Bel Fıtığı ile Sıradan Sırt Ağrısı Arasındaki Farklar

Genelde görülen sırt ağrısı bir kaç saatlik dinlenmeden sonra geçerken, bel fıtığı semptomları günlerce, belki de haftalarca sürebilir.
Bel Fıtığı ile Sıradan Sırt Ağrısı Arasındaki Farklar

Tarafından yazılmıştır Carolina Betancourth

Son Güncelleme: 16 Eylül, 2022

Sırt ağrısı çevremizde görülen en yaygın sağlık problemlerinden birisidir. İstatistiklere göre her 10 kişiden 8’inin hayatlarının bir bölümünde sırt ağrısı yaşadığı görülmüştür. Bu yazımızda bel fıtığı ile sıradan sırt ağrısının arasındaki farklardan bahsediyoruz.

Çeşitli faktörler, sırt ağrısını, ağrının yoğunluğunu ve süresini etkilemektedir. Bu tipteki ağrıların büyük çoğunluğu hafif seviyededir ve dinlenme sonrası veya etkilenen bölge çalıştırıldıktan sonra doğal olarak yok olur. Fakat çoğu zaman rahatsızlık devam ediyor ise, daha fazla dikkat gerektiren, daha kronik bir sorun söz konusu olabilir.

Çoğu zaman insanlar sırt ağrılarının normal veya geçici bir şey olduğunu düşünerek göz ardı etmeyi tercih ederler. Fakat aslında bu şekilde davranılmamalıdır. Çoğu zaman bu bir şeylerin yanlış gittiği hakkında bir işaret olabilir.

Bel fıtığı çoğu insanın göz ardı edebileceği durumlardan bir tanesidir çünkü bu genellikle basit bir sırt ağrısı zannedilir. Daha da kötü bir hale geldiğinde, semptomlar günlerce daha yoğun yaşandığında tedavi edilmesi daha da zor bir hale gelir. Bu nedenle bu 2 tip ağrı arasındaki farkı bilmek çok önemlidir, ve her ikisinin de düzgün olarak tedavi edilmesi gerekmektedir.

Bel fıtığı nedir?

kadınlarda bel fıtığı

Omurgadaki omurlar bir çeşit tampon doku ile ayrılmaktadır, bu da sinirlerin sıkışmasına engel olup, olası travmaları önlemektedir. Bu diskler vertebral hareketi destekler, çömelmek veya bir şeye ulaşabilmek için esnemek gibi büyük hareketlere izin verirler.

Yıllar geçtikçe, bunlar elastikiyetini yitirirler ve gençken olduğundan daha az esnek bir hale gelirler. Bu süreçten sonra zayıflar ve bazı hareketlerle yerlerinden oynayabilirler. Eğer aşırı bir yaralanmaya veya güce maruz kalırlarsa kırılabilirler bile..

Kişi bundan sonra vücudun bir kısmında ciddi bir acı yaşar, bunun haricinde uyuşma, zayıflık ve hareket etmekte zorluklar da görülmeye başlar. Bu noktadan sonra da bel fıtığının teşhisi gelir.

Bel fıtığı ile sırt ağrısı arasındaki fark nedir?

sırt ağrısı ve bel fıtığı

Bel fıtığından muzdarip olunduğunda görülen ilk semptom yoğunluğu sürekli artan sırttaki ağrıdır (genel sırt ağrısı ile karıştırılmasının sebebi de işte budur).

Bunu normal sırt ağrısından ayırt etmek için bel fıtığının ağrısının öksürme, vücudu esnetme veya çok uzun süre boyunca oturma sonucu arttığını anlamanız gerekmektedir.

Genellikle, dizleriniz bükülü uzanmak veya çok uzun süre oturmak yerine yürümek daha az acılıdır. Bel fıtığı yaşıyor iseniz, sıkışmış sinir uçları yüzünden güç kaybı yaşarsınız. Bu genelde görülen sırt ağrısında yaşanmaz.

Bir diskin kırılması veya yaralanması yüzünden bir kronik problem ile karşı karşıya iseniz, omuriliğiniz tehlikeye girer. Kişi tuvalet yapma kontrolünü ve bağırsak hareketlerini kontrol edemez bir hale gelebilir.

Bel fıtığının en görünür semptomlarından birisi günlerce veya haftalarca süren ağrıdır, normal sırt ağrısı dinlenmeden sonra birkaç saat içinde geçmektedir.

Bel fıtığından muzdarip iseniz ne yapmalısınız?

bel fıtığı varsa

Eğer bel fıtığının işaretlerini yaşıyor iseniz, problemin seviyesini belirlemek için hemen bir doktora görünmelisiniz.

Cerrahi müdahale bunun için bir seçenek olabilir fakat yine de acının %100 yok olmasını garantilemez. Bu yüzden bel fıtığı teşhisi konulan hastalar problemlerini iyileştirmek ve durumun hayat kalitelerini etkilemesini engellemek için alternatif tedavi yöntemleri bulmuştur.

Bu tedaviler şunları içerir:

  • Termoterapi
  • Elektrolerapi
  • Lumbar traksiyon
  • Ortopedik teller
  • Masaj
  • Hidroterapi
  • Doğal analjezik tedaviler

Bu terapilere ek olarak, ağrıyı hafifletmek için birkaç ipucu da öneriyoruz:

  • Altında tahta yatak olan iyi ve kaliteli bir yatağın üzerinde yatın.
  • Bacaklarınızın arasına bir yastık sıkıştırarak cenin pozisyonunda uyuyun. Bu kalçalarınızın dönmesini engelleyecektir.
  • Midenizin üzerinde uyumaktan kaçının.
  • Birkaç saat dinlenin fakat  bu süreyi geçirmeyin. Hafif ve nazik hareketler iyileşmeniz için çok önemlidir.
  • Uygun olmayan güç uygulamayın, mesela aşırı ağır bir şeyi kaldırmak gibi.
  • Ağrı varken de ve hatta ağrınız geçtiyse bile günde 30 dakikalığına yüzün veya yürüyün.

Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.



Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.