Ağız Yanması Sendromu Neden Yaşanır?
Ağız yanması sendromu yaşıyor ve neden olduğunu bilmiyor musunuz? Baharatlı bir yiyecek yedikten sonra böyle bir şey yaşamanız elbette normaldir. Ancak bazı insanlar için bu kronik bir durumdur ve bu durumun nedenleri net değildir.
Bu semptom için kullanılan tıbbi terim glossodinidir ancak pek çok kişi ağız yanmaıs sendromu olarak bilir. Tahminlere göre popülasyonun yaklaşık yüzde 5-10’unu etkiler. Bu durumla karşılaşan kişilere çok rahatsızlık veren bir patolojidir çünkü yanma hissi ağızlarının tamamına yayılır.
Bu sendrom henüz o kadar bilindik değildir ancak belli patolojik durumlarla ilişkili olabileceğini biliyoruz. Belli vitaminlerin eksikliğinin veya bir alerjik reaksionun işareti olabilir.
Bugünkü yazımızda kronik ağız yanması sendromu sorununa yol açan nedenlerden ve bu durumun arka planından bahsedeceğiz. Ayrıca bu konuyla ilgili ne yapabileceğinizi de anlatacağız.
Okuyun: Ağızda Metalik Tat Neden Olur?
Neden sürekli ağzım yanıyor?
Yukarıda belirttiğimiz gibi belli koşullar altında ağzınızda yanma hissi oluşması normaldir. Örneğin baharatlı bir şey yedikten sonra. Ancak bu tanımlanması kolay lokalize bir sorundur ve kendi kendine geçer.
Ortada herhangi bir sebep yokken uzun süre bu duruma maruz kalan kişilerde ise ağız yanması sendromu olabilir. Yukarıda belirttiğimiz gibi bu sendrom dilin ve ağzın geri kalan kısımlarının tamamına yayılan türden bir yanma hissine yol açar.
Ayrıca bu durumu yaşayan kişinin tat algısında da bir düşme olabilir. Yanmaya uyuşmanın ve kuruluğun eşlik etmesi yaygın olarak görülen bir şeydir. Günün ilerleyen zamanlarında kötüleşse de genellikle her gün ortaya çıkar. Duruma göre kronik veya aralıklı olarak görülebilir.
Ağız yanması sendromu
Baharatlı yiyecekler yenmesi sonucunda ağızda yanma oluşabilir. Ancak bu durum tekrar tekrar oluşuyorsa veya şiddetliyse ağız yanması sendromu ile ilişkili olabilir.
Bazı insanların böyle bir durumla karşılaşmasının nedenleri birincil ve ikincil olarak ayrılabilir. Başka patolojilerde olduğu gibi tüm nedenleri elenebiliyorsa birincil olarak düşünülür.
Benzer şekilde belli ilaçların kullanımı gibi sendroma yol açan başka bir hastalık veya durum varsa, sendrom ikincil olarak düşünülür. İlaçların çoğu ağızda kuruluğa yol açar ve ağzınız yanıyormuş gibi de hissedebilirsiniz. Ayrıca aşağıdakiler gibi başka sebepler de vardır:
- Oral kandidiyazis gibi mantar enfeksiyonları
- Demir eksikliği gibi belli vitaminsel ve besinsel eksiklikler
- Stres veya anksiyete durumları
- Verimsiz ağız temizleme alışkanlıkları. Gerçekten de bazı dil fırçaları ve temizleme suları çok agresif olabilir ve bu duruma yol açabilirler.
- Bazı metabolik hastalıklar ve gastroözofageal reflü hastalığı. İkincisi midedeki asidik içeriğin ağıza ulaşması nedeniyle ortaya çıkar. Asidik oldukları için sonunda ağız mukozasını tahriş edebilirler.
Bunu da okuyun: Ağız Bakım Suyu Kullanma Rehberi
Ağız yanması sendromu tanısının konması
Bu sendromun tanısının konması çok zordur. Yukarıda da açıkladığımız gibi ilk yapmanız gereken tüm ikincil sebepleri elemektir. Bunu yapabilmek için doktorunuza tüm semptomlarınızı detaylı bir şekilde söylemelisiniz ve aldığınız tüm ilaçları listelemelisiniz.
Bir tanı konabilmesi için hekim büyük ihtimalle kan testi isteyecektir. Çünkü test bu duruma yol açan herhangi bir hormonel veya besinsel sorununuz olup olmadığını kontrol etmelerini sağlayacaktır. Benzer şekilde alerji testleri de işe yarayabilir. Bazen belli yiyecek türleri nedeniyle ağzınızda yanma oluşur.
Yine aynı şekilde, enfeksiyon ihtimalini elemek için ağız dokusunun biyopsisini veya kültürünü yapacaklardır. Çok yaygın bir durum olduğu için gastroözofageal reflü ihtimalini de elemeleri gerekecektir.
Ağız yanması sendromunun tedavisi
Ağız yanması sendromunun tedavisi ona neyin yol açtığına göre değişecektir. Öncelik elbette altında yatan patolojinin tedavi edilmesidir. Örneğin bu durum anksiyeteye ve strese tepki olarak oluşuyorsa onları yönetmeyi öğrenmelisiniz.
Ayrıca içerisinde lidokain bulunan ağız yıkama suları gibi bazı medikal tedaviler mevcuttur. Ayrıca kapsaisin, bir ağrı kesici veya antidepresan da yazabilirler. Doktorlar her vakaya göre en iyi seçeneği tavsiye edeceklerdir.
Sonuç
Ağızda yanma hissi, uzun süreliyse bir şekilde patolojik olabilir. Tekrar söyleyelim, tıbbi terim ağız yanması sendromudur ve bu durum, genellikle alerji gibi belli patolojilerin yan etkilerinden kaynaklanır. Uygun tanı ve tedaviyi alabilmek için doktorunuza danışmalısınız.
Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.
- Arnáiz-García, M. E., Arnáiz-García, A. M., Alonso-Peña, D., García-Martín, A., Campillo-Campaña, R., & Arnáiz, J. (2017). Glosodinia o síndrome de boca ardiente. Medicina General y de Familia, 6(4), 172–175. https://doi.org/10.24038/mgyf.2017.039
- Glosodinia (“síndrome de boca ardiente”) – familydoctor.org. (n.d.). Retrieved December 3, 2019, from https://es.familydoctor.org/condicion/sindrome-de-ardor-en-la-boca/
- Aravindhan R, Vidyalakshmi S, Kumar MS, Satheesh C, Balasubramanium AM, Prasad VS. Burning mouth syndrome: A review on its diagnostic and therapeutic approach. J Pharm Bioallied Sci. 2014;6(Suppl 1):S21–S25. doi:10.4103/0975-7406.137255
- Bookout GP, Short RE. Burning Mouth Syndrome. [Updated 2019 Mar 9]. In: StatPearls [Internet]. Treasure Island (FL): StatPearls Publishing; 2019 Jan-. Available from: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK519529/
- Feller L, Fourie J, Bouckaert M, Khammissa RAG, Ballyram R, Lemmer J. Burning Mouth Syndrome: Aetiopathogenesis and Principles of Management. Pain Res Manag. 2017;2017:1926269. doi:10.1155/2017/1926269