Bağırsaklarınıza Özen Göstererek Tiroidinizi Geliştirin

Bağırsak florası patojenlere karşı bir bariyer oluşturduğu için, enfeksiyonlardan uzak durmak adına onu sağlıklı tutmanız önemlidir.
Bağırsaklarınıza Özen Göstererek Tiroidinizi Geliştirin
José Gerardo Rosciano Paganelli

Yazan ve doğrulayan doktor José Gerardo Rosciano Paganelli.

Son Güncelleme: 22 Şubat, 2022

Bağırsaklarınıza özen göstererek tiroid problemlerini iyileştirebileceğinizi biliyor muydunuz?

Bu yazıda hangi faktörlerin bağırsaklarınıza doğrudan ve dolaylı olarak tiroidinize zarar verebileceğini keşfedeceksiniz. Ayrıca sizin için çok yararlı olacak bazı ipuçları ve doğal reçeteler de paylaşacağız.

Tiroid-bağırsak ilişkisi

Birçok kişi, vücudun bağışıklık dokularının dörtte üçünün bağırsaklarda olduğunu öğrenince şaşırırlar.

Bağırsak bakterileri sağlıklıysa, bağırsak, her türlü patojene karşı mükemmel bir bariyer görevi görür. Bunlara virüsler, bakteri, mantar ve parazitler de dahildir.

Ancak durum değişirse, bağırsaklar bu patojenlerin kan dolaşımına geçmesi için açık bir kapı haline gelir. Buna ek olarak, aynı zamanda tiroit hormonlarıyla ilgili bazı enzim hareketlerini de etkiler.

Bağırsaklarınıza ne zarar verebilir?

bağırsaklarınıza dikkat

Bağırsaklardaki hassas dengeyi olumsuz yönde etkileyebilecek birçok faktör vardır. Bunlar arasında şunlar bulunur:
  • Şeker, süt ürünleri ve rafine edilmiş gıdalar açısından zengin yiyecekleri tüketerek zayıf bir diyet takip etmek,
  • Kabızlık,
  • Antibiyotikler,
  • Glikoz ya da laktoz gibi belirli gıdalara karşı toleranssızlık,
  • Ağır metal zehirlenmeleri (örneğin civa içeren diş dolgularının kullanımı),
  • Bağırsak parazitleri,
  • Sinirlilik, kaygı ve stres
  • Öfke ve korku gibi olumsuz duygular.

Bağırsak fonksiyonlarınızı dengelemek

Bir çeşit bağırsak rahatsızlığından muzdarip olduğunuzu fark ederseniz bu durumu dengelemek için bazı doğal tedavileri uygulamaya başlamanız gerekir.

Kabızlık durumunda, lif açısından zengin gıdaların tüketimini artırmaya odaklanın. Buna ek olarak, gün boyunca yemeklerinizin dışında en az bir buçuk litre su içmelisiniz.

Eğer düzenli olarak ishal probleminiz varsa, yeşil çay içmeyi deneyebilirsiniz.

İşte herkesin bağırsak fonksiyonlarını iyileştirmek için takip edebileceği üç ipucu:

Entegre bir diyet

kuru yemişler

İster bağırsak problemlerinden muzdarip olun, isterse sağlıklı bir bağırsak sisteminiz olsun, diyetinizde yüksek lifli gıdalar bulunmalıdır. Bunlar arasında meyveler, sebzeler, baklagiller, kuru yemiş ve tahıllar bulunur.

Günümüzde, unla yapılan ticari ürünlerin çoğunluğu lif içermiyor. Ancak yeterince ararsanız, çavdar, kılçıksız buğday ve benzeri gibi kepekli unlar içeren lezzetli ve besleyici seçenekler bulabilirsiniz.

Ayrıca yulaf, darı ya da kinoa gibi tahılları da deneyebilirsiniz.

Glutene dikkat edin

gluten diyeti

Tiroid bozukluğu olan birçok kişi gluten toleranssızlığı yaşayabilir. Gluten, buğday, arpa ve çavdarda bulunan bir proteindir.

Bazen yulafta da bulunur, ancak bu, buğday gibi ürünlerle birlikte işleme tabi olmasından kaynaklanmaktadır. Gluteni diyetinizden çıkarmanızı öneririz, bu da size birkaç hafta içinde büyük gelişmeler sağlayacaktır.

