Bu makalede, sağlıklı bir zihin için 5 harika yöntem açıklayacağız.
İlginçtir ki, bu klasik “zihin-beden” eşleştirmesi birbiriyle yakından bağlantılıdır ve doğrudur. Zihinsel güce atıfta bulunduğumuz zaman, günlük hayatta karşılaşılan zorluklarla başa çıkmak için nasıl şeyler yapabileceğimiz hakkında konuşuyoruz. Aynı zamanda, bunu gerçekleştirmek için bir amaca odaklanmak, bu hedefe ulaşmamıza ve sonrasında başarıyı elde etmemize yardımcı olacak uygun stratejiler geliştirmeye nasıl odaklanacağımızı bilmekle ilgilidir.
Öte yandan, vücut sağlığını ihmal edenler, dikkat, hafıza ve hatta yaratıcılık gibi belirli bilişsel süreçlerle ilişkili becerilerinin günden güne yavaş yavaş azalıp zayıflayacağını fark edecektir.
Bunu daha iyi anlamak için basit bir örnek verelim. Kötü bir gün geçirdiniz, her şeyin yanlış gittiği, yaşamın dengesiz göründüğü ve tam olarak size karşı ilerlediği günlerden biriydi. O kadar boğulmuş hissedersiniz ki, rahat kıyafetler giymeye karar verirsiniz ve bir yürüyüşe çıkarsınız. Yakında, içinizde bir şeyin değiştiğini hissedersiniz, zihniniz yeni perspektiflere açılır ve endişeleriniz azalır.
Sağlıklı bir zihin ve beden birbirine bağlıdır, etkileşim içindedir ve bakmamız ve optimize etmemiz gereken bir ikilidirler.
Sağlıklı Bir Zihin İçin 5 Egzersiz Yöntemi
1. Yürümek yeterli zihinsel gücü elde etmek için en iyi egzersizdir
Az önce bundan bahsettik: Atik, sürekli ve düzenli bir hızda yürümek, zihnimizde şaşırtıcı değişiklikleri teşvik eder.
Bu gerçeği destekleyen bir çok çalışma vardır: çeşitli zihinsel sağlık sorunlarını azaltmak, depresyonu önlemek ve yaşam kalitemizi arttırmak için yarım saat kadar yürümek yeterlidir.
Burada kendimizi yormaktan ya da zorlamaktan söz etmiyoruz. Yarım saat boyunca düzenli hareket etmek kalbimizi daha iyi çalıştırır ve vücuda, özellikle de beyne daha kolay oksijen sağlamasına yardımcı olur.
Yürüyüş, gerginliği azaltır ve beynin sakinliğe bağlı dalgalarının çalışmaya başlamasına yardımcı olur; böylece çevremizdeki her şeye daha fazla duyarlı olduğumuz bir bilinç durumuna ulaşabiliriz.
2. Gülmek, harika bir terapötik egzersiz
Şaşırtıcı gelebilir ve tamamen inanmayabilirsiniz ancak gülümsemek bir terapidir; kuvvetli bir duygu ile beslenen ve pozitifliği yayan bir içsel güçtür.
Bazen unuttuğumuz şey, gülümseme hareketinin genetiğimizde büyük bir önem taşıdığıdır. Bu, kuşaklar arası aktarılmış, bir tür sosyal ve duygusal iletişimden daha fazlasını içeren bir ifadedir.
Beynimizi bir endorfin akışı ile ödüllendirmek için gülümsemek yeterlidir.
Bu, kendimizi yeniden başlatmak gibi, gerçekliği şu an ve net yanıyla bağlantı kurarak bir perspektif içine oturtmak gibidir.
Bu nedenle, bunu her gün uygulamakta tereddüt etmeyin. Dolmuş hissettiğinizde, bir aynaya dönüp gülün. Kendinize dikkat edin ve içinizde olan biten şeyleri algılayın.
Bu blogda, “nefes almanın iyi bir hayat” olduğunu birkaç kere anlattık.
Stres, beynimizin hızlı ve düzensiz nefes almasını sağlar, böylece beynimiz ihtiyaç duyduğu oksijeni alamaz.
Ayrıca, anksiyete ve stres ile ilgili tüm durumlar, vücudumuz ve zihnimiz için şiddetli bir düşman olarak işlev gören hormon kortizolü üretir.
