Akciğer Sağlığını Korumak İçin 8 Bitki

Solunum sistemiyle ilgili problemleri önlemek ve akciğerlerinizin sağlığını korumak için bu doğal ve arındırıcı bitkileri günlük hayatınızda kullanın. Mutlaka deneyin!
Akciğer Sağlığını Korumak İçin 8 Bitki
Elisa Morales Lupayante

tarafından incelendi ve onaylandı. beden eğitimi pedagogu ve beslenme uzmanı Elisa Morales Lupayante.

Tarafından yazılmıştır Carolina Betancourth

Son Güncelleme: 16 Eylül, 2022

Akciğerleriniz hayatınız için oldukça önemlidir. Hepsinden önemlisi akciğerlerimiz hücrelerinizin ihtiyacı olan oksijeni sağlamakla yükümlüdür ve karbondioksidi atar. Akciğer sağlığını korumak için kullanabileceğiniz bu 8 bitkiye göz atın.

Akciğerlerimiz nefes almayı sağlamaktan çok daha fazlasını yapar. Nefes aldığınız ortamdaki zararlı ve kirli maddeleri süzer. Ancak problem, akciğerlerin karmaşık olduğu kadar hassas bir organ olmasıdır; çünkü bazen toksinlerin ve enfeksiyonların birikimi sağlığı tehlikeye atmaktadır.

Bunun sonucunda da bir dizi olumsuz reaksiyon başlar. Bu durum, yaşam kalitenizi gerçekten etkileyecek hastalıklara neden olabilir. Neyse ki, akciğerlere ihtiyaç duydukları detoks etkisini verebilmek ve akciğer sağlığını korumak için kullanabileceğiniz birçok doğal yöntem vardır.

1. Akciğer Sağlığını Korumak için Kekik

bir kase kuru kekik
  • Kekik, solunum yollarınızdaki tıkanıklık ve rahatsızlığı gidermek için tavsiye edilen en yararlı bitkilerden biridir.
  • Bunun yanı sıra, kekik esansiyel yağının mantar önleyici, antibiyotik ve anti-inflamatuvar özellikleri vardır. Bağışıklık sisteminizi güçlendirmekle kalmaz, aynı zamanda akciğer sağlığını korumak için size yardım eder.
  • Kekiği çay olarak tüketmek, biriken toksinlerin atılması için bir çözüm olabilir.

2. Meyan kökü

Meyan kökü, şifali etkisi sayesinde tüm dünya çapında popüler hale gelen geleneksel bir şifalı bitkidir. Anti-enflamatuvar etkisi ve ağrı kesici özelliği sayesinde solunum yollarınızdaki ve boğazınızdaki iltihapları azaltır. Bu da hücrelerinize oksijen akışını hızlandırır.

Aynı zamanda, vücudunuzda akciğerlerinizi ve boğazınızı saran mukus zarını yumuşatmaya yardımcı olur. Buna ek olarak, balgam söktürücü ve anti bakteriyel özellikleri vardır. Fazla balgamın atılmasına yardımcı olur; böylece nefes alma ve sindirim problemlerini çözer.

Bu, meyan kökünün besleyiciliğinin yanı sıra, bağışıklık sisteminizin virüs ve bakterilere karşı daha dayanıklı hale gelmesini sağlar. Üstelik, vücudunuzdaki flavonoid miktarını önemli ölçüde artırır. Flavanoidler, akciğer kanserini önlemek için hücrelerin zarar görmesini engelleyen antioksidanlardır.

3. Mercanköşk

mercanköşk yağı

Mercanköşk, yüksek miktarda rosmanirik asit ve karvakrol içerir. Bunlar, solunum yolu alerjisi durumunda histamin üretimini durdurmaya yardımcı olan iki antioksidandır.

Mercanköşkün anti-enflamatuvar ve balgam söktürücü özelliklere sahip olması, solunum yollarınızı temizlemeye yardımcı olur. Doğal olarak, akciğerlerinizdeki balgam ve birikmiş toksinler atılır. Mercanköşkün yapraklarından elde edilen esansiyel yağ, grip ya da soğuk algınlığı gibi bakteriyel enfeksiyonlar için etkili bir çözümdür.