Probiyotikler

Son olarak, probiyotik temelli takviyeler, sağlıklı bir bağırsak florasına sahip olmak için en iyi seçeneklerden biridir.

Sağlığınıza olan faydalarını ilk günden itibaren fark edeceksiniz. Sonuçta bağırsaklarınızın sağlığı, yaşam kaliteniz için belirleyici bir faktördür.

Geniş miktarlarda bakteri ailesi içeren en kaliteli probiyotikleri seçmenizi öneririz. Etiket, ideal olarak 30 ila 50 milyon CPU (koloniler oluşturabilen canlı organizmalar) arasında olan miktarı belirtmelidir.

Bağırsak takviyelerini her zaman, özellikle sabahları, aç karna almalısınız. En iyi zaman sabah 5 ile 7 arasındadır.

Lavman

sindirim sağlığı

Son olarak, bağırsaklarınızı güncel olarak temizlemenin en harika bir yolu lavmandır. Özellikle kabızlık probleminiz varsa, bu durum geçerlidir. Temel olarak, lavman, su ya da tıbbi bir preparat kullanılarak yapılan rektuma ait bir temizliktir. 

Lavmanı papatya ya da kekik gibi çaylarla yapabilir ya da karaciğer işlevini geliştirmek için kahve bile kullanabilirsiniz. Bu durumda, her zaman kavrulmamış organik kahve tercih etmelisiniz.

Bununla birlikte, bakteri florasını değiştirmemek için bu tekniğe çok dikkat etmeniz gerekir. İdeal olarak, bir lavmanı yatmadan önce gibi aceleniz olmayan bir zamanda uygulamalısınız.

Bunun nedeni bazen yorgunluğa neden olabilmesidir. Sıvıyı mümkün olduğunca içeride tutun ve gerektiğinde bırakın.


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.


  • Doron, S., y Snydman, D. R. (2015). “Risk and safety of probiotics”, Clin Infect Dis, 60 (Suppl 2): S129-34.
  • Durchschein, F.; Petritsch, W., y Hammer, H. F. (2016). “Diet therapy for inflammatory bowel diseases: The established and the new”, World J Gastroenterol, 22 (7): 2179-94.
  • Olveira Fuster, G., y González-Molero, I. (2007). “Probiotics and prebiotics in clinical practice”, Nutr Hosp, 22 (Suppl 2): 26-34.
  • Ramiro-Puig, E., Pérez-Cano, F. J., Castellote, C., Franch, A., & Castell, M. (2008). El intestino: pieza clave del sistema inmunitario. Revista Española de Enfermedades Digestivas100(1), 29-34. Recuperado en 16 de mayo de 2020, de http://scielo.isciii.es/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1130-01082008000100006&lng=es&tlng=es.
  • Mª Tránsito López Luengo. El té verde. Revista Offarm. Vol. 21. Núm. 5. páginas 129-132 (Mayo 2002). https://www.elsevier.es/es-revista-offarm-4-articulo-el-te-verde-13032231
  • Krysiak, Robert; Szkróbka, Witold; Okopień, Bogusław (2019). El efecto de la dieta libre de gluten en la autoinmunidad tiroidea en mujeres sin drogas con tiroiditis de Hashimoto: un estudio piloto. Endocrinología experimental y clínica y diabetes 2019; 127 (07): 417 – 422. Departamento de Medicina Interna y Farmacología Clínica, Universidad de Medicina de Silesia, Katowice, Polonia.
  • Mellado, Myriam de las Mercedes Salas, & Haros, Monika. (2016). Evaluación de la calidad tecnológica, nutricional y sensorial de productos de panadería por sustitución de harina de trigo por harina integral de arroz. Brazilian Journal of Food Technology19, e2016002. Epub September 01, 2016. https://doi.org/10.1590/1981-6723.0216
  • Lee CJ, Song SK, Jeon JH, et al. El enema de café indujo una colitis aguda. The Korean Journal of Gastroenterology = Taehan Sohwagi Hakhoe chi. Octubre de 2008; 52 (4): 251-254.

Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.