Bruksizmi Evde Tedavi Etmek İçin Bu 8 Yöntemi Deneyin
Diş gıcırdatma veya sıkma, düşündüğünüzden daha yaygın bir rahatsızlıktır. Bazen kısa sürse de, aylarca sürdüğü de olabilir. Evde bruksizm tedavisi için bazı çözümler bu durumlarda faydalı olabilir; bu makalede size bunlardan bahsedeceğiz.
Bu doğal veya evde uygulanan yöntemlerin ilk tedavi seçeneği olmadığını belirtmekte fayda var. Sorunun nedenlerini ve ciddiyetini belirlemek için diş hekiminizi ziyaret etmeniz ve böylece zamanında tedaviye başlamanız her zaman tavsiye edilir.
Diğer yandan, evde bruksizm tedavisi için bilimsel desteği olan ilaçları bilmek faydalı olabilir. Birçok insanın semptomlarını azaltabilir ve daha iyi bir yaşam kalitesine sahip olmalarına yarayabilir.
Bruksizm nedir?
Bruksizm, gece veya gündüz meydana gelen dişlerin gıcırdatılmasını veya sıkılmasını içerir. Çiğneme kasları istemsiz olarak kasılır ve çok fazla baskı uygular.
Diş sıkma zaman içinde devam ederse, bazı ilişkili belirtiler vücutta komplikasyonlar oluşturmaya başlayabilir. Baş ağrısı, işitme rahatsızlığı ve hatta uyku bozuklukları olabilir.
Öncelikle dental elementler en çok etkilenenlerdir. Bruksizm, sürekli sürtünme ile dişlerin yüzeylerini aşındırır.
Sebeplere gelince, her zaman net değiller. Bu sorun için en olası açıklamaları bulmak için genellikle gece bruksizmi ile gündüz bruksizmi arasında bir ayrım yapılır.
Gece modalitesi uyku bozukluklarına dahildir. Örneğin, diş gıcırdatma ve uyku apnesi arasında önemli bir ilişki bulunmuştur. Her ikisi de kişinin dinlenme kalitesini kötüleştirir ve uykusuzluğu teşvik eder.
Öte yandan gündüz bruksizminin stres ve kaygı durumları ile belirgin bir ilişkisi vardır. Çenenin kas gerginliği, ıstırap, hayal kırıklığı veya öfkenin bir ifadesi olabilir. Benzer şekilde, ders çalışırken veya çalışırken bilinçsizce konsantre olan bazı kişilerde diş sıkma bir alışkanlıktır.
İlginizi çekebilir: Uykuyu İyileştirmek İçin Nefes Egzersizleri
Bruksizm belirtileri
Diş gıcırdatma veya sıkma, bruksizmin ana semptomudur. Ancak, daha önce de belirttiğimiz gibi, ilişkili komplikasyonlar dişlerle sınırlı değildir.
Dişlerle ilgili olarak, hastalarda aşınma ve yıpranma genellikle fark edilir. Çatlaklar da görünebilir. Yoğunluğa bağlı olarak diş kırılması bile yaşanabilir.
İlişkili belirtilerle ilgili olarak, ağrı bu bozukluğun en karakteristik rahatsızlığıdır. Bruxing hastaları yüzlerinde, çene ekleminde, kulak çevresinde ağrı ve baş ağrısı yaşayabilirler.
Tinnitus, genellikle dolaylı olarak ortaya çıkan başka bir semptomdur. Gerçekte neden, bruksizmden kaynaklanan temporomandibular eklem bozukluğudur.
Bu hastalarda uykusuzluk diş sıkma gece olduğunda ortaya çıkar. Uyku apnesi ile olan ilişkisinden daha önce bahsetmiştik. Bununla birlikte, yetersiz dinlenmenin sürekli aşındırma ve sorunun arkasındaki olası günlük stresten kaynaklanabileceği de doğrudur.
Evde bruksizm tedavisi için çareler
Tek bir bruksizm türü olmadığından, onu ele almak için tek bir tedavi seçeneği yoktur. Bazı alternatifler gece modunda daha kullanışlı olurken, diğerleri gündüzleri çene gevşemesini kolaylaştıracaktır.
Ancak, hastalar bu stratejileri tedavinin ilk aşaması olarak görmemelidir. Profesyonelce yönlendirilen bir tedavinin parçası olmalıdırlar. Bruksizm vakalarının ilerlemesine izin verilirse orta vadede dişlerde ve çenede değişiklikler olacaktır.
