Aşırı Yapışan Kıyafetler Giymenin Tehlikeleri

Aşırı sıkı kıyafetler giymek çok tehlikeli olabilir.
Aşırı Yapışan Kıyafetler Giymenin Tehlikeleri

Tarafından yazılmıştır Yamila Papa Pintor

Son Güncelleme: 25 Mayıs, 2022

Yapışan kıyafetlerin vücudumuzu gösterdiğini ve kendimizi güvende hissetmemizi sağladığını biliyoruz. Bununla birlikte, aşırı yapışan kıyafetler giymek bazı sağlık sorunlarına neden olur. Bu yazımızda ne giydiğimizi ve bunun vücudumuzla ilişkisini konuşacağız.

“Yapışan” kıyafetler giymenin riski

Bu sorunun sadece kadınlarla ilgili olduğunu düşünebiliriz. Fakat, gittikçe daha fazla insan görünüşünden endişe ediyor ve yapışan kıyafetler giymeyi tercih ediyor. Bu sıkı kıyafetler duruşumuzu, dolaşımımızı ve doğurganlığımızı riske atabilir.

Bu alışkanlığın bazı tehlikeleri şunlardır:

Enfeksiyonlar

Kadınlar için en yaygın sorun vajinal enfeksiyonlardır. Bunun nedeni, derinin nefes almasına izin vermeyen kumaşlardan yapılan pantolon veya iç çamaşırlarıdır. Normal seviyelerin üstündeki bakteri ve nem, vajinal PH’da bir değişikliğe neden olur ve bir enfeksiyona yol açar.

Bu yazımızı da okuyun: Vajinal enfeksiyonu önlemenin 9 yolu

Dolaşım eksikliği

Giysiler çok sıkı olduğunda normal kan dolaşımına izin vermezler. Bu, genellikle bacaklarda görülür, çünkü en çok yapışan pantolonlar giyeriz. Yapışan kıyafetler karın bölgesinde de tehlikeli olabilir. “İğne batma” hissi, yorgunluk hissi ve ekstremitelerde şişlik yaygındır.

Varis

varisli damar

“Yapışan kot” giyme veya uzun süre sıkı kıyafetler giyme alışkanlığımızı sürdürürsek, damarlar daha da tehlikeye girer. Bunun bir sonucu olarak, damarlar kalpten kan pompalama işini yapamazlar. Bu da, varislere neden olur. Buna ek olarak, bacaklarda “örümcek damarlar” görülür.

Duruş problemleri

Bazı kadınlar daha ince görünmek istedikleri için veya tarzını beğendikleri için, olması gerekenden daha küçük şeyler giyerler. Çok küçük elbiseler, bluzlar veya sütyenler sırtınızı incitir ve omurgayı etkiler. Ayrıca omuz, boyun ve başın yanlış duruşuna neden olabilirler.

Zayıf sindirim

Eğer gerçekten yapışan kıyafetler giyiyorsanız, yemek yedikten sonra muhtemelen kendinizi rahatsız hissedersiniz. Sonuçta, böyle zamanlarda pantolonumuzun bir veya iki düğmesini açarız, böylece dikişler “patlamaz”! Aşırı yememek gerektiğini de hatırlayarak, sindiriminizin de etkilenmemesi için daha bol kıyafetler seçmeniz gerekir.

Unutmayın, yeme sırasında mideniz genişler ve daha fazla yere ihtiyaç duyarsınız. Eğer bunu yapamazsa, asit hazımsızlığı, reflü veya bulantı yaşayabilirsiniz.

Nefes alıp vermede zorluk

Eğer kıyafetler çok sıkıysa, göğüs, akciğerler ve diyafram büyük ölçüde etkilenir. Bunun nedeni, gerektiği kadar genişleyememesidir. Solunum sistemi düzgün çalışmadığında, vücut karbondioksiti ve erken yaşlanan hücreleri ortadan kaldıramaz. Bu nedenle, gövdeye baskı yapan aşırı sıkı sutyen, bluz veya T-shirt giymemelisiniz.

