Beyaz Tırnak Lekeleri Neden Olur?

Beyaz Tırnak Lekeleri Neden Olur?
Nelton Abdon Ramos Rojas

Yazan ve doğrulayan doktor Nelton Abdon Ramos Rojas.

Son Güncelleme: 10 Ekim, 2022

Lökoniki dünya çapına pek çok kişide rastlanan bir tırnak hastalığıdır ama adı çok duyulmamıştır. Bu hastalık kendini tırnaklarınızın içinde oluşan, sanki yer yer kendini gösteren küçük bulutlar gibi görünen minik, beyaz veya sarımsı lekeler şeklinde gösterir.

Bu konunun kökeni uzun süredir çeşitli hurafelerin konusuydu. Denene göre, söylediğiniz her yalan için tırnaklarınızda bu lekelerden bir tane çıkardı. Veya bu lekelerin kalsiyum eksikliği nedeniyle oluştuğu düşünülürdü.

Bu teoriler doğru mu?

Bu efsanelerin veya teorilerin bir kısmı kulağa inandırıcı gelse de, aslında hepsi yanlış. Bu zararsız ama kötü görünen ufak lekeler; Salamanka Klinik Hastanesi Dermatoloji Bölümü Başkanı ve İspanyol Dermatoloji ve Zührevi Hastalıklar Derneği üyesi Doktor Pablo Unamuno’ya göre:

“Tırnağın büyümesi sırasında enfeksiyonlu bir durum veya darbe sonucu keratinleşmenin normal gelişmemesi” sonucu ortaya çıkıyorlar.  “Tırnak her 10 günde bir milimetre uzar, yani siz tırnağınız ortasında bir leke görüyorsanız, bu lekeye neden olan berelenme yaklaşık 2-3 ay önce gerçekleşmiştir.”

Doktor Rosa Senan’a göre, tırnağa alınan hafif darbeler, sert veya kabaca yapılan manikür, sürekli tırnakların çiğnenmesi veya kütiküllerin kötü bir şekilde kesilmesi; tırnaklarınızın berelenmesine neden olur.

Tedavi edilebilir mi?

Şu anda Lökoniki için bir tedavi bulunmamakta. Sadece tırnağınızın, lekeli yerden kesebileceğiniz kadar uzamasını beklemeniz gerekiyor. Veya koyu renkli bir oje sürerek, görünmesini engelleyebilirsiniz.

Eğer tırnağınızda ufak bir leke varsa endişelenmeyin. Ama eğer bu leke, tırnağın bir ucundan öbür ucuna kadar giden bir çizgi halindeyse; büyük ihtimalle tırnağınızı zedelemişsinizdir. Bu durumda, bir cildiyeciye giderseniz, tam olarak sorunun ne olduğunu teşhis edebilirler.

Ayrıca, eğer tırnağınızın rengi gözle görülür şekilde açılıyor veya koyulaşıyorsa da doktora gitmelisiniz. “Bu durumda sorun tırnağın kendisi değil, tırnak yatağı (tırnağın altında kalan kısım) olabilir ve bu da başka bir hastalığın işareti olabilir” diyerek bir uyarıda bulunuyor Profesör Unamuno.

Olmasını önlemek için öneriler

Bu lekelerin tırnağınızda oluşmasını engellemek için şunlara dikkat etmelisiniz:

  • Düzenli olarak su için
  • Tırnaklarınızı temizlemek için sert fırçalar kullanmayın
  • Dengeli bir beslenme düzeniniz olsun
  • Tırnaklarınızı aşırı ve sert bir şekilde temizlemeyin

Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.


  • Chang P, Arenas R, Cabrera LM, et al. Leuconiquia micótica en pacientes no dermatológicos. Informe de 10 casos. Dermatología Cosmética, Médica y Quirúrgica. 2010; 8(1):8-12.
  • Jiménez Olavarrieta J, Gómez N. Leuconiquia: a propósito de un caso. Act Med Dom. 1998; 20(3): 101-102.
  • Morgan, Z. and Wickett, H. (2011), Leukonychia on finger nails as a marker of calcium and/or zinc deficiency. Journal of Human Nutrition and Dietetics, 24: 294-295.
  • Roustan G, Martínez R, Orden B, Millán R. Leuconiquia: pigmentación blanquecina de la lámina ungueal. Enfermedades Infecciosas y Microbiología Clínica. 2001; 19(9): 445-446.
  • Sevilla F, et al. Manifestaciones en uñas en enfermedades sistémicas. DermatologíaCMQ2011;9(2):131-136. Disponible en: https://www.medigraphic.com/pdfs/cosmetica/dcm-2011/dcm112h.pdf.

Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.