Bununla birlikte, evde bruksizm tedavisine yönelik çözümler gevşemeyi ve stresi azaltmayı amaçladığında, faydaları büyük olasılıkla diş sıkmayı tedavi etmenin ötesinde olacaktır. İşte yardımcı olabilecek bazı stratejiler. Kaçırmayın!
1. Burundan nefes alma alıştırması yapın
Burundan nefes almak doğaldır ve tavsiye edilir. Ağızdan nefes almak, solunum yollarına giren hava filtrelenmediğinden veya ısıtılmadığından komplikasyon olasılığını artırır.
Diyelim ki gün boyunca burundan nefes alıyoruz. Bu durumda çene gevşemiş ve fizyolojik pozisyona mümkün olduğunca yakın bir pozisyonda olacağı için az çok bilinçli olarak dişlerimizi sıkma ihtimalini azaltmış oluyoruz. (Bu tabii ki dudaklar kapalı ve dil damak bölgesindeyken).
Nazal nefes almayı teşvik etmek için birkaç basit egzersiz vardır. En basitlerinden biri burnunuzdan bilinçli bir şekilde nefes almak ve mümkün olduğu kadar nefesi tutmaya çalışmaktır. Bunu tekrar ettikçe, birkaç gün içinde alışkanlık üzerindeki kontrolünüzü geliştireceksiniz.
2. Çeneyi gevşetmeye yardımcı olun
Çiğnemeyi sağlayan güçlü kaslar aşırı kasılan ve gıcırdatmaya neden olan kaslardır. Bu da çene kemiklerinde kenetlenmeye ve zararlı baskıya neden olur.
Eğer bu dokuları rahatlatabilirsek, diş kemerleri üzerinde daha az baskı olacaktır. Bilinçli ve bilinçsiz olarak bu şekilde bruksizmin önlenmesine yardımcı olabiliriz.
Nazal nefes alıştırması yapmak için açıkladığımıza benzer basit bir egzersiz, nefes alırken ve verirken dilinizi dişlerin arkasına yerleştirmektir. Eylemin farkındalığını teşvik etmek için bunu günde birkaç kez tekrarlayın.
Ayrıca dili ağzın çatısında hareket ettirmeden dinlendirebilir ve ağzınızı açıp kapatabilirsiniz.
Ek olarak, çenenizi tekrar tekrar bilerek geriye doğru eğebilirsiniz. Bu, çene kaslarını fiziksel bir egzersizden sonra esnemek gibi rahatlatmanın bir yoludur.
3. Duruşunuza dikkat edin
Öyle görünmese de duruş çene için çok önemlidir. Omuzlar ve servikal omurga , kafatasının kaslarında biriken gerilimi doğrudan etkiler.
Çalışmak veya yemek yemek için yanlış oturursak, günün sonunda bruksizm ile ifade edilebilecek birikmiş gerilim olacaktır. Öte yandan, sağlıklı pozisyonlar sayesinde vücut rahatlamışsa, gece boyunca kontraktür olma olasılığı daha düşüktür.
Bu aynı zamanda uyku duruşunuzu da içerir. Hem dikey hem de yatay uyurken kaslar gerginliğe dayalı olarak dengelenmeye çalışır. Yastığınız çok sert veya çok yüksekse, çene kasları bunu telafi etmek için kasılır.
4. Evde bruksizm tedavisi için stresi azaltın
Evde bruksizm tedavisi için çareler arasında stres azaltma bir zorunluluktur. Kaygıyı kontrol etmek ve sinirlilik yaratan durumlardan mümkün olduğunca kaçınmak için yaşam tarzınızı değiştirmekle ilgilidir.
Daha önce de açıkladığımız gibi stres, diş sıkma ve gıcırdatma nedenidir. Çoğu zaman, bozukluk, duyguların nasıl yönetileceğini bilmemek ve onları fiziksel semptomlara çevirmek nedeniyle ortaya çıkabilir.
Stresi azaltmak için birçok alternatif var. Her insanın kendisi için en yararlı ve rahat olanı bulması gerekir. İşte bazı seçenekler:
- Yoga: Yoga eski bir uygulamadır. Bazıları için, ruhsal etkisi olan bir seçenektir. Diğerleri için bu sadece fiziksel bir egzersizdir. Her iki durumda da, uygulamadan elde edilen faydalar stresi azaltmaya yardımcı olur.
