Biyotin Almak Hakkında Bilmeniz Gerekenler

Önemli kozmetik etkileri olan bir bileşen olarak tanıtıldığı için, biyotin alma konusunda birçok efsane oluşturulmuştur. Ancak, sunduğu söylenen tüm faydaları sağladığına dair yeterli kanıt yoktur.
Biyotin Almak Hakkında Bilmeniz Gerekenler

Son Güncelleme: 13 Nisan, 2022

Biyotin, tükettiğimiz karbonhidratları, yağları ve proteini enerjiye dönüştürmeye yardımcı olan bir B vitamini türüdür. Başlangıçta H vitamini olarak adlandırılıyordu, ancak şimdi B7 olarak adlandırılıyor ve tırnaklar ve saç üzerindeki kozmetik etkisi nedeniyle çok popülerlik kazanmıştır.

B7, diğer vitaminlerden farklı olarak çok sayıda gıdada bulunur. Gıda takviyelerinde de bulunur. İnsanlar, düzgün çalışması için maddenin yalnızca küçük dozlarına ihtiyaç duyar. Daha doğrusu, çocuklar günde bu vitaminden sadece 200 mikrograma ihtiyaç duyar ve yetişkinler sadece 300’e ihtiyaç duyarlar.

Bugün size bu vitamin ve biyotin hakkında bilmeniz gerekenler hakkında daha fazla bilgi vereceğiz.

Biyotin almanın etkinliği

Biyotin, vücut için çeşitli faydalı özelliklere sahip olduğu söylendiği için sıklıkla bir diyet takviyesi olarak tüketilir. Mevcut kanıtlar, biyotin almanın muhtemelen yalnızca organik biyotin eksikliğini telafi etmede etkili olduğunu göstermektedir.

Bu vitamin birçok gıdada bulunduğundan, vücutta düşük seviyelerde biyotin olması çok nadirdir. Ayrıca, insanların ihtiyaç duyduğu miktar düşüktür. Ancak bu vitaminin azalmasına neden olan bazı durumlar veya sağlık durumları vardır. Bu sorun esas olarak şu durumlarda ortaya çıkar:

  • Hamile kadınlar: Diyetleri hamilelik süreci için ideal olmadığında
  • Uzun süre tüplerle beslenenler
  • Yetersiz beslenmeden muzdarip olanlar
  • Şiddetli tütün veya alkol bağımlıları
biyotin b7 vitaminidir
İnsanlar için günlük biyotin ihtiyacı çok azdır.

Yapay biyotinin kanıtlanmamış etkinliği

Bu vitamin, piyasada çok sayıda eksikliğe ve soruna cevap olarak tanıtılsa da, aslında bilim, sözde faydaların çoğu için yeterli kanıt bulamamıştır.

Biyotin almanın aşağıdaki durumlarda faydalı olabileceğini iddia eden ön, sonuçsuz araştırmalar vardır:

  • Skin Appendage Disorders dergisinde yayınlanan bir araştırmaya göre saç dökülmesini durdurabilir veya hafifletebilir.
  • Pul pul olmuş el ve ayak tırnaklarını kalınlaştırabilir ve iyileştirebilir.
  • Birkaç uzmana göre, şeker hastalarında glikoz seviyelerini düzenlemeye ve periferik sinir ağrısının azalmasına katkıda bulunmaya yardımcı oluyor.
  • Diyalize girenlerde kas kramplarını azaltabilir.
  • Multipl sklerozlu kişilerde görüşü geliştirmede ve hareketliliği artırmada kullanılabilir.

Tüm bu özellikler ona atfedilmiş olsa da, gerçekten bunlara sahip olduğuna dair yeterli bilimsel kanıt yoktur. Pratikte göz ardı edilen şey, bu vitaminin bebeklerde seboreik dermatitin neden olduğu döküntüleri azaltmada faydalı olmasıdır.

Okumaya devam edin: Vitaminler Enerji Sağlar Mı?

Güvenle tüketilebilir mi?

Prestijli Amerikan dergisi Consumer Reports, yayınlarından birinde biyotin takviyesinin normal bir organizmanın ihtiyaç duyduğu miktarın 15 katına kadar sağladığını belirtti. Bu, aşırı miktarda plazma biyotin üretir, ancak bunun sağlık üzerindeki etkisi hala bilinmemektedir.

Bazı uzmanlar, vücudumuzun, insan vücudu için herhangi bir sorun yaratmadan, B7 vitamini fazlalığını mükemmel bir şekilde ortadan kaldırabildiğini düşünüyor. Öte yandan, bazıları bu vitaminin doğurganlığı etkileyebileceğini öne sürdü, ancak bu iddiayı destekleyecek bir çalışma yok.

Dahası, bazıları biyotinin hamile kadınlara ve fetüse zararlı olabileceğinden şüpheleniyor. Ancak bunun için de bir kanıt yok. Her halükarda, bu maddeyle ilgili araştırmalar devam ediyor ve şu an için cevaplanmamış birçok soru var.

b7 takviye hapı
Biyotin birçok durumda etkili olarak lanse edilse de, bunun için yeterli kanıt yok.

Biyotin kaynakları ve tüketimi

Genel olarak, çoğu insan düzenli diyetlerinden B7 vitamini alır. Et, balık, yumurta, sakatat, kuruyemiş, tohumlar gibi yaygın gıdalarda ve tatlı patates, brokoli ve ıspanak gibi bazı sebzelerde bulunur.

Bu vitaminin eksikliğinin ana belirtileri göz, burun ve ağız çevresinde kızarıklık ve saçların seyrelmesidir. American Journal of Physiology‘de yayınlanan bir makaleye göre, artan bir sistemik inflamasyon durumu da ortaya çıkabilir.

Ayrıca kanda ve idrarda yüksek asit konsantrasyonları, cilt enfeksiyonları, sık arpacık, kırılgan tırnaklar ve sinir sistemi sorunları olabilir.

Daha fazlasını öğrenin: A Vitamini Eksikliği: Olası Riskler

Yeterli biyotin seviyelerini koruyun

Çoğu insanın biyotin takviyesi almasına gerek yoktur. Kozmetik bir ürün olarak tanıtıldığı için kullanımı popüler hale gelmiştir. Bu vitamini takviyelerden değil, doğrudan yiyeceklerden almak en iyisidir.

Bu şekilde, insan vücudunun fizyolojik reaksiyonlarının doğru işleyişini garanti edebileceksiniz. Ayrıca, belirli kronik patolojilerin gelişmesinin nedeni olan iltihabı kontrol altında tutmaya da yardımcı olacaksınız.

Son olarak, besin eksikliği riskini azaltmak için çeşitli bir beslenme düzeni sürdürmeyi unutmayın.


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.


  • Patel DP., Swink SM., Castelo Soccio L., A review of the use of biotin for hair loss. Skin Appendage Disord, 2017. 3 (3): 166-169.
  • Turgut M., Cinar V., Pala R., Tuzcu M., et al., Biotin and chromium histidianate improve glucose metabolism and proteins expression levels of IRS-1, PPAR y, and NF-kB in exercise-trained rats. J Int Soc Sports Nutr, 2018.
  • Agrawal S., Agrawal A., Said HM., Biotin deficiency enhances the inflammatory response of human dendritic cells. Am J Physiol Cell Physiol, 2016.

Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.