Yemek Yedikten Hemen Sonra Yapılmaması Gereken 7 Şey

Çoğumuz, yemek yedikten sonra rahatsızlık veren, hazımsızlık yapan ve hatta besin maddelerinin emilimini bile etkileyen hatalar yaparız. Bu yazımızda ne olduklarını öğrenin!
Yemek Yedikten Hemen Sonra Yapılmaması Gereken 7 Şey
Carlos Fabián Avila

tarafından incelendi ve onaylandı. doktor Carlos Fabián Avila.

Tarafından yazılmıştır Equipo Editorial

Son Güncelleme: 04 Ocak, 2023

Yemek yemekle bazı eylemlerimizin sonuçları arasında herhangi bir bağlantı yokmuş gibi görünse de çoğumuzun yemek yemeyi bitirdikten sonra kaçınmamız gereken birçok hata yaptığından emin olabilirsiniz. Bu yüzden, sağlığınızı ve mutluluğunuzu korumak istiyorsanız yemek yedikten hemen sonra yapmamanız gereken bu yedi tane hatayı not alın.

1. Egzersiz

Yemek yedikten hemen sonra egzersiz yapmamalısınız. En az iki saat beklemeniz gerekiyor. Karın egzersizleri hıçkırık ve mide bulantısı yapabileceği gibi sakatlanma ve kramp gibi sorunlara da yol açar.

  • Eğer egzersiz yapmak için elinizdeki tek vaktiniz buysa en iyisi rahatlatıcı bir yürüyüşe çıkmak olacaktır.

2. Sigara içmek

sigara içmeyin

Tütün hiçbir zaman size iyi gelmez. ancak yemekleri sindirirken bu durum daha da kötüdür. Tam da vücudunuzun bütün sistemlerinin çalıştığı sırada sigara içerseniz nikotini daha hızlı absorbe edersiniz. Bunun sonuçları nelerdir? Sigaranın olumsuz etkilerini artırır.

  • Ayrıca kalsiyum, C ve D vitamini gibi önemli vitamin ve minerallerin emilimini engelleyebilir.

3. Uyurken Dikkatli Olun

Yemek yedikten hemen sonra uyumak tehlikeli olabilir. Bu alışkanlık bir zamanlar sandığımız gibi aşırı kilolu olmamıza sebep olmasa da mide yanmasını ve beyin kanaması geçirme riskini artırır. Bunun çözümü oldukça basit. Yemek yedikten sonra yatmak için en az iki saat beklememiz gerektiğini söyleyen uzmanların önerilerine uyun.

4. Banyoya Yapmak ya da Duş Almak

Yemek yedikten sonra banyo yapmak ya da duş almak hiç tavsiye edilmez. Aynısı yüzmek için de geçerlidir. Bunun sebebi yıkandığımızda vücut sıcaklığımızın yavaşça artması ve bu şekilde vücudumuzun gerekenden fazla kan taşımak zorunda kalmasıdır.

Bütün bunlar sindirim sürecini etkiler ve sindirimimizi yavaşlatır. Peki çözümü nedir? Banyonuzu yemek yemenizin üzerinden en az 30 dakika geçtikten sonra yapın ve bu sıkıntılardan kaçının.

5. Çay içmek

Yemek yedikten sonra çay içmek yaygın bir adettir ancak işin doğrusu, bu sağlıklı bir alışkanlık değildir. Demir emilimini engelleyen bir içecekten bahsediyoruz, özellikle de anemi hastalığına sahipseniz aklınızda bulundurmanız iyi olur.

Eğer demir eksikliğiniz varsa ya da hamileyseniz yemek yedikten en az bir saat geçtikten sonra çay içmeniz en iyisi olacaktır. İllaki sıcak bir içecek içmek istiyorsanız size bu sıkıntıları yaşatmayacağı için kahveyi tercih etmek daha iyi olacaktır.

6. Meyve Yemek

meyve tabağı

Tam tersiymiş gibi düşünülse de yemekten sonra bir parça meyve yemek hiç de iyi bir fikir değildir. Bunun sebebi meyveleri sindirmenin her zaman düşündüğümüz kadar basit olmamasıdır. Meyveleri sindirmek için birçok farkı enzim gerekir.

Dahası, meyvede bulunan basit şekerlerin vücudunuz tarafından tamamen emilmesi zaman alır. Böyle olunca meyveyi sadece mideniz boş olduğu zaman yemek en iyisidir, bu şekilde tüm besin maddelerinden, liften ve basit şekerlerden tam anlamıyla yararlanabilirsiniz.

Meyvelerin ağrılıklı olarak fruktozdan oluştuğunu da unutmayın. Bu düşündüğümüzden çok daha hızlı bir şekilde glikoza dönüşebilir. Bununla birlikte, düzgün bir şekilde tüketirseniz bu durumdan kaçınmak münkündür.

Meyvelerin bize sağladığı tüm besin maddelerini tamamen absorbe edebildiği en iyi zamanın vücudunuz için ne olduğunu bulun.

7. Kemerinize Dikkat Edin

Çoğunlukla kemer takıyorsanız yemek yedikten sonra çok sıkı bağlamadığınızdan emin olun. Bu basit eylem istenmeyen bağırsak problemlerine yol açabilir.

Bunları aklınızda bulundurun ki sindiriminiz ve sağlığınız için daha iyisini yapmış olun.


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.



Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.