- Derin nefes alma egzersizleri: Derin nefes alma bir gevşeme tekniğidir. Düzenli olarak uygulanması, solunum sistemine ve kaygı seviyelerine faydalar göstermiştir. Dil ve çene için daha önce açıkladığımız aktivitelerle birleştiğinde, semptomlarda gözle görülür bir iyileşmeye dönüşebilir.
- Meditasyon: Meditasyonun çok çeşitli biçimleri vardır. Bazı insanlar günün gerginliğini atmayı ve kasları gevşetmeyi faydalı bulabilir. Diğerleri bunun, kendilerini yeniden organize etmek için düşüncelerini düzenlemelerine ve netleştirmelerine yardımcı olduğunu buluyor.
- Gece uyarımını azaltın: Özellikle geceleri meydana gelen bruksizm için, gün sonunda genel uyarımı azaltan alışkanlıklara doğru hareket edilmesi önerilir. Bu, belirli bir saatten sonra ekranlardan kaçınarak, toplantıları öğleden sonra belirli bir noktaya kadar planlayarak ve evinizin ışığını alacakaranlıktan itibaren loş olacak şekilde değiştirerek sağlanabilir.
Bu makaleyi ilginç bulabilirsiniz: Kaygılı Uyanmak: Neden Oluşur ve Nasıl Kurtulunur?
5. Çeneye masaj yapmak
Yukarıda bahsettiğimiz çene ve dili hareket ettirmeye dayalı tüm egzersizlere ek olarak yüzünüze de masaj yapabilirsiniz. Prensip diğer masaj türleri ile aynıdır.
Amaç, kas liflerini kasılmamaları için gevşetmek veya daha da iyisi, önceden gerilmelerini önlemektir. Bunu ellerinizi kullanarak yapabilirsiniz.
Kulakların önünden başlayıp parmaklarınızla deriyi esnetiyormuş gibi aşağı inmek mümkündür. Belirli bir gerginlik veya düğüm bulunan bir alan tespit ederseniz, orada durun ve bir an için baskı uygulayın. Ardından, aşağı doğru devam edin.
Ancak, bu masajlar tek başına yapılırsa işe yaramaz. İdeal olarak, bruksizmden muzdarip olanlar bunları her gün, günün farklı saatlerinde yapmalıdır.
6. Isı uygulayın
Isı kasları gevşetebilir. Çeneyi ısıtmak için bu amaç için tasarlanmış bir cihaz kullanabilir veya sıcak giysilerle yapabilirsiniz.
Yüz derisinde yanıklara neden olmamak için önlem alınmalıdır. Hem ticari pedler hem de ev yapımı bezler yüksek sıcaklıkta olmamalıdır. Aslında, ılık bir sıcaklık yeterlidir.
Isı, yüzün her iki tarafına ve çene kaslarının üzerine uygulanmalıdır. Bir seçenek, bu terapiyi gece yatmadan önce yapmak, diğeri ise gün içinde belirli saatlerde yapmayı planlamaktır.
7. Evde bruksizm tedavisi için magnezyum
Magnezyum, sinir uyarılarının iletilmesinde ve kas kasılmasında rol oynar. Bu nedenle, vücutta bu mineralin yeterli bir seviyesi, bruksizm olaylarını azaltmaya yardımcı olabilir.
Bununla birlikte, doğrudan bağlantılı olmayabilir ve bu nedenle diş gıcırdamasını önlemek için tüketilebilecek magnezyum dozları hakkında hala kesin bir kanıt yoktur. Gerçekte, çeşitli ve dengeli bir diyet, yeterli bir mikro besin kaynağı sağlar.
Yine de bunu en fazla magnezyum içeren besinlerle sağlamakta fayda var. Burada fındık ve yeşil yapraklı sebzelerden bahsedebiliriz.
Takviyelerle ilgili olarak, mikro besinleri bu şekilde almak için en yaygın kullanılan form magnezyum klorürdür. Her durumda, kullanımı laboratuvar analizi ile teyit edilen eksiklik vakaları için ayrılmalıdır. Reçete, bir sağlık uzmanının sorumluluğundadır.
8. Evde bruksizmi tedavi etmek için sakinleştirici çaylar tüketin veya aromaterapi kullanın
Bazı infüzyonlar, evde bruksizmi tedavi etmek için çareler olarak işlev görebilir. Tedavi etmezler, ancak doğru bileşenler kullanılırsa dinlenmeyi iyileştirebilirler.
