35 Yaşında Anne Olmanın Avantajları
35 yaşında anne olmak kolay değildir. Bu günlerde, toplum, yaşça olgun olan anneler için “büyükanne-anne” , “yorgun anne” ya da “enerjisiz-anne” gibi ifadeler kullanır.
Sadece birkaç yıl öncesine kadar, 30 yaşından sonra anne olmak riskli sayılıyordu. İnsanlar, bir annenin yaşı ile bebeğin doğum esnasındaki sağlığı arasında negatif bir ilişkinin var olduğuna inanıyorlardı.
Ancak bunun tamamen bir efsaneden ibaret olduğunu bugün biliyoruz.
Ayrıca bakınız: 35 Yaş Sonrası Hamilelik Ne Gibi Riskler Taşır?
35 yaşında anne olmak: yükselişte olan bir trend
Olgun yaşlarda annelik, gelişmiş ülkelerde yükselen bir demografik olgu haline geldi. Bu trend, daha yüksek verimliliğe sahip doğum kontrol yöntemleri, cinsiyet eşitlik ve eğitim alan kadınların artan sayısı gibi faktörlerden kaynaklanır.
35 yaşında anne olmak ekonomik gerekçelere de bağlıdır. Örneğin, kadınlar artık iş piyasasında daha büyük bir paya ve ekonomik güvenliğe sahiptir.
İspanya Ulusal İstatistik Enstitüsü (INE) tarafından yayınlanan 2016 istatistiklerine göre, hamilelik yaşı bir önceki yıla göre biraz daha artmış ve ortalama gebe kalma yaşı 32.5 olmuştur.
Öyleyse, 35 yaşında anne olmak hakkında daha fazla bilgi almak ister misiniz?
Son çalışmalar neler diyor?
Bazı çalışmalar, çocuk sahibi olmak için en güvenli yaş aralığının hala 20 ila 35 yaş arasında olduğunu belirtmektedir.
Ancak bir yıl kadar kısa bir süre önce, Uluslararası Epidemiyoloji Dergisi, 35 yaşından büyük kadınlar ve çocukları üzerine yapılan bir çalışmanın sonuçlarını yayınladı.
Sonuçlar oldukça şaşırtıcı.
Elde edilen bulgular, anneleri 35 ila 39 yaşları arasında olan çocukların sözel bilişsel yeteneklerini ölçen testlerde oldukça iyi puanlar aldıklarını gösterdi. Hatta, aldıkları puanlar genç annelerin çocuklarından çok daha iyi.
Bununla birlikte, neden sonuçlar önceki yüzyıllara ait olanlardan farklılık gösteriyor? Aradaki fark, kuşkusuz, aşağıda belirtilen faktörlere bağlı:
- Eski çalışmalarda test edilen çocuklar ailedeki en küçük çocuklardı. Bu durum, çocuklara sınırlı seviyede dikkat ve özenin gösterildiğini işaret eder.
- Ekonomik durum. Daha fazla çocuğu olan aileler genellikle daha düşük gelire ve daha az fırsata sahiptir. Bundan dolayı, sağlıklı bir beslenme planına ve sağlık hizmetlerine erişimleri yoktur. Sonuç olarak, kaynak sıkıntısı, çocukların gelişimi üzerinde olumsuz bir etki yaratmıştır.
Dolayısıyla, 35 yaşına yaklaşıyor ve anne olmayı düşünüyorsanız, aşağıda verilenleri okumaya devam etmenizi öneriyoruz, böylece doğru kararı verebilmek adına gerekli bilgileri aldığınızdan emin olabilirsiniz.
Ayrıca bakınız: Bekar Bir Anne Olmamı Sağlayan Adama Teşekkürler
35 yaşında anne olmanın avantajları nelerdir?
1. Anneliği daha olgun bir şekilde yaşamak
Bu düşünce, genç annelerin olgun anneler olamayacağı anlamına gelmez.
Bununla birlikte, 35 yaşında bir kadın, hamileliğin riskleri konusunda daha fazla bilgiye sahiptir. Kendisine dikkat etmek için daha fazla çaba harcar ve her şeyden öte, gelecekte oluşabilecek değişiklikler üzerine düşünür ve plan yapar.
2. Ekonomik olarak daha istikrarlı
İnsanlar genelde 35 yaşına ulaştıkları zaman, akademik ya da profesyonel bir deneyime sahip olur. Bu da daha istikrarlı bir gelir anlamına gelir.
Sonuç olarak, ebeveynler çocuklarına daha fazla zaman ve ilgi sunabilir.
3. Daha fazla deneyim
Söz konusu annelik ise, deneyim asla yeterli değildir.
