Bebeğinizi Emeklemeye Teşvik Etmenin İpuçları

Bebeğinizi neden emeklemeye teşvik etmeniz gerekir? Bunu kendi başlarına yapmayı öğrenmiyorlar mı? Bebekler kendi başlarına nasıl emekleyeceklerini öğrenirler. Bununla birlikte, korkularını yenmek ve devam etmek için hala desteğinize ihtiyaçları vardır. İşte bu nedenle uygulayabileceğiniz bazı püf noktalarını makalemizde bulabilirsiniz.
Bebeğinizi Emeklemeye Teşvik Etmenin İpuçları
Marcela Caffulli

tarafından incelendi ve onaylandı. çocuk doktoru Marcela Caffulli.

Tarafından yazılmıştır Equipo Editorial

Son Güncelleme: 04 Ocak, 2023

Muhtemelen bebeğinizi emeklemeye teşvik etmek istersiniz. Sonuçta, bir bebeğin ilk yılları heyecan verici ve büyülü anlarla doludur. Her kilometre taşındaki ilerlemeleri ve elde ettikleri başarıları ebeveynleri gururla takip ederler. Bu bir kutlama kaynağıdır.

Bebekler 7 ila 9uncu aylar arasında sürünmeye başlar. Bu durum bebek emeklemek için hazır olduğunda oluşur. Gerçekte, onlara nasıl yapılacağını öğretecek kimseye ihtiyaçları yoktur.

Bununla birlikte, ebeveynler bebeği ilk emeklemeye yönlendirecek hareketleri canlandırmaya yardımcı olabilir.

Emekleme, psikomotor gelişimdeki ilk büyük başarıdır. Her insanın ilk bağımsızlık jestidir: bir kişi ilk kez bir yerden bir yere kendi başına hareket edebilir. Böylece, bütün bir dünyayı keşfetmeye başladıkları an gelmiş olur.

Emekleme Türleri

emekleyen bebek
Farklı emekleme türleri vardır. Bazıları daha ilkel, bazıları ise daha büyük motor becerilere ihtiyaç duyar.

Tüm bebekler aynı oranda emeklemez. Ayrıca, bazı bebekler diğerlerinden daha becerikli olsa da, bu bir bebeğin daha az zeki olduğu anlamına gelmez.

Dört farklı emekleme türü vardır:

  1. Etrafında sürünen bir biçime en çok benzeyen bir tür emekleme vardır. Burada bebek vücudunu kaldırmaz, ama sürünen bir asker gibi kollarıyla ilerler.
  2. Ayrıca, öncekine benzeyen başka bir yol daha bulunur. Ancak, burada bebek gövdesini tamamen kaldırır. Ellerini yere koyar ve sadece bacaklarını uzatırken kollarıyla öne doğru bedenini ittirir.
  3. Daha sonra, emeklemenin en yaygın yolu kol ve diz kullanmaktır. Bu durumda, bebek dört ayak üzerindedir. Yani kolları ve dizleri üzerinde yürür.
  4. Son olarak, bazı bebekler gövdelerini tamamen kaldırırlar ve ellerine ve ayaklarına yaslanırlar.

Bebeğinizi Emeklemeye Nasıl Teşvik Edersiniz

1. Yüzüstü oynamasına izin verin

yüzüstü yatan bebek

Göğsüne bir bebek koyduğunuzda, hareket etmelerine ve emeklemelerine izin verecek kasları kullanmaya teşvik edersiniz.

Bebekler genellikle sırt üstü oturur ve uyurlar. Bu nedenle, uyanıkken yüz üstü yere yatırmak, başlarını kaldırmak gibi farklı hareketleri teşvik edecektir.

İlk başta rahatsız hissedebilirler. Eğer öyleyse, onları bu pozisyonda çok uzun süre bırakmayın. Ancak, alışana kadar denemeye devam edin. Onların dikkatini dağıtacak birçok oyuncak var.

