Yaşınız İlerledikçe Beslenmenizin Kilonuz Üzerindeki Etkisi Artar

Yıllar içinde, vücudunuz enerji sağlayabilmek için bir dize hormonal değişikliklerden geçer. Bu değişikliklere adapte olabilmek için metabolizmanız değişir ve kilo almaya başlarsınız. Bu yüzden beslenmenizi gözden geçirmelisiniz. 
Yaşınız İlerledikçe Beslenmenizin Kilonuz Üzerindeki Etkisi Artar

Tarafından yazılmıştır Yamila Papa Pintor

Son Güncelleme: 25 Mayıs, 2022

Yaşınız ilerledikçe, kilo vermeniz zorlaşır (ya da kilo almanız kolaylaşır.) Peki ama neden? Milyonlarca insanı etkilen bu doğal sürecin bir çok nedeni vardır. Bugünkü yazımızda; yaşınız ilerledikçe beslenmenizin kilonuz üzerindeki etkisinin neden arttığından bahsedeceğiz.

Ne kadar yaş, o kadar kilo?

sağlıklı öğünler

Hayatınız boyunca, vücudunuz sürekli gelişir ve değişir. Kaslarınız, kemikleriniz ve metabolizmanız sürekli bir değişim içerisindedir. 10 yaşındaki bir çocuğun vücudu 25, 40 ya da 60 yaşındaki birinin vücudu ile aynı şekilde çalışmaz. Erişkinlik döneminde yaşınızın küçük ya da büyük olmasına bağlı olarak daha az ya da daha fazla kat kütlesine sahip olursunuz.

Bu yüzden kilonuzda değişiklikler görmek ve yağların vücudunuzun farklı yerlerinde biriktiğine tanık olmak normaldir. Yağlardan kurtulmak eskiden kolayken artık zor bir sürece dönüşmüş olabilir. 

Enerji tüketimi de aynı şekilde hayatınızın her döneminde farklılık gösterir. Gençken daha fazla enerji harcarsınız, yaşınız ilerledikçe enerji kullanımı azalır çünkü vücudunuz enerji kullanımında artık daha etkilidir. Enerji tüketimi iki ana etkenle azalır:

1. Vücut bileşimi değişir

Yaşınız ilerledikçe kas kaybeder, yağ kazanırsınız. 20 ila 30 yaş arasındaki erkeklerin vücut yağ ortalaması %18 ila %21 arasında değişiklik gösterir. 41 ila 50 yaş arasında %25’e çıkar. 60 yaş ve üzerinde ise %26’nin üstündedir. 

Kadınlarda da aynı durum söz konusudur. 20 ila 30 yaş arasında %22 ila %24 oranında yağa sahipken 41 ila 50 yaş aralığında %27 ila %30’a ulaşır. Son olarak 60 yaşına geldiklerinde %31’i geçmektedir.

Yağ doğal bir şekilde depolanır. Kas kütlesi azalır çünkü kaslarınız daha fazla enerji kullanır.

2. Hormonlar değişir

gülen kadın

Bu durum sadece menapoz dönemindeki kadınları için geçerli değildir, erkekler de etkilenir. Hormonlar kiloyla yakından ilişkilidir. Örneğin daha fazla yemenize ya da daha fazla uyumanıza sebep olabilir.

Yaşınız ilerledikçe hormonlarınız enerji depolamak için çalışır çünkü gençken sahip olduğunuz aynı yetkiye  artık sahip değilsinizdir. Başka bir değişle özellikle bel bölgesi yağlanmaya meyilli hale gelir. Bu, azalan fiziksel aktiviteye vücudunuzun verdiği bir tepkidir.

30 yaşından sonra kilo almak daha kolaydır

Bu, 30’unuzdan önce yiyebildiğiniz her şeyi yiyebilirsiniz anlamına gelmez. Sadece, vücudunuzdaki değişikliklerin erken yaşta başlayabileceğinin bir hatırlatmasıdır.

Yaşınız ilerledikçe, orta bölümün genişlediğini, göbeğinizin belirginleştiğini ve kıyafetlerinizin artık eskisi gibi olmadığını fark edersiniz. Beslenme düzeniniz aynı şekilde kaldığı sürece pastanın üzerindeki artan mum sayısı arttıkça kilo almanız kaçınılmaz bir hal alır.

Obezite ve aşırı kiloluğa karşı direnmek yıllar geçtikçe zorlaşır. Kötü beslenme düzeni, stres, genetik faktörler, sporsuz bir yaşam, bazı ilaçlar ve hormonal dengesizlikler  kilo almanızı etkileyebilir. 

Hormonal dengesizlikler özellikle yağların birikmesine yol açar. 30 yaşından sonra, östrojen, projesteron ve androjen hormonu artık eskisi gibi çalışmaz. Bu hormonlar, vücut kütlesini korumak için önemlidir. Eskisi gibi çalışmayı bıraktıklarında kalça, karın ve üst bacak bölgesinde değişiklikler görülebilir.

15 ila 20 yaşları arasında asla bitmeyecekmiş gibi gelen enerji azalır ve sizi hareketsiz bir hayat tarzına sürükler. Çalışma hayatını ve akşam yemeğine çıkmak, sinemaya gitmek, tekne turuna çıkmak gibi rahatlatıcı aktiviteleri etkilediğinizde yaşınız ilerledikçe daha fazla kilo alırsınız. Bu oldukça kolay bir denklemdir.

Yaşınız ilerledikçe değişen tek şey kilo almak değildir

pantolona sığamamak

Sağlıklı bir yaşam tarzına sahip olup, spor yapıp, düzgün beslenseniz nasıl olurdu? İhtiyacınız olan kalori miktarını göz önünde bulundurmalısınız.

  • Örneğin 31 yaşında 56 kilo olan bir kadının kilosunu koruması için günde 2000 kaloriye ihtiyacı vardır.
  • Aynı kadın 45 yaşında 1850 kaloriye ihtiyacı vardır.

Her gün 2000 kalori almaya devam edersiniz fazladan aldığınız 150 kalori 6 ayın sonunda size 4,5 kilo olarak geri döner. Yaşınız ilerledikçe fazla kilolarınızı düşünmek yerine yakalanabileceğiniz hastalıkları ve rahatsızlıkları göz önünde bulundurmalısınız. 

Örneğin kemik yoğunluğunun kaybı sonucu ortaya çıkan osteoporoz ve eklem problemlerinden kaynaklanan osteoartrit gibi. Yıllar geçtikçe kilo almayı önlemek için bazı alışkanlıkları edinmek önemlidir. Örneğin;

  • Yoga, pilates, yüzme gibi az etki gösteren egzersizleri daha sık yapmak
  • Yağ, tuz ve un alımını azaltmak
  • Sigara içmekten ve alkol tüketiminden kaçınmak
  • Yeterli bir uyku düzenine sahip olmak

Son olarak, 50 yaşına geldiğinizde 25 yaşında sahip olduğunuz vücuda sahip olamayacağınızı anlamalısınız. Üzerinden 20 yılla birlikte, alışkanlıklarınız ve vücudunuzda sürekli olarak değişmektedir.


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.


  • Wilkinson DJ., Piasecki M., Atherton PJ., The age related loss of skeletal muscle mass and function: measurement and physiology of muscle fibre atrophy and muscle fibre loss in humans. Ageing Res Rev, 2018. 47: 123-132.
  • Moro T., Tinsley G., Bianco A., Marcolin G., et al., Effects of eight weeks of time restricted feeding (16/8) on basal metabolism, maximal strenght, body composition, inflammation, and cardiovascular risk factors in resistance trained males. J Transl Med, 2016.

Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.