Yağ Yakma Kabiliyetini Arttırmanın 4 Yolu

Ketoz, vücudunuzun depolanmış yağları yakması için gerçekleşen doğal bir süreçtir. Bu yağ yakma işlemini başlatmanın ilk şartlarından biri, karbonhidrat alımını azaltmaktır. Bu yazıda bu konu hakkında daha fazla bilgi edinin!
Yağ Yakma Kabiliyetini Arttırmanın 4 Yolu
Elisa Morales Lupayante

tarafından incelendi ve onaylandı. beden eğitimi pedagogu ve beslenme uzmanı Elisa Morales Lupayante.

Tarafından yazılmıştır Okairy Zuñiga

Son Güncelleme: 16 Eylül, 2022

Yağ yakma için çeşitli yollar vardır. Bunlardan biri ketojenik bir diyettir. Karbonhidrat yemeyi bıraktığınız yer burasıdır. Sonuç olarak vücudunuzu ketoz adı verilen metabolik işlemi başlatmaya zorlarsınız.

Ketozda, vücudunuz yağ kaynağı olarak enerji yakmak zorunda kalır. Bu ya vücudunuzda depolanan ya da yediğiniz yiyeceklerde bulunan yağ olabilir. Bu olduğunda, karaciğeriniz keton maddeleri üretmeye başlar. Bunlar, kalbinize ve beyninize enerji vermekle görevlidir.

1. Yediğiniz karbonhidrat miktarını azaltın

Ekstra yağ yakma için ilk adım, karbonhidrat tüketimini minimuma indirmektir. Günde 15 ya da 20 gramdan fazla karbonhidrat yememelisiniz.

Bu şekilde vücudunuz bir enerji kaynağı olarak şekeri ya da gluozu kullanamaz. Ardından, depoladığınız yağ asitleri ve yağlardan işe yaraması gereken enerjiyi alacağı farklı bir duruma geçer.

Glikojen, karaciğerinizde ve kaslarınızda saklanan glikozdur. Bu süreçte, glikojen bir yedek olarak kullanılmaz ve ana enerji kaynağı olmaya başlar. Vücudunuz onu günlük görevlerini yerine getirmek için kullanmaya başlar.

İlk birkaç gün, yorgun hissetmek ve kötü bir ruh halinde olmak genel bir durumdur. Bu azaltılmış karbonhidrat alımına uyum sağlamanın bir parçasıdır.

2. Ekstra yağ yakmak için diyetinize hindistan cevizi yağı ekleyin

Ketozis yoluyla ekstra yağ yakmak için verilen ikinci öneri, günlük diyetinize hindistan cevizi yağı eklemektir.

  • Bu yağ, orta zincirli trigliserit olarak adlandırılan, hızla emilen yağlara sahiptir.
  • Karaciğeriniz bu yağları iyi bir enerji kaynağı olan ketonlara dönüştürür.
  • Aslında, bu yağ epilepsili çocuklara verilen laurik asidi içerir. Bu, ketoz sürecini, karbonhidrat alımını azaltmaya gerek kalmadan başlatmaya yardımcı olur.

3. Gıdalar listenize sağlıklı yağlar ekleyin.

Ekstra yağ yakmanın diğer bir adımı da, günlük diyetinizde sağlıklı yağlar bulundurmaktadır. Bunlar arasında şunlar bulunur:

  • Zeytin yağı
  • Avokado
  • Hindistan cevizi yağı
  • Tereyağı
  • Unutmayın ki yediğiniz şeylerin miktarını dengelemelisiniz. Kilo vermek istiyorsanız, çok fazla yağ yemeniz, günlük kalori alımınızın artmasına neden olur.

Ayrıca, seçtiğiniz yağların mümkün olduğunca doğal olması önemlidir. Bu, kimyasal ürünlerin alımını azaltmanıza yardımcı olur.

4. Diyetinizdeki protein miktarını arttırın

protein kaynağı besinler

Ekstra yağ yakmak istediğinizde, bol miktarda protein alımı sağlamak önemlidir.

Bunun nedeni, karaciğerin protein sindirimiyle amino asitler elde etmesidir. Bu amino asitler, ketonları kullanılabilir enerjiye dönüştürmek için istenen glikozun üretilmesi için gereklidir.

Protein aynı zamanda, kilo verdiğinizde ortaya çıkan kas hareketinin hayati bir parçasıdır. Bunun nedeni, ekstra yağ yakma süreci boyunca bazı kas kütlelerini de kaybetme olasılığıdır.

