Ağız Yaralarını Hızla İyileştirmenin 5 Yolu

Ağız yaraları hafif tahriş olarak nitelendirilir ve bir veya iki hafta sürebilir. Genellikle ciddi bir şeyin işareti olmasa da, ağız yaralarını hızlı bir şekilde tedavi etmek en iyisidir. Bugün bazı yararlı çözümleri paylaşacağız.
Ağız Yaralarını Hızla İyileştirmenin 5 Yolu

Tarafından yazılmıştır Daniela Echeverri Castro

Son Güncelleme: 16 Eylül, 2022

Ağız yaraları, ağız veya diş etlerinin mukoza zarında gelişen küçük ülserler veya lezyonlardır. Bazıları ağrılıdır, ancak genel olarak ciddi semptomlar üretmezler. Aslında, çoğu bir veya iki hafta içinde kendiliğinden gider. Peki ya ağız yaralarını nasıl daha hızlı iyileştirebilirsiniz? Öğrenmek için okumaya devam edin.

İyileşme sürecini hızlandıran ve rahatsızlığı en aza indiren çeşitli doğal ilaçlar vardır. Bununla birlikte, birçok durumda, bunların etkinliği sadece anekdotsal kanıtlara dayanmaktadır. Aynı şekilde, bunları kullanmak güvenlidir ve rahatlama sağlayabilir.

Ağız yaralarını hızlı bir şekilde tedavi etmek için ev ilaçları

Ağız yaraları toplumda en sık görülen oral problemlerden birini oluşturur. Genellikle yaklaşık 5 milimetre ölçüsündedirler ve beyaz bir kenarlıkla çevrelenmiş beyaz renkte yaralardır. Oral uçuklardan farklı olarak, ağız yaraları bulaşıcı değildir ve genellikle oldukça kolay gider. Aşağıda, ağız yaralarını hızlı bir şekilde tedavi etmenize yardımcı olacak 5 seçeneği paylaşacağız.

1. Bal

bal ile yara iyileştirme
Bal koruyucu bir tabaka oluşturur ve ağız yaralarının iyileşmesine yardımcı olur.

Balın, cildimizin sağlığını etkileyen koşulları tedavi etmek için en iyi doğal bileşenlerden biri olduğu doğrudur. 2014 yılında yapılan bir araştırmaya göre, bal uygulamak ağız yaralarının ağrısını , boyutunu ve kızarıklığını azaltabilir.Ayrıca etkilenen bölgeyi enfeksiyondan korur.

Ağız yaralarını tedavi etmek için bal nasıl kullanılır?

  • Etkilenen bölgeye günde 3 veya 4 kez az miktarda bal sürün.

2. Hindistan cevizi yağı

Birden fazla tıbbi ve kozmetik kullanımıyla tanınan Hindistan cevizi, ağız yaralarını iyileştirmek için başka bir etkili çözümdür. Mikrobiyal özellikleri, bakterilerin etkisini önlemeye yardımcı olur ve ağız yaralarının enfekte olmasını önler.

Ağız yaralarını tedavi etmek için Hindistan cevizi yağı nasıl kullanılır:

  • İlk olarak, bir pamuğu Hindistan cevizi yağına batırın
  • Ardından, etkilenen alanı yavaşça silin
  • Yara iyileşene kadar günde 3 veya 4 kez tekrarlayın

3. Hidrojen peroksit

hidrojen peroksit ile tedavi
Alanı temizlemek çok önemlidir, bu nedenle hidrojen peroksit gibi bir antiseptik, uçukların iyileşmesine yardımcı olabilir.

Hidrojen peroksitli bir çözeltinin topikal uygulaması, ağız yaralarının iyileşmesine katkıda bulunabilir ve yarayı dezenfekte edebilir. Dahası, antiseptik gücü göz önüne alındığında, bakterilerin etkilenen bölgede üremesini önlemek için mükemmeldir.

Ağız yaralarını iyileştirmek için hidrojen peroksit nasıl kullanılır:

  • İlk olarak, bir kaşık dolusu %3 hidrojen peroksidi bir kaşık suda seyreltin
  • Daha sonra, karışıma bir pamuk batırın ve yaraya uygulayın
  • Günde 2 veya 3 kez tekrarlayın
  • Yaralar içeride ise, bir kaşık hidrojen peroksidi yarım bardak suyla seyreltin. Daha sonra, tükürmeden önce karışımı ağzınızda 2 dakika boyunca çalkalayın. Günde 2 veya 3 kez tekrarlayın

4. Papatya

Uçukları hızlı bir şekilde iyileştirmeye yardımcı olmanın yanı sıra, papatya cilt alerjileri ve yaralanmalarından kurtulmayı da hızlandırabilir. Bu bitki, ona anti-enflamatuar ve antiseptik özelliklerini veren azulen ve levomenol içerir. İşte bu yüzden bu sorunlara karşı bu kadar etkilidir.

