Bir Yumurtanın Taze Olduğunu Nasıl Anlarsınız?

Her birey yılda en az 300 yumurta tüketiyor. Yumurta hiç şüphesiz en fazla tüketilen protein kaynaklarından biri. Bu nedenle bir yumurtanın taze olup olmadığını anlayabilmek işinize yarayabilir.
Bir Yumurtanın Taze Olduğunu Nasıl Anlarsınız?

Tarafından yazılmıştır Francisco María García

Son Güncelleme: 09 Ağustos, 2022

Dünyanın neredeyse her yerinde insanlar yumurtayı oldukça bol miktarda tüketiyorlar. Peki, siz taze bir yumurta ile bozulmuş bir yumurtayı birbirinden ayırt etmeyi biliyor musunuz?

Bazen 12’lik veya 24’lük bir paketin içinden 3 – 4 tane bozulmuş yumurta çıkabilir. Aşağıda birkaç ilginç bilginin yanı sıra bozulmuş bir yumurtanın nasıl göründüğünü de anlatacağız.

Kabuğun görünümü anahtar faktördür

Kabuk, bu besleyici protein kaynağının içeriğini dış dünyadaki bulaşıcı madelerden korur. Gerçekten de belli çevresel koşullar altında kabuktan içeri girip yumurtanın sarısında gelişebilecek bazı mikroplar vardır.

Bu yüzden bir yumurtanın kabuğunun fiziksel görünüşünü, bileşimini ve dokusunu kontrol etmek önemlidir.

  • Sağlıklı bir yumurtanın kabuğu sertti. Üzerinde herhangi bir leke veya benek yoktur.
  • Üstünde küçük bir delik veya çatlak görürseniz en iyisi o yumurtayı satın almamanız veya fark etmeden satın aldıysanız yememenizdir.
  • Yumuşak kabuklara küçük mikropların girmesi daha olasıdır. Ayrıca kabuğu yumuşak olan yumurtalar daha hızlı bozulurlar.

İç kısımlar ve yumurtanın beyaz kısımları

yumurtalar yumurta sarısı

Bir yumurtanın ne kadar taze olduğunu anlamanıza yardımcı olacak işaretlerden biri iç kısmının durumudur. Yumurtanın içinde yumurta sarısını yumurtanın merkezinde tutan beyaza yakın esnek oluşumlar vardır.

Bir yumurtayı kırıp açtığınızda kabuğunu kaldırın. İçindeki yapışkan sıvı eksik değilse ve kolayca görebiliyorsanız bu, yumurtanızın taze olduğu anlamına gelir. Beyaza yakın kısımlar ne kadar fazlaysa yumurtanız o kadar tazedir.

Yumurtanın beyazını incelemek de önemli bir faktördür. Yumurtanın beyazı çok kolay dağılıyorsa bu, yumurtanın taze olmadığı anlamına gelir.

Ancak yumurtanın tazeliğini beyaz kısımlara bakarak kontrol edebilmek için onu kırmak şarttır. Süpermarkette tüketicilerin yumurtaları kırmadan bozuk olup olmadıklarını anlayabilmeleri gerekir.

Yumurta sarısı iyi bir göstergedir

Dikkat etmeniz gereken bir başka faktör de yumurtanın sarısıdır. Yumurtanın sarısı dağınık olmamalıdır ve diğer sıvıyla birlikte sabit kalmalıdır. Yumurtanın sarısının yumurta beyazına bağlı kalıp kalmadığını görmek için yumurtayı döndürün.

Yumurta sarısını döndürürken en ufak bir harekette beyazdan kopuyorsa yumurtanız bozulmuş demektir. Aynı şekilde yumurtanın sarısı temiz, kompakt ve tam görünmelidir.

Yumurtanın sarısında veya beyazında mikrop veya bozulma olduğuna işaret edebilecek herhangi bir sıradışılık bu temel yiyeceğin yeterince taze olmadığını gösterir.

Yumurtanın taze olmadığını gösteren diğer işaretler

yumurta beyaz sarı ayırma

Yumurtanın taze olup olmadığını gösteren en kesin belirti kokusu olabilir. Yumurtadan iğrenç bir çürümüş yiyecek kokusu geliyorsa onu hemen çöpe atmalısınız çünkü bu yumurtanın bozulmakta olduğunu gösterir.

Su bardağı testi

Bir yumurtanın taze olup olmadığını test etmek için ihtiyacınız olan tek şey bir adet orta boy bardaktır. Bardağı taşmayacak şekilde suyla doldurun. Sonra yumurtayı suyun içine atın. Oldukça basit, yumurtanız suyun dibine çökerse bu, onun hala taze olduğunu gösterir.

  • Öte yandan bir yumurta taze değilse suyun yüzeyinde kalacak, suda yüzecektir. Yemek için uygun olmayabilir. Bozuk yumurta yemek kişinin sağlığını riske atabilir.

Yumurtanın vücuda ne gibi zararları olabilir?

bir sepet yumurta

2017 yılının Ağustos ayında Hollanda’da bir yumurta skandalı yaşandı. Skandalın nedeni tavukların Fipronil isimli bir böcek öldürücü nedeniyle geniş ölçüde mikrop kapmalarıydı. Ancak mikroplu yumurtalar insanların aldıkları tedbirler sayesinde İspanya gibi Avrupa ülkelerine yollanmadı.

Böcek öldürücülerin yanı sıra insan sağlığı için daha tehlikeli olan bir tehdit de bozuk yumurtalardan kapılan salmonella bakterisi. Bu enfeksiyon yumurtanın kabuğundan kolayca içeri girip orada çoğalabilen oldukça tehlikeli bir patojenden kaynaklanır.


Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.