Yüzmenin Sağlığa Faydaları Nelerdir?

Yüzmenin sağlığa sayısız faydası vardır. Bu yazımızda, bu düşük etkili egzersizin birçok faydasını paylaşacağız.
Yüzmenin Sağlığa Faydaları Nelerdir?

Son Güncelleme: 22 Ağustos, 2021

Suda hareket ettiğinizde, vücudunuzdaki kasların neredeyse üçte ikisini kullanırsınız, bu da onu tam bir egzersiz haline getirir. Bugünkü yazımızda, yüzmenin sağlığa faydaları hakkında bir inceleme yapacağız.

Yüzme, birçok farklı şekilde uyarlanabilen bir egzersiz olduğundan, kilo vermek, direncini artırmak, forma girmek, sakatlanmaların üstesinden gelmek veya kazalardan sonra iyileşmek isteyenler için harikadır. Bu tam vücut egzersizinin bazı faydalarını öğrenmek için okumaya devam edin.

Yüzmenin sağlığa faydaları

Herhangi bir sakatlığı olmayanlar ve engelli olmayanlar için yüzme harikadır, çünkü aktivitenin yoğunluğunu değiştirebilirsiniz. Bu şekilde, yorgunluktan endişelenmenize veya kendinizi çok zorlamanıza gerek kalmayacak. Her seansta yaklaşık 15-45 dakika olmak üzere haftada 3 kez yüzmenizi öneririz. Yüzmenin sağlığa faydalarına bir göz atalım.

Esnekliği artırır

Üst ve alt vücudunuzdaki kasların çoğunu çalıştırdığınızda, eklemlerinizin çoğu da çalışır. Sonuç olarak, kaslarınızı güçlendirirken daha geniş bir hareket aralığı geliştirirsiniz. Böylece özellikle de sırt bölgenizdeki esnekliğinizi artıracak ve sakatlanma riskinizi azaltacaksınız.

gözlük ve yüzme şapkası ile havuzda yüzen adam

Kalori yakar

Orta hızda 1 saat yüzmek 500 kaloriye kadar yakabilir. Bu nedenle, kilo verme hedefleri olanlar için ideal bir egzersizdir.

Akciğer kapasitesini artırır

Yüzme, nefes alma mekaniğinizi geliştirir ve bu da akciğer kapasitenizi geliştirir. Bu, karın organlarınızın daha iyi çalışmasına, kan basıncınızı düzenlemeye ve oksijenlenmeyi artırmaya yardımcı olacaktır.

Stresi atar

Havuza girmek ve tüm dikkatinizi vücut hareketlerinize ve nefesinize odaklamak daha rahat hissetmenize yardımcı olacaktır. Yüzmenin en iyi sağlık yararlarından biri stres, depresif bozukluklar ve anksiyete ataklarıyla savaşmasıdır. Ek olarak, egzersiz yaptığınızda endorfin salgılarsınız. Endorfinler, beynin olumlu duyguları destekleyen alanlarını uyarır.

Kronik hastalıkları kontrol eder

Yüzmenin sağlığa büyük faydalarından bir diğeri de diyabet, astım ve hiperkolesterolemi gibi kronik hastalıklarla ilgilidir. Yüzme gibi aerobik egzersizler insülin duyarlılığını artırır, solunum sistemini iyileştirir ve kolesterol seviyelerini düzenler.

Motor becerileri geliştirir

Yüzme koordinasyonumuz, dengemiz ve tepki verme süremiz üzerinde olumlu bir etkiye sahiptir. Bu nedenle motor becerilerimizi geliştirir. Bu özellikle büyüme ve gelişme sürecinde önemlidir.

Sakatlık durumunda yüzmenin sağlığa faydaları

Artık yüzmenin genel sağlık yararlarını bildiğinize göre, bunun aynı zamanda sakatlığı olan kişiler için en iyi egzersizlerden biri olduğunu da belirtmeliyiz. Bunun nedeni, eklemlerinizin ve kemiklerinizin iyileşmesine yardımcı olacak düşük etkili bir aktivite olmasıdır.

Kırıkları, yırtık bağları ve burkulmaları iyileştiriyorsanız, su altında analitik egzersizlerle başlamanızı öneririz. Ardından, rehabilitasyonun son aşamalarında farklı yüzme stillerini birleştirmeye çalışabilirsiniz.

Sakatlanmalar için yüzme aktiviteleri

İşte çeşitli sakatlanmalardan kurtulmanıza yardımcı olacak bazı yüzme aktiviteleri ve su altı tedavi seçenekleri:

  • Su altında yürümek: Tam olarak yüzmek olmasa da, ayakta olacağınız için birçok fizyoterapist tendinit ve hareketliliğin iyileşmesi için bunu önermektedir. Yürüdüğünüz suyun derinliği, sakatlanan alana bağlı olacaktır.
  • Su altında analitik egzersizler: Bu egzersizler, rehabilitasyona yardımcı olmak için belirli kasları hedefler.
  • Yüzüstü kulaç: Bu hareket omurganıza fazla baskı yapmadığından bel ağrısı ve osteoartrit için harikadır. Bu kulaç hareketi, latissumus dorsi, pektoralis, deltoidler, triseps ve pazı kaslarınızı çalıştırır.
  • Kurbağalama yüzme: Bu yüzme tipi orta yoğunlukta efor gerektirir, bu nedenle karmaşık sakatlanmalar için rehabilitasyon sürecinin yalnızca son güçlendirme aşamasında kullanmalısınız. Esas olarak pektoral, pazı, triseps, deltoidler, latissimus dorsi, teres major, trapezius, glutes ve kuadrisepsleri çalıştırır.
Havuzda yüzen bir kadın.

Önlemler

Fiziksel sakatlanmalardan muzdarip kişiler, risklerden kaçınmak için bazı önlemler almalıdır. İşte bazı öneriler:

  • Aktivitelere başlamadan önce sakatlığınızın doğru şekilde iyileştiğinden emin olun.
  • Trabzanlı rampaları veya merdivenleri olan havuzları seçin.
  • Rehabilitasyon sırasında yoğunluğun aşırı artmasından kaçının.
  • Diğer sakatlanmalardan kaçınmak için doğru yüzme tekniğinde ustalaşın.
  • Ağrınız artarsa egzersiz yapmayı bırakın.

Sonuç

Gördüğünüz gibi, yüzmenin sağlığa pek çok faydası vardır. Ancak, bir sakatlanma ile uğraşıyorsanız, bu aktiviteye başlamadan önce bir uzmanla konuşmalısınız. Size aktiviteyi yapmanın fizibilitesini ve risklerini anlatacaktır. Benzer şekilde, performansınızı sınırlayabilecek herhangi bir durumunuz varsa bir doktora görünmelisiniz.


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.



Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.