Ağız yaralarını tedavi etmek için papatya nasıl kullanılır:

  • İlk olarak, güçlü bir papatya çayı hazırlayın
  • Ardından, sıvıya temiz gazlı bez veya bir pamuğu batırın
  • Etkilenen bölgeye uygulayın ve 5 dakika boyunca etki etmesi için bekleyin.
  • Ayrıca ıslak papatya çay poşetini doğrudan yaraya uygulama seçeneğiniz de vardır
  • Tedaviyi günde 2 veya 4 kez tekrarlayın

5. Sade yoğurt

sade yoğurt ile ağız yaralarını tedavi edin
Yoğurttaki probiyotikler, patojenik mikroorganizmalara erişimi engelleyen sağlıklı bağırsak florasının korunmasına yardımcı olur.

Uzmanlar, ağız yaralarının kesin nedeninden emin değiller. Bununla birlikte, katkıda bulunan faktörler arasında bir H Pylori enfeksiyonu ve bağırsaktaki enflamatuar hastalıklar vardır. Bu nedenle, doğal yoğurt tüketmek ve uygulamak bu durumdan rahatlama sağlayabilir.

Bu ürün probiyotikleri ve H. Pylori ile savaşmaya yardımcı olan canlı bakteri kültürlerini yoğun bir biçimde barındırır. Ayrıca cilt pH’ını düzenler ve enfeksiyon riskini azaltır.

Ağız yaralarını tedavi etmek için sade yoğurt nasıl kullanılır:

  • Günde bir bardak yoğurt tüketin
  • Yoğurdu doğrudan yaraya da uygulayabilirsiniz
  • Yıkamadan bekletin ve günde 3 kez tekrarlayın

Ne zaman doktora görünmelisiniz?

Çoğu durumda, tıbbi yardım istemeden ağız yaralarını hızlı bir şekilde tedavi etmek mümkündür. Bununla birlikte, diğer durumlarda, bu lezyonlar devam edebilir ve kötüleşebilir. Bu durumda, nedeni belirlemek için bir doktor kontrolüne gitmelisiniz.

Aşağıdakileri yaşarsanız doktorunuzu görmekten çekinmeyin:

  • Birden fazla ağız yaranız varsa
  • Öncekiler tamamen iyileşmeden yeni ağız yaraları geliştirdiyseniz
  • Ülser 2 hafta içinde kaybolmamışsa
  • Ağız yaralarınız aşırı ağrı üretiyorsa
  • Yaralar dudaklarınıza kadar uzanıyorsa
  • Acı sizi normal bir şekilde içmekten veya yemekten alıkoyuyorsa
  • Orta derecede ateşiniz varsa

Ağzınızda veya çevresinde bir ağız yarası olduğunu mu fark ettiniz? Yukarıdaki doğal ilaçları deneyin. Daha iyi hissedeceksiniz ve yara siz fark etmeden kaybolacak. Bununla birlikte, durumunuz düzelmezse, doktorunuza danışın.


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.


  • El-Haddad, S. A., Asiri, F. Y., Al-Qahtani, H. H., Al-Ghmlas, A. S., S.A., E.-H., F.Y., A., … Al-Ghmlas, A. S. (2014). Efficacy of honey in comparison to topical corticosteroid for treatment of recurrent minor aphthous ulceration: a randomized, blind, controlled, parallel, double-center clinical trial. Quintessence International (Berlin, Germany : 1985). https://doi.org/10.3290/j.qi.a32241
  • Shilling, M., Matt, L., Rubin, E., Visitacion, M. P., Haller, N. A., Grey, S. F., & Woolverton, C. J. (2013). Antimicrobial effects of virgin coconut oil and its medium-cahin fatty acids on Clostridium difficile. Journal of Medicinal Food. https://doi.org/10.1089/jmf.2012.0303
  • Abdollahi, M., & Hosseini, A. (2014). Hydrogen Peroxide. In Encyclopedia of Toxicology: Third Edition. https://doi.org/10.1016/B978-0-12-386454-3.00736-3
  • Srivastava, J. K., Shankar, E., & Gupta, S. (2010). Chamomile: A herbal medicine of the past with a bright future (review). Molecular Medicine Reports. https://doi.org/10.3892/mmr.2010.377
  • Parra Huertas, R. A. (2012). Yogur en la salud humana. (Spanish). Yogurt and Human Health. (English). https://doi.org/10.1021/jf301903t

Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.