Bu nedenle uygulamanız gereken bir diğer sansasyonel egzersiz de derin nefes alıp vermektir.
Kendiniz için gün içinde 15 dakikalık üç an seçin. 5 saniyeye kadar sayarak havayı teneffüs edin. Havayı 7 saniye boyunca tutun ve 8 saniye boyunca dışa verin. Bunu birkaç kez tekrar ederseniz, yaşayacağınız değişiklikleri kolayca görürsünüz.
4. Sabahları esnemek
Bunu daha önce hiç denediniz mi? Yeterli “zihinsel güç” elde etmemize yardımcı olacak bir başka egzersiz de, bedenimizi rahatlatmak ve ona esneklik, rahatlama ve direnç kazandırmaktır.
Bunu başarmak için biraz daha erken kalkmamız ve kendimizi zorlamaksızın yavaş yavaş esneme egzersizleri yapmamız yeterlidir. Bu egzersizler bel, kalçalar, omuzlar ve boyun üzerine odaklanır.
Şaşırdınız mı? Muhtemelen ama küçük direnç odaklı egzersizler yapmanın çok somut bir amaç için oldukça terapötik olduğunu bilmelisiniz: panik atakları azaltmak. Korku, endişe ve kaygı gibi olumsuz duygular, günde 10 ila 15 dakika basit bir şekilde ağırlık kaldırmak ile başka yerlere yönlendirebilir.
Bu ılımlı direnç egzersizi, yalnızca daha güçlü kaslar elde etmemize yardımcı olmakla kalmaz, öfke, hayal kırıklığı ve endişelerimizi de daha iyi kanalize etmemize yardımcı olur. Bu alıştırmalarla daha sağlıklı bir zihin edineceğinizden ve günlük hayatın dertleri ile daha iyi yüzleşeceğinizden şüphe etmeyin.
Bu aslında sayıklama olarak adlandırılan gerçek bir uyku bozukluğu. Bununla birlikte, eşiniz uykusunda konuşurken derin, karanlık bir sırrı ortaya çıkarmasını beklemeyin, çünkü bu nadiren olur. Uykuda konuşma sıklıkla çocuklarda görülür. Genellikle, giderek daha az ortaya çıkar veya yaşla birlikte kaybolur.…
Sabaha başlama şekliniz, gün boyunca enerji seviyenizi etkiler. Ancak, bazen istenmeyen fiziksel ve duygusal etkilere yol açabilecek alışkanlıklar geliştirirsiniz. Bunlar aç karnına yapmamanız gereken şeylerdir. Bu alışkanlıkların birçoğu rutinlerimizin bir parçası olmuş olsa da, hatta “zararsız” gibi görünse de, gerçekte…
Çocukların hayatlarında oyun çok önemlidir. Ancak, şehirlerde gittikçe daha fazla sayıda çocuk açık havada oynamayı bırakıyor. Bunu yaparak, açık havada oynamanın fiziksel, zihinsel ve duygusal sağlıklarına sağladığı faydalardan mahrum kalırlar. Günümüzde çocuklar boş zamanlarının çoğunu televizyon izleyerek, video oyunları oynayarak…
Belki de her şeyden önce “Kendini sevmek gerekiyor” ifadesini okumanız ya da bir yerlerde duymanız gerekiyordur. Ancak, bazen bunu uygulamak biraz zor olabilir. Bu nedenle bugünkü yazımızda, kendinize olan saygınızı artırmanız ve hep sizinle birlikte olacak kişiyi, yani sizi sevmeniz…
Sigarayı bıraktıktan sonra ne olacağını hiç merak ettiniz mi? Tütün nikotin yapraklarından yapılır ve yandığında duman çıkarır. Sigara içen kişi sonrasında, oldukça bağımlılık yapan kimyasallar (nikotin, gazlar, kanserojenler, serbest radikaller, oksidanlar, metaller ve radyoaktif elementler) solumaktadır. Bu nedenle sigarayı bırakmak…
Formda olmak, sağlıklı bir yaşam tarzı, egzersiz yapmak ve kaslarınızı şekillendirmek istersiniz. Bununla birlikte, her zaman bunu yapacak vaktiniz olmayabilir. Günlük hayatın koşuşturması, işyerinde uzun, yorucu saatler ve eve döndüğünüzde yapmanız gereken her şey… Çoğu zaman, egzersiz yapmak için herhangi…