Anlayış, empati ve sabır gibi güçlü özellikler annelerin, karşılaştıkları problemlerle pozitif bir zihniyetle yüzleşmelerine yardımcı olur.
Buna ek olarak, bir kadının hayatında yaşadığı farklı deneyimler, ona, çocukları için iyi bir örnek teşkil etmede yardımcı olacaktır.
4. Duygusal tutarlılık
Yaşımız ilerledikçe, kendimizi daha iyi anlamaya başlarız. Bu daha gençken başarması oldukça zor bir şeydir. Karar vermeyi, hatalarımızı kabul etmeyi, esnek olmayı ve daha istikrarlı ilişkiler kurmayı öğreniriz.
Bu değerler, çocuklarımızla olan ilişkilerimizi ve onları yetiştirme şeklimizi zenginleştirir. Aslında onlara daha çok duygusal tutarlılık sağlar.
Böyle bir yaşam alanı, sağlıklı bir psikolojik çevre, daha fazla güvenlik ve çocuklar için daha iyi bir örnek sağlar.
5. Ortalama yaşam süresini artırır
Yapılan çeşitli araştırmalarda sonuçlar, 33 yaşından sonra doğum yapan kadınların, son çocuğunu 29 yaşında doğuran kadınlardan daha uzun yaşadığını göstermiştir.
Başka bir deyişle, tersini iddia eden popüler görüşe rağmen, bu kadınlar, çocuklarıyla geçirmek için daha fazla zamana sahip olacaktır.
6. Daha sağlıklı bir yaşam tarzı
30 yaşından büyük bireylerin, vücutlarının nelere ihtiyaç duyduğunu anlamaları daha olasıdır. Başka bir deyişle, sağlıklarına daha fazla dikkat özen gösterirler. Bu özene, sağlıklı beslenme ve egzersiz alışkanlıkları da dahildir.
Çocuk sahibi olmaya karar verdiğiniz zaman, sahip olduğunuz alışkanlıklarınızı büyük ölçüde değiştirmenize gerek kalmayacaktır çünkü zaten bu noktada, dengeli ve sağlıklı bir yaşam tarzına öncülük ediyorsunuz.
Sonuçlar
Özetlemek gerekirse, annenin ve çocuğun yaşam kalitesi, çocuğun gelişimi üzerinde doğrudan bir etkiye sahiptir.
Hiç şüphe yok ki 35 yaşında anne olmak sayısız avantaja sahiptir. Bununla birlikte, olgun yaşta hamile kalmanın bazı riskleri beraberinde getirdiğini unutmayın.
Bu nedenle, kesinikle bir doktoru ziyaret edin ve ondan, özel durumunuz için bilmeniz gerekenleri öğrenin.
Ne düşünüyorsunuz?
Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.
- Bewley, S., Davies, M., & Braude, P. (2005). Which career first? BMJ, 331(7517), 588–589. Available at: https://doi.org/10.1136/bmj.331.7517.588. Accessed 27/04/2020.
- Instituto Nacional de Estadística (2017). Movimiento Natural de la Población (Nacimientos, Defunciones y Matrimonios). Indicadores Demográficos Básicos. Año 2016. Datos provisionales. Available at: http://www.ine.es/prensa/mnp_2016_p.pdf. Accessed 27/04/2020.
- Goisis, A., Schneider, D. C., & Myrskylä, M. (2017). The reversing association between advanced maternal age and child cognitive ability: evidence from three UK birth cohorts. International Journal of Epidemiology, 46(3), 850–859. Available at: https://doi.org/10.1093/ije/dyw354. Accessed 27/04/2020.
- Mills, M., Rindfuss, R. R., McDonald, P., & te Velde, E. (2011). Why do people postpone parenthood? Reasons and social policy incentives. Human Reproduction Update, 17(6), 848–860. Available at: https://doi.org/10.1093/humupd/dmr026. Accessed 27/04/2020.
- Sun, F., Sebastiani, P., Schupf, N., Bae, H., Andersen, S. L., McIntosh, A., Abel, H., Elo, I. T., & Perls, T. T. (2015). Extended maternal age at birth of last child and women’s longevity in the Long Life Family Study. Menopause, 22(1), 26–31. Available at: https://doi.org/10.1097/gme.0000000000000276. Accessed 27/04/2020.
- Williams, L. M., Brown, K. J., Palmer, D., Liddell, B. J., Kemp, A. H., Olivieri, G., … Gordon, E. (2006). The Mellow Years?: Neural Basis of Improving Emotional Stability over Age. Journal of Neuroscience, 26(24), 6422–6430. Available at: https://doi.org/10.1523/jneurosci.0022-06.2006. Accessed 27/04/2020.