Selülit

selülit

Dar kıyafetler doğrudan “portakal kabuğu” derisine neden olmasalar da, bu alışkanlığın bu sorunu kötüye götüreceği doğrudur. Selülitin nedeni, glute ve bacaklardaki ana dokulardaki yağ birikimidir. Cildin rahat olmak için hareket edebilecek bir yeri yoksa, toksinleri ortadan kaldıramaz.

Eğer selülitten muzdaripseniz, giydiğiniz pantolonlara dikkat edin.

Sinir problemleri

Dar jeanler, bacaklarda “iğne batması”  hissine ve o bölgede aşırı hassaslığa neden olan, meralgia paraesthetika olarak bilinen bir sendroma neden olabilir. Bu çoğunlukla glute ve kaslarda görülür. Eğer bir pantolonda saatler geçiriyorsanız dikkatli olun.

Kas ağrıları

Giysiler, belirli hareketleri yapma özgürlüğümüzü sınırlayabilir ve bizi rahatsız edebilirler. Robot gibi yürüyebilir ya da daha sonra kas ağrısına sebep olabilecek zayıf bir duruş sergileyebiliriz. Vücudumuzun farklı yerlerinde gerginliğe veya ağır hissetmeye neden olabilirler.

Kabızlık

Çoğu kez, kabızlık yaşadığımızda, severek yediğimiz ağır yemekleri suçlarız, ancak tek sebep bu değildir. Giydiğimiz kıyafetler durumu daha da kötüleştirmektedir. Pantolon veya etek çok sıkı olduğunda bağırsaklar işlerini yapamaz. Bu, gaza ve kabızlığa neden olur.

Sıvı tutulumu

ayaklar

Aşırı sıkı kıyafetler, calves kaslarının ve bacakların şişmesine neden olur, çünkü lenf sistemi gerektiği gibi çalışamaz. Sıvı tutulumu sadece çok fazla miktarda tuz tüketmekten veya yeterli su içmemekten değil, aynı zamanda sıkı pantolonlardan da kaynaklanabilir.

Aşırı yapışan kıyafetler giymekten kaçınmak için bazı ipuçları

Şimdi çok sıkı kıyafetler giymenin sonuçlarını bildiğinize göre, artık dolaplarınıza bakmanın ve sağlık sorunlarını önlemenin vakti geldi.

İşte bazı ipuçları:

  • Eğer pantolon giymek istiyorsanız, taytları seçin. Hafiftirler ve bacakları o kadar sıkıştırmazlar.
  • Sizin bedeninize uygun giysiler satın alın ve size olmayanlara yönelmeyin. Çoğu zaman, bedene bakmamak bile daha iyidir.
  • İç çamaşırı satın alırken, bu alanların enfeksiyona neden olmadan terleyebilmesi için pamuktan yapılmış iç çamaşırı seçin.
  • Eğer saatlerce aynı şeyi giymek zorunda kalırsanız (örneğin, bir işte), rahat olan ve sıkı olmayan kıyafetleri seçin. Gününüz çok daha keyifli olacak.

Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.


  • Carrillo-Meléndrez, H., Villamil-Cerda, D., Espinoza-Hernández, J., & Lacy-Niebla, R. M. (2015). Prurito vulvar: determinación de las causas más frecuentes y su tratamiento. Ginecología y Obstetricia de México83(03), 179-188.
  • Peralta-Pedrero, M. L., Lagunes-Espinosa, A. L., Cruz-Avelar, A., Juárez-Cedillo, T., Rodríguez-Moctezuma, R., López-Carmona, J. M., & Munguía-Miranda, C. (2007). Frequency of gastroesophageal reflux disease in elderly patients attending a family medicine clinic. Revista Médica del Instituto Mexicano del Seguro Social45(5), 447-452.
  • Sierra, J. M. (2000). Recuperación y reeducación perineal. Clínicas urológicas de la Complutense, (8), 425.

Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.