kaldıktan sonra cildinizi sağlıklı tutmanız oldukça önemlidir.

C vitamini, kolajen sentezi için gereklidir. Kolajen, vücut tarafından saç üretiminde, cildi yenilemek amacı ile veya tırnaklarınızı ve bağ dokularınızı onarmak ve büyütmek için kullanılır, ayrıca bağışıklık sistemini de güçlendirir.

Bu maddeleri vücudunuza sağlamak için lahana, biber, havuç, marul, ıspanak, kayısı, greyfurt, portakal veya erik tüketebilirsiniz.

Ayrıca bakınız: Vitamin Eksikliğinin Riskleri

2. Kuru saçlar

Kuru, kırılgan, ve kepekli saçlara sahipseniz, B7 vitamini olarak da bilinen biyotinin eksikliğinin belirtilerini saçlarınızda yaşıyor olabilirsiniz. 

Bu eksiklik, genellikle antibiyotik kullanımından sonra ortaya çıkar. B7 vitamini alımını arttırmak için daha fazla et, balık, sebze, meyve, mantar ve baklagil yemenizi öneriyoruz.

Saçlarınızın kuru olmasının dışında eğer kepek sorunu da buna eşlik ediyorsa, bu durum vitamin eksikliğinin açık bir sinyali olabilir. Kepek, B2 ve B6 vitaminlerinin eksikliğinden kaynaklanır. Ayrıca çinko veya magnezyum gibi önemli minerallerin eksikliği de bu duruma neden olmaktadır.

Kepek, beslenme eksikliklerinden de kaynaklanabilir. Bu durumun önüne geçmek için badem, fıstık, havuç, yumurta, kepek, fındık, balık ve fasulye gibi yiyecekleri diyetinize dahil etmeniz gerekir.

3. Şişmiş gözler

gözü şiş kadın

Gözlerinizde ve el ayak parmaklarınızda şişlikler mevcut ise vücudunuzda iyot eksikliği olabilir. Bu problemi çözmek için yemeklerinize biraz daha fazla iyotlu tuz eklemeyi deneyin.

Ayrıca deniz ürünlerinde, süt ürünlerinde ve hatta ekmekte iyot bulunduğunu da unutmayın.

Gözleriniz ışığa karşı aşırı miktarda duyarlıysa, bu duruma neden olan şey A ve B2 vitamini eksikliği olabilir.

Ancak görmekle ilgili birtakım sorunlar yaşıyorsanız bu konuyla ilgili doktorunuza danışmanız en iyisi olacaktır. Böylece daha ciddi bir sorununuz olmadığına ikna olabilirsiniz ve  bu konuyla ilgili kafanız rahatlamış olur.

4. Solgun dudaklar

Solgun dudaklar, genellikle demir eksikliğinin bir belirtisidir. Sık sık üşüyorsanız veya düşük bir tansiyona sahipseniz demir eksikliğinizin olma ihtimali bir hayli yüksektir.

Demir eksikliğini gidermek için daha fazla kırmızı et yemeniz gerekir. Buna ek olarak, demir emilimini önledikleri için yüksek kalsiyum içeriği olan ürünlerden geçici olarak uzak durmalısınız.

5. Diş etlerinde kanama

vitamin eksikliğinin ağız sağlığına etkisi

Eğer diş etlerinizde kanama olduğunu fark ederseniz, bu duruma neden olan şey C vitamini eksikliği olabilir. Eğer vücudunuz bu vitaminin eksikliğinden muzdaripse, zayıflamış bir bağışıklık sistemine sahip olmanız kaçınılmazdır.

Bu eksiklik, kaslarınızda ve kemiklerinizde ağrıya sebep olabileceği gibi dişlerinizle ilgili birtakım sorunlara da neden olabilir. Turunçgillerde ve kırmızı biberde fazla miktarda C vitamini bulunur.

6. Akne

Akne, özellikle A vitamini eksikliğinin açık bir göstergesi olabilir. Bu vitamin balıkta, ciğerde, yumurtanın sarısında, tereyağında, yeşil ve sarı sebzelerde bulunur.

E vitamini ise buğday tohumunda, ciğerde, zeytinyağında ve son olarak ıspanak ve karnabahar gibi yapraklı sebzelerde bulunur.


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.


  • El-Akawi Z1, Abdel-Latif N, Abdul-Razzak K. (2006). Does the plasma level of vitamins A and E affect acne condition? Clin Exp Dermatol. 2006 May; 31 (3): 430-4.
  • Ozuguz, Pinar & Dogruk Kacar, Seval & Ekiz, Ozlem & Takci, Zennure & Balta, Ilknur & Kalkan, Goknur. (2013). ”Evaluation of serum vitamins A and E and zinc levels according to the severity of acne vulgaris”. Cutaneous and ocular toxicology. 33. 10.3109/15569527.2013.808656.
  • Juliet M. Pullar, Anitra C. Carr and Margreet C. M. Vissers. The role of vitamin C in skin health. Nutrients 2017, 9, 866; doi:10.3390/nu9080866
  • Evans, J & Johnson, E. The role of phytonutrients in skin health. Nutrients 2010, 2, 903-928; doi:10.3390/nu208090.

Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.