Atardamarları Temizlemek İçin 3 Besin

Kötü bir beslenme, hareketesiz ve stres dolu bir yaşam tarzı atardamar sağlığını tehlikeye sokan etkenlerdir. Bu 3 harika besin ile kolesterol ve trigliserit seviyesini nasıl düşürebileceğinizi öğrenin!
Atardamarları Temizlemek İçin 3 Besin

Son Güncelleme: 22 Şubat, 2022

Atardamar temizliği aynı zamanda kolesterol ve trigliserit seviyesini düşürmek anlamına  gelir.Bu çeşit lipitler yaşlandıkça birikmeye meyilli olurlar ve sağlığımızı riske sokarlar.

Yanlış beslenme ile beraber hareke tsiz ve stres dolu sağlıksız bir yaşam tarzı kanda kolesterol seviyesinin yükselmesini tetikler. Kolesterol ve trigliseritlerin bir diğer sorunu ise bariz belirtilerinin olmamasıdır.

Önerilen 200 mg/dl kolesterol ya da 150 mg/dL trigliserit seviyesinin üzerinde olup olmadığınızı ancak kan testi yaptırarak öğrenebilirsiniz. Doktorunuz muhtemelen ilaç kullanıp kullanıp kullanmamanız gerektiğini söyleyecektir. Yine de, beslenme düzenini değiştirmeli, en azından iyileştirmelisiniz.

Kolesterol ve trigliserit seviyesini düşürmek için bu basit tedavileri beslenme düzeninize eklemenizi öneriyoruz.

1. Zencefil: Kolesterol seviyesini düşürmede etkili

Bir çok çalışma zencefilin atardamarlardaki kolesterol seviyesini düşürmekte etkili olduğunu göstermiştir. Çünkü zencefil yüksek miktarda antioksidan içerir.

Zencefil diğer yararları:

  • Zencefil, BHA ve BHT gibi antioksidanlar içerir. İkisi de atardamarlarda oluşan lipit peroksidasyonu önlemek için etkilidir.
  • Aynı şekilde zencefil, kolesterol ve trigliserit seviyesini tetikleyen hücre zedelenmesini önler.
  • Atardamar duvarlarındaki plak oluşumunu engellerken, tüm kalp sistemi içinde kanın düzgün bir şekilde akışını sağlar.

2. Sarımsak: Kolesterol ve trigliseridin doğal düşmanı

ezilmiş sarımsak zencefil

Sarımsak, hem kolesterol hem trigliserit seviyesini düşürmek için yaygın bir şekilde kullanılan bir besindir. Unutmayın, bir defada etkisini göremezsiniz. Bir başka deyişle, kolesterol ve trigliserit seviyesini en az 3 hafta aldıktan sonra düşürmeye başlar.

Sarımsağın içinde bulunan en önemli madde alisindir. Sarımsağa keskin kokusunu ve tadını vermesinin yanında, atardamar duvarlarındaki kolesterol seviyesinin düşürülmesine yardımcı olur.

Tartışmasız, sarımsak kalp sağlığı için oldukça önemlidir. Doğal ve etkili bir antibakteriyel, idrar söktürücü, arındırıcı ve antiseptiktir.

3. Limon: Doğal ilaç

limonata ve dilimlenmiş limon

Hem trigliserit hem kolesterol seviyesini düşürmek için C vitamini alımını arttırmak kaçınılmazdır. Düzenli olarak beslenmenizin bir parçası haline getirmelisiniz. Zencefil, sarımsak ve limondan oluşan bir karışım yapmaktan daha iyi ne olabilir?

İşte limonun harika yararlarından birkaç:

  • Doğal limon suyu, bize C vitamininden fazlasını verir. İçerdiği yüksek miktarda lif, atardamarları plaklardan temizler.
  • Limonun çözülebilir lifi, sindirim sistemindeki suyu emer ve kalın bir kütle oluşturur. Kolesterolü oluşturan maddeler bu kütlede hapsolu ve böylece vücuttan atılmış olur.
  • Ayrıca, limon kabuğunda bulunan flavanoidleri de unutmamak gerekir. Kolesterol seviyesini düşürmek için oldukça etkilidir.

Şimdi ise bu üç harika malzemeyi tek bir karışımda nasıl toplayabiliriz, ona bakalım.

Atardamar temizleyici karışım nasıl yapılır?

sarımsak zencefil karışımı

Malzemeler

  • 1 bardak limon suyu (250 ml)
  • 1 diş sarımsak
  • 1 yemek kaşığı taze zencefil (2 gr)
  • 1 yemek kaşığı bal (7.5 gr)

Hazırlanışı

  • Sarımsağın, limonun ve zencefilin organik olmasına dikkat edin. Bu şekilde vitamin ve minerallerden en yüksek seviyede yararlanabilirsiniz.
  • Önce limonu sıkın.
  • Ardından bir diş sarımsağı, taze zencefili ve bir yemek kaşığı balı blendıra ekleyin.
  • İyice karışana kadar blendırdan geçirin. Özellikle sarımsak ve zencefil çok küçük parçalarda olmalıdır.

Vitamin ve antioksidan deposu bu karışımı sabah kahvaltıdan önce için.  15 gün içtikten sonra 1 hafta ara verip tekrar içmeye devam edebilirsiniz.

Sizi nasıl hissettirdiğine tanık olun ve beslenmenizin bir parçası haline getirin. Atardamarlarınız size teşekkür edecek!


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.


  • Maton, Anthea; Jean Hopkins; Charles William McLaughlin; Susan Johnson; Maryanna Quon Warner; David LaHart; Jill D. Wright (1999). Human Biology and Health. Englewood Cliffs, New Jersey: Prentice Hall.
  • Bertazzo, S. et al. Nano-analytical electron microscopy reveals fundamental insights into human cardiovascular tissue calcification. Nature Materials 12, 576-583 (2013).
  • Miller, J. D. Cardiovascular calcification: Orbicular origins. Nature Materials 12, 476-478 (2013).

Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.