Ketozisin Avantajları

  • Bir enerji kaynağı olarak depolanmış yağları kullanarak hızlıca kilo verirsınız. Bununla birlikte, düşük karbonhidrat diyeti ile karşılaştırırsanız o kadar ciddi değil.
  • Yeni ve yavaş yavaş diyetinize dahil olduğunda karbonhidratların daha iyi metabolize edilmesine yardımcı olur.
  • Ketoz ile vücudunuz yağları daha verimli kullanmayı öğrenir. Bu etki zamanla korunabilir.
  • Ketoz diyeti tatmin edici bir etkiye sahiptir. Böylece yemek yememize sebep olan kaygı seviyeleri azaltılır. Bunun nedeni, günlük diyetinizde çok sayıda sağlıklı yağ tüketmeniz olacaktır.

Bu diyet yoluyla yağ yakmanın ikincil etkileri

Yağ yakma sizi endişelendiren bir şey olabilir. Bununla birlikte, tüm diyetlerin bir risk getirdiği de unutulmamalıdır.

Ketoz diyeti doğal olmanın yanı sıra size gerçekten iyi beslenmeyi öğretiyor. Diyetinizde yapmanız gereken değişiklikle yan etkilere de neden olabilir. En yaygın yan etkiler şunlardır:

  • Baş dönmesi ve baş ağrısı. Bu yan etki üçüncü günden sonra ortaya çıkabilir. Bunun nedeni beyninizin çalışması için glikoza ihtiyaç duymasıdır.
  • Ayrıca, keton maddeleri, çalışmaya başladıklarında bazı değişikliklere neden olabilirler. Adaptasyon sürecinde, ayakta ya da hızla hareket ederken baş dönmesi olabilir.
  • Ağızda kötü bir nefes ya da metalik bir tat. Vücudunuzda yağ yakmak için oluşan yüksek keton maddeleri bu duruma neden olabilir. Yaygın bir yan etkidir.
  • Güçlü kokulu idrar. Bunun nedeni idrar ile ketonun serbest bırakılmasıdır.
  • Aşırı terleme. İdrarda olduğu gibi aşırı terleme, vücudunuzun keton maddelerinden kurtulma yollarından biridir.
  • Kalsiyum kaybı. Yüksek miktarda protein tüketimi ve idrardaki kalsiyum kaybı arasında bir ilişki vardır. Bu, proteinleri sindirmek için gerekli asitleri kullanmaktan kaynaklanır. Bunun nedeni, kemik düzeninin vücudunuzun asit ve baz dengesine karşı çok duyarlı olmasıdır. Bu sorundan kaçınmak için, bir kalsiyum takviyesi kullandığınızdan emin olmalısınız.
Ana resim © wikiHow.com’un izniyle yayınlanmıştır.

Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.


  • The ketogenic diet: one decade later. (2007)
    John M. Freeman Pediatric Epilepsy Center, Johns Hopkins Medical Institutions, Baltimore, MD 21287-7247
  • A review of low-carbohydrate ketogenic diets. Department of Medicine, Duke University Medical Center. (2003). 476-83.
  • Effects of a high-protein ketogenic diet on hunger, appetite, and weight loss in obese men feeding ad libitum.
    Division of Obesity and Metabolic Health and Biomathematics and Statistics Scotland, Rowett Research Institute. 2008 Jan;87(1):44-55
  • Archivos Latinoamericanos de Nutrición, versión impresa ISSN 0004-0622. ALAN v.58 n.4 Caracas dic. 2008. Las dietas cetogénicas: beneficios adicionales a la pérdida de peso y efectos secundarios infundados. http://ve.scielo.org/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0004-06222008000400001
  • Nutrición Clínica y Dietética Hospitalaria. Dietas cetogénicas en el tratamiento del sobrepeso y la obesidad. https://revista.nutricion.org/PDF/DIETAS-CETOGENICAS.pdf
  • Lancet Neurol. 2008 Jun;7(6):500-6. doi: 10.1016/S1474-4422(08)70092-9. Epub 2008 May 2.
  • The ketogenic diet for the treatment of childhood epilepsy: a randomised controlled trial. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/18456557?dopt=Abstract
  • Harvard T.H. Chan. Diet Review: Ketogenic Diet for Weight Loss.  https://www.hsph.harvard.edu/nutritionsource/healthy-weight/diet-reviews/ketogenic-diet/
  • Curr Treat Options Neurol. Author manuscript; available in PMC 2010 Jul 7. Published in final edited form as: Curr Treat Options Neurol. 2008 Nov; 10(6): 410–419.The Ketogenic Diet: Uses in Epilepsy and Other Neurologic Illnesses. doi: 10.1007/s11940-008-0043-8
  • The American Journal of Clinical Nutrition, Volume 85, Issue 1, January 2007, Pages 238–239, Benefits of ketogenic diets. https://doi.org/10.1093/ajcn/85.1.238

Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.