Aşırı Tüylenme: Neden Ortaya Çıkar ve Nasıl Engellenir?

Hassas bir cildiniz varsa istenmeyen tüylerden kurtulmak için seçtiğiniz yöntem konusunda dikkatli olmalısınız. Bazı yöntemler cildinizin tahriş olmasına neden olabilirler. 
Aşırı Tüylenme: Neden Ortaya Çıkar ve Nasıl Engellenir?

Tarafından yazılmıştır Yamila Papa Pintor

Son Güncelleme: 25 Mayıs, 2022

Aşırı tüylenme sorunu tıpta hirsutizm olarak geçer. Pek çok sebebi vardır. Bu durum nedeniyle vücudun çeşitli yerlerinde aşırı tüylenme görülür. Bazı kadınların uğraşmak zorunda kaldığı bir sorundur. Bu yazımızda size aşırı tüylenme ile ilgili bilgi vereceğiz: Bu durum neden oluşur ve nasıl önüne geçilebilir?

Vücudumuzdaki tüylerin kökleri

Kadınlar istenmeyen tüylerden kurtulmak için özellikle bacaklarını, kasık bölgesini ve koltuk altlarını tıraş ederler. Tüylerinden kurtulmak için sir ağda, tüy dökücü krem veya başka herhangi bir yöntem de kullanabilirler.

Tüylerin avuçlar veya ayak tabanları gibi bölgelerin dışında pek çok yerde bulunduğu ve vücudun önemli bir bölümünü kapladığı bilinen bir gerçektir.

Kılların yağ bezleri yoktur. Köklerinde çok kısa, ince (2mm’yi geçmeyen) lifli kılcal damarlar bulunur. Kılların boyu zamanla uzar ve androjen hormonu nedeniyle kalınlaşır.

Erkeklerde bu hormonun üretimi daha yoğun olduğu için onların vücudunda kadınlara oranla daha fazla kıl bulunur. Ancak bazı kadınlarda androjen hormonu diğer kadınlara göre daha fazla olabilir. Öyle bir durumda vücutlarında daha fazla kıl görülür. Bu kıllar daha kalın ve daha koyu renkli olabilirler.

Bir kadında hirsutizm görülüp görülmeyeceğini belirleyen bir diğer faktör de genlerdir.

Kıl kökleri, testosteron gibi farklı hormonlara reaksiyon verirler. Bu hormonlara en fazla tepki veren ise kasık bölgesindeki kıllardır. İşte bu yüzden hem kadınlarda hem de erkeklerde bu bölgede daha fazla kıllanma olur. Aynı durum kılların kalın olduğu ve daha yoğun çıktığı koltuk altı bölgesinde de görülür.

Erkeklerin göğüs, sırt ve karın bölgelerindeki kılları kadınlara oranla daha kalın ve uzundur. Kadınlarda da aynı bölgelerde tüylenme olur ancak kısa, yumuşak ve neredeyse görünmezlerdir. Fakat androjen hormonunun yoğun olarak çalıştığı durumlarda kadınlardaki tüyler kalınlaşır, uzar ve erkeksi bir görüntü oluşur.

ağda yapılan bacaklar

Peki, neden bazı kadınlarda androjen hormonu artar? Bu durumun farklı sebepleri olabilir. Konjenital adrenal hiperplazi (adrenal kortekste kortizol sentezi için gerekli olan 5 enzimden birinin eksikliği nedeniyle ortaya çıkar) gibi genetik bir hastalık veya polikistik over sendromu androjen hormonunun artmasına neden olabilir.

Ayrıca gerginlik, zihinsel stres, aşırı kilo ve kısırlık da aşırı tüylenme problemine yol açabilir.

İstenmeyen tüylerden kurtulma yöntemleri

Vücuttaki tüylerden kurtulmak ve belli hormonların üretimini azaltmak için başvurulan pek çok yöntem mevcuttur. Bu nedenle hırsutizm artık tıbbi bir sorun olarak kabul edilmez. Çoğu uzman, bu sorunu estetik başlığı altında değerlendirir. Ancak vücutlarındaki tüylerin artması kadınlarda özgüven sorunu yaratabilir ve moral bozucu olabilir.

Tüylerin kontrolsüz bir şekilde uzamasının nedeni stres olabilir. Çünkü stres bazı hormonların daha fazla salgılanmasına neden olur. Doktorlar yazdıkları reçetelerle bu durumu tersine çevirebilecek hormonları kullanarak farklı çözümler sunabilirler. İlaç kullanmak istemeyen bir kişi ise geleneksel tüy alma yöntemlerine başvurmak durumunda kalabilir.