4. Sinir otu

Sinir otu, akciğerlerinizde ve boğazınızdaki mukoza zarlarının tahriş olmasını önleyen, eski zamanlardan beri kullanılan şifalı bir bitkidir. Soğuk algınlığı tedavisi için %100 doğal bir çözümdür ve antibiyotik ve anti-enflamatuvar bileşenler içerir.

5. Ada çayı bitkisi

taze ada çayı

Ada çayı, özellikle sigara kullanan kişilerdeki akciğer rahatsızlıklarını azaltan doğal bir tedavi yöntemidir. Ada çayının antibakteriyel ve detoks özellikleri, akciğer dokusundaki toksinlerden kurtulmaya yardımcı olur. Böylece sindirim sistemi rahatlar ve nefes almadaki zorluk azalır.

6. Okaliptüs

Okaliptüsün ferahlık verici aroması, yüzyıllardır akciğer sağlığının dostu olarak bilinir. Pek çok insan bu aromaya tahammül edemez; ancak kimileri için sindirim sistemi rahatsızlıkları, soğuk algınlığı ve burun tıkanıklıklarından kurtulmak için birebirdir.

Okaliptüsün içindeki aktif ajan olan sineyol, anti-inflamatuvar ve balgam söktürücü etkilere sahiptir. Bu da, bronşit, astım ve soğuk algınlığı gibi problemlerin tedavisinde yardımcı olur.

7. Nane

taze nane

Nane ve nane esansiyel yağı, akciğerle ilgili hastalıkların tedavilerinde sıklıkla kullanılır. Solunum borusundaki düz kasları rahatlatır ve özellikle tıkanıklık söz konusu olduğunda solunumu düzenler.

Nane aynı zamanda bir anti-histamindir ve detoks etkisi yaratır. Bu da, vücudunuzun solunum sistemindeki alerji semptomlarıyla mücadele etmesine yardımcı olur.

8. Sığır kuyruğu otu

Sığır kuyruğu otunun yapraklarında ve çiçeğinde, akciğerlerinizi temizleyen ve güçlendiren aktif bileşenler vardır. Doğal sığır kuyruğu otu esansı toksinlerin atılmasına yardımcı olur.

Aynı zamanda, fazla mukus üretilmesini ve iltihaplanmayı kontrol altında tutar. Nefes almada güçlük mü yaşıyorsunuz? Eğer öyleyse, akciğerlerinizi eski formuna kavuşturabilmek için yukarıdaki bitkileri deneyin!


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.


  • Al-Sanfi A. E. The pharmaceutical importance of Althaea officinalis and Althaea rosae: a review. International Journal of PharmTech Research. Julio 2013. 5 (3): 1378-1385.
  •  Farokhi F, Khaneshi F.  Histhpathologic changes of lung in asthmatic male rats treated with hydro-alcoholic extract of Plantago major and theophylline. Avicena Journal of Phytomedicine. 2013. 3 (2): 143-151.
  • Mora, A. L., & Garcia, C. H. (2000). Eucalipto. A Cultura Do Eucalipto No Brasil – Eucalipyt Cultivation in Brazil. https://doi.org/10.1590/S0006-87051951000100009
  • Pyo Kim H, Lim H, Soy Kwon Y. Therapeutic potential of medicinal plants and their constituents on lung inflammatory disorders. Biomolecules and Therapeutics. Marzo 2017. 25 (2): 91-104.
  • Ridao Redondo, M. (2012). Tos persistente. Pediatria Integral. https://doi.org/10.1016/S1636-5410 (04)70291-3
  • Siedentopp, U. (2008). El regaliz, una planta medicinal eficaz para la tos y las afecciones de estómago. Revista Internacional de Acupuntura. https://doi.org/10.1016/S1887-8369(08)75618-7

Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.