Ayrıca, sırt üstü uzanabilir ve bebeği göğsü aşağı gelecek şekilde üstünüze yerleştirebilirsiniz.

2. Ulaşmak için Önlerine Bir Şey Yerleştirin

Bebek yüz üstü yatarken daha rahat hissettiğinde, ilgi çekici bir nesneyi önüne koyun ama ulaşamayacağı bir yere koyun. Bu onları ilerlemeye teşvik edecektir.

İlk başta sinirli görünebilirler, yine de oyuncağı yaklaştırmayın. Bebeğinizin emeklemek ve ona ulaşmak için nasıl bir yol bulduğunu göreceksiniz.

3. Onlarla Dört Ayak Üzerinde Yürüyerek Bebeğinizi Emeklemeye Teşvik Edin

Bebekler gözlem yoluyla öğrenir. Sizin de emeklediğinizi görürlerse bunun mümkün olduğunu bilirler.

Tabii ki, bu sizi gördükleri anda emekleyecekleri anlamına gelmez. Ancak, bunu yapabileceklerini bilmelerine yardımcı olur. Bu onlara nasıl yapılacağına dair ipuçları verecektir.

bebeğinizi sevin
Bebeğinizle birlikte emekleyin. Bebekler örnek alarak öğrenir.

4. Bebeğinizi Asma Oyuncakları ile Emeklemeye Teşvik Edin

Sırt üstü yatarken bebeğin üzerine oyuncak asmak kollarını ve karın kaslarını güçlendirmeye yardımcı olur.

Bebekler renkleri ve hareketi sever. Bu yüzden cep telefonları onlar için harika. Onlara ulaşmaya çalışırken, daha sonra emeklemek için kullanacakları kasları kullanacaklar.

5. Onlara Salıncakla Yardım Edin

Bir havlu veya çarşaf sarın ve bebeği havlu ile karın ve göğüs arasında olacak şekilde göğsüne yerleştirin.

Ardından, havluyu bebeğin gövdesi onunla birlikte yükselecek şekilde kaldırın.

Onlar içgüdüsel olarak ellerini yere dayayacaklardır. Bunu yaptıklarında havluyu ileri ve geri sallayın.

Bu egzersizi bebeği ellerinizle kalçalarından kaldırarak da yapabilirsiniz.

Bebeğiniz Emeklemezse Ne Olur?

Çoğu bebek yürümeden veya destek almadan önce sürünür. Birçoğu doğrudan kendi başlarına oturduktan sonra destekle ayakta durmaya geçiyor. Bu tamamen normal.

Her durumda da, bebeğinizin emeklemekte zorluk çektiğini fark ederseniz, motor becerilerinin ilerlemesinin normal olup olmadığını öğrenmek için çocuk doktorunuza danışın.


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.


  • Bell MA, Fox NA. Individual differences in object permanence performance at 8 months: locomotor experience and brain electrical activity. Dev Psychobiol. 1997 Dec;31(4):287-97.
  • Cazorla-González J, García-Retortillo S, Gacto-Sánchez M, Muñoz-Castro G, Serrano-Ferrer J, Román-Viñas B, López-Bermejo A, Font-Lladó R, Prats-Puig A. Effects of Crawling before Walking: Network Interactions and Longitudinal Associations in 7-Year-Old Children. Int J Environ Res Public Health. 2022 May 3;19(9):5561.
  • McEwan MH, Dihoff RE, Brosvic GM. Early infant crawling experience is reflected in later motor skill development. Percept Mot Skills. 1991 Feb;72(1):75-9.
  • Xiong QL, Wu XY, Liu Y, Zhang CX, Hou WS. Measurement and Analysis of Human Infant Crawling for Rehabilitation: A Narrative Review. Front Neurol. 2021 Oct 11;12:731374.
  • Yamamoto S, Yonghi L, Matsumura U, Tsurusaki T. Diversity and regularity in infant crawling with typical development. J Phys Ther Sci. 2020;32(8):483-488.

Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.