Sir ağda

Türkiye’de uygulanan popüler yöntemlerden biridir. Evde kendiniz yapabilir veya bir güzellik salonunda yaptırmayı tercih edebilirsiniz. Kıllar sir ağda kullanılarak alındığında tekrar çıkma süresi kişiden kişiye 4 ile 5 hafta arasında değişir. Sürenin bu denli uzun olması önemli bir avantajdır.

Ağda uygulandıkça zamanla kıl kökleri zayıflar, köklerin yoğunlukları azalır ve aynı zamanda incelirler. Dezavantajı ise, özellikle kasık gibi bölgelerde çok fazla kılın olması durumunda oldukça acı veren bir yöntem olmasıdır. Sir ağdayı kolaylaştırmak için aynı anda birden fazla bant çekilebilir.

ev yapımı ağda bacak

Tıraş bıçağı

Bu yöntemde elektrikli tıraş bıçağı veya jilet kullanılabilir. Kadınlar da erkeklerin kullandığı jiletlerin aynısını kullanırlar (tek fark genellikle renklerinin pembe olmasıdır). Tıraş bıçağı kullanıldığında tüylerin kalınlaşacağı ve renklerinin koyulaşacağı söylenir. Ancak böyle bir şey henüz kanıtlanmamıştır.

Bu yöntemin avantajı acısız olmasıdır. Dezavantajı ise özellikle hirsutizm şikayeti olan insanların çok sık yapmak zorunda kalmasıdır. Bu yöntemin yüz gibi hassas bölgelerde kullanılması önerilmez. Sıcak su gözeneklerin açılmasını sağladığı için en iyisi duştayken uygulanmasıdır.

Cımbız

Bu yöntem hirsutizmden şikayetçi kadınlar için önerilmez. Cımbız genellikle tek tük çıkan tüyleri almak için kullanılır.

Lazer epilasyon

Bazı kliniklerde uzmanlar tarafından uygulanan bu yöntem, aşırı tüylenme sorunu yaşayan kadınlar için ideal bir çözüm olabilir. Dezavantajı ise pahalı olması ve yüzde yüz oranında başarılı olamama ihtimalidir.

Tüy dökücü kremler

bıyık kulak çöpü

Kolay ve acısız bir yöntemdir. Bazı kadınların cildini tahriş edebilir. Bu yöntemi denemeden önce çok az miktarda kremi bacağınızın bir bölümüne uygulayıp test etmeniz önerilir. Kremi uyguladığınız bölgede kızarma, kaşıntı veya yanma olursa o tüy dökücü kremi kesinlikle kullanmamalısınız.


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.


  • Bode, D., Seehusen, D. A., & Baird, D. (2012, February 15). “Hirsutism in women”, American Family Physician, 85(4), 373-380
  • Alejandra Julia Giurgiovich, “Hirsutismo: diagnóstico diferenciales y tratamiento“, web https://www.gba.gob.ar/saludprovincia
  • Barrionuevo, P; Nabhan, M; Altayar, O; Wang, Z; Erwin, PJ; Asi, N; Martin, KA; Murad, MH (1 April 2018). “Treatment Options for Hirsutism: A Systematic Review and Network Meta-Analysis”. The Journal of Clinical Endocrinology and Metabolism.
  •  Ekback, Maria Palmetun (2017). “Hirsutism, What to do?” International Journal of Endocrinology and Metabolic Disorders, 3 (3)
  • Bachelot, A. (2011). Hirsutismo: diagnóstico y conducta práctica. EMC-Tratado de Medicina, 15(2), 1-6. https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S1636541011710212
  • Aizpún, J. L., de Arriba Muñoz, A., & Longás, Á. F. (2011). Hiperplasia suprarrenal congénita. StAR, 450, P450c17. https://www.aeped.es/sites/default/files/documentos/09_hiperplasia.pdf
  • Dra, P. T. S., Preisler, R. J., & Magendzo, N. A. (2013). Síndrome de ovario poliquístico. diagnóstico y manejo. Revista Médica Clínica Las Condes, 24(5), 818-826. https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0716864013702293
  • Biondi, M., & Picardi, A. (1999). Psychological stress and neuroendocrine function in humans: the last two decades of research. Psychotherapy and psychosomatics, 68(3), 114-150. https://www.karger.com/Article/Abstract/12323
  • Gutiérrez Gómez, C., Ibarra, M. M., Sánchez, A. G., Rodríguez, A. V., Andrade Delgado, L., Romay, A. Á., … & Rodríguez, P. S. (2005). Depilation with laser. Cirugía Plástica, 15(1), 18-26. https://www.medigraphic.com/cgi-bin/new/resumenI.cgi?IDREVISTA=33&IDARTICULO=4719&IDPUBLICACION=603

Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.