Kilo Vermek İçin Uygulanan Kötü Alışkanlar

Kendi başınıza anlamsız diyetler uygulamak yerine, sizin özel ihtiyaçlarınıza göre bir diyet hazırlayacak bir uzmanla iletişim kurmanızı tavsiye ederiz. 
Kilo Vermek İçin Uygulanan Kötü Alışkanlar
Carlos Fabián Avila

tarafından incelendi ve onaylandı. doktor Carlos Fabián Avila.

Tarafından yazılmıştır Katherine Flórez

Son Güncelleme: 16 Eylül, 2022

Kilo vermek, hem kadınların hem de erkeklerin muhtemelen en çok gerçekleştirmeye çalıştıkları hedeflerden biridir. Çoğu insan bu sahip olduğu amacı bir takıntıya dönüştürmeye meyillidir.

Bu tarz insanlar sadece fiziksel olarak değil, psikolojik olarak da kendileri için çeşitli sorunlar yaratabilirler. Bir de buna hareketsiz ve sakin bir hayatı da eklersek, fazladan kilolar belirmeye başlar.

Bu durum da bizi kilo vermek için sayısız seçeneğe doğru iter. Bazıları diyetleri yanlış bir şekilde uygular; bazıları da çok basit bir şekilde vücutları için uygun olmayan diyetleri seçer. İlk olarak sağlıklı bir yaşam şekli oldukça önemlidir. Bu yaşam şekli ise şunları barındırır:

  • Dengeli bir diyet
  • Egzersiz (haftada en az 3 defa)
  • Dinlendirici bir uyku (günde en az 8 saat)

İkinci olarak, tavsiye almak için güvenilir bir doktorla görüşmelisiniz. Ayrıca kilo verme sürecinizde size rehber olabilecek nitelikte ya bir beslenme uzmanını ya da bir beden sağlığı uzmanını görmenizde büyük fayda vardır.

Sonuncu ama diğerleriyle eşit öneme sahip olarak, kötü alışkanlıklardan kaçının ve anksiyetenin sizi yenmesine izin vermeyin. Kilo verirken yapmanızı tavsiye etmediğimiz şeylerden bahsediyorken, bu kötü alışkanlıların üstünden geçelim ki; bu alışkanlıkların ağına düşmeyin.

1. Kilo Vermek İçin Kahvaltıyı Es Geçmek

Diyetle ilgili söylenen klişe bir laf vardır: “Kahvaltı günün en önemli öğünüdür.” Modası geçmiş bir söz gibi görünse de, hala birçok gerçeği içerisinde barındırır. Uzunca bir dinlenmenin ardından kahvaltı etmek metabolizmayı harekete geçirir, vücuda enerji verir ve vücudu günün her zamanki rutinine hazırlar.

Buna rağmen, kilo verme yolunda bir adım attıklarını sanarak birçok insan kahvaltı faslını es geçiyor. Aslında bu eylemin yaptığı tey şey metabolizmayı değiştirmektir ve bunun sonucunda kilo vermek daha da zorlaşır. Hatta, vücut kütlesinde bir artışa da yol açabilir.

2. Anlamsız Diyetler Uygulamak

Diyetler gün boyunca yiyeceğimiz yiyecekleri içerisinde barındırır. İlk tavsiye edilen, dengeli bir diyet anlamına da gelen sağlıklı beslenmek hakkındadır. Kilo vermek için ya da kendinizi sağlıklı tutmak için tüm yiyecek türlerinden tüketmeniz oldukça mühimdir.

Ancak bu geniş seçenekler özellikle sebze, meyve ve beyaz eti kapsamalıdır. Elbette aşırı yemekten de kaçınmalısınız. Bir yaygın hata da anlamsız ve garip diyetleri uygulamanızdır. (Bir diğer deyişle, kilo kaybettiren mucize diyetler)

Bu tarz diyetlerin yaptığı tek şey boş vaatleri daha da artırmak, cahillikten yararlanmak ve hedeflerini gerçekleştirmek isteyen insanların sağlığını riske atmaktır.

3. Uykusuzluk

Yatağında uykusuz uyanık kadın

Sağlıklı bir yaşama sahip olmak için en hayati ve temel alışkanlıklardan biri de dinlendirici uykudur. Bu alışkanlığa ise sağlıklı, huzurlu ve konforlu bir çevrede sahip olabilirsiniz.

Uykunuzu iyi almadığınızda veya ertesi gün dinlenmemiş hissettiğinizde anksiyeteniz iyice yerleşmeye başlayabilir. Gün boyunca tüm yemekleri yemeye istekli, bastırılamaz açlık hissi kendini belli edebilir. Mantıken bu durum kilo verme sürecinizde olumsuz bir etki yaratacaktır.

4. Kilo Vermek Amacıyla Yalnız Başına Yemek Yemek

Eski moda ya da kulağa biraz “yalnız” gelse de, yalnız başına yemek yemek sadece sıkılma hissinin de ötesinde önemli bir durumdur. Bu alışkanlık kaşık başına yediğiniz yiyecek miktarında bir artışa neden olur.

Sonuç olarak, yalnızken biriyle beraber olduğunuzdan daha hızlı yemek yersiniz. Bu da kilo vermeyi imkansız hale getirecek bir durumla, sindirelemeyen yiyeceklerle sonuçlanır.

5. Hareketsiz Bir Yaşam Tarzına Sahip Olmak

televizyon karşısında kontrolsüzce yemek yiyen kadın

İnsana en çok zarar veren şey hareketsiz geçen bir hayat tarzını benimsemiş olmaktır. Bu durum sadece kilo verme hedefinizi etkilemez; bunun yanında birçok kronik hastalığın rahatça barınabileceği bir durumu da doğurabilir.

Bunların içinde obezite en önemli olandır. Obezite, ölümle ve diğer birçok komplikasyonla sonuçlanan çok tehlikeli bir hastalıktır. Bu bağlamda, Dünya Sağlık Örgütü (WHO) haftada en az 3 kez egzersiz yapmamızı tavsiye eder.


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.


  • St-Onge MP. Sleep-obesity relation: underlying mechanisms and consequences for treatment. Obes Rev. 2017 Feb;18 Suppl 1:34-39
  • Swift DL, McGee JE, Earnest CP, Carlisle E, Nygard M, Johannsen NM. The Effects of Exercise and Physical Activity on Weight Loss and Maintenance. Prog Cardiovasc Dis. 2018 Jul-Aug;61(2):206-213.
  • Shahidi F, Ambigaipalan P. Omega-3 Polyunsaturated Fatty Acids and Their Health Benefits. Annu Rev Food Sci Technol. 2018 Mar 25;9:345-381.

Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.