En çok tavsiye edilen otlar arasında şunlar bulunmaktadır:
- Kediotu: Normal dozlara uyulursa bu maddenin kullanımı güvenlidir. Kaygıyı azaltmakla bağlantılıdır.
- Papatya : Papatya çayı yüzyıllardır sakinleştirici ve rahatlatıcı bir madde olmuştur. Bununla birlikte, örneğin kan seyrelticilerle etkileşimleri olduğu için başka ilaçlar alıyorsanız dikkatli olunmalıdır.
- Lavanta: Lavanta esansiyel yağı aromaterapide yaygın olarak kullanılmaktadır. Bazı insanlarda düşürebileceğinden, kan basıncıyla ilgilidir. Genelde ortamları kokulandırmak ve rahatlamaya yardımcı olmak için difüzörlere yerleştirilir.
Ne zaman profesyonel yardım alınmalı
Evde bruksizm için bahsettiğimiz tüm çözümler, bir profesyonel tarafından yönlendirilen bir diş hekimliği yaklaşımı çerçevesinde uygulandıklarında anlamlıdır. Bununla birlikte, ilk adım bir uzman konsültasyonu olmalı ve ardından doğal ilaçlarla desteklenmelidir.
Diş hekiminin kullanmayı düşündüğünüz bu doğal ilaçlara aşina olması önemlidir. Olumsuz etkilerden kaçınmak için kontrendikasyonlar ve ilgili bakım hakkında bize nasıl tavsiyede bulunacağını bilecektir.
Ağız boşluğunda semptomlar olduğunda, en iyi tavsiye tıbbi yardım almaktır. Spesifik bruksizm durumunda, muhtemelen tıbbi tedavinin temeli olarak size bir atel sağlayacaktır. Ancak diş arklarındaki maloklüzyon veya instabilite ile ilgili durumlar ortodonti gerektirebilir. Bu nedenle, evde uygulanan yöntemler sadece bir tamamlayıcı olacaktır.
Evde bruksizm tedavisi için çareler hafife alınmamalıdır
Çeneye masaj yapmanın zararsız olduğu ve muhtemelen hiçbir kötü etkisi olmadığı düşünülebilir. Ancak bitki çayları veya uçucu yağlardaki doğal otlar için aynı şey söylenemez.
Bruksizm için kanıtlanmış tedavi , olası nedenleri ele almaktır ve çoğu durumda, diş hekiminiz tarafından tasarlanmış ve reçete edilen bir splint kullanmaktır. Ortodonti ve hatta ameliyat gerekiyorsa bunu ancak diş hekiminiz belirleyebilecektir.
Diş hekiminize bu evde uygulanan bruksizm ilaçlarının size yardımcı olup olamayacağını sorun ve talimatlarını izleyin. Dişlerinize iyi bakarak, sıkma ve gıcırdatmayı önlemeniz mümkündür.
Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.
- Fernández Guzmán, P., Delgado, R., & Castellanos, J. L. (2018). Alteraciones del sueño y bruxismo. Revista ADM, 75(4).
- Del Río, S. G., García García, V. A., & Castellanos, J. L. (2018). Apnea/hipopnea del sueño y bruxismo nocturno. Revista ADM, 75(4).
- Robalino, P. J. P., Bravo, E. M. G., & Delgado, M. J. C. (2020). El bruxismo conocimientos actuales. Una revisión de la literatura. RECIAMUC, 4(1), 49-58.
- Alcívar Mayor, A. M. (2018). Factores de riesgos del bruxismo y sus alternativas de Tratamientos (Bachelor’s thesis, Universidad de Guayaquil, Facultad piloto de Odontología).
- Kuhn M, Türp JC. Risk factors for bruxism. Swiss Dent J. 2018 Feb 12;128(2):118-124. PMID: 29533049.
- Chemelo VDS, Né YGS, Frazão DR, de Souza-Rodrigues RD, Fagundes NCF, Magno MB, da Silva CMT, Maia LC, Lima RR. Is There Association Between Stress and Bruxism? A Systematic Review and Meta-Analysis. Front Neurol. 2020 Dec 7;11:590779. doi: 10.3389/fneur.2020.590779. PMID: 33424744; PMCID: PMC7793806.
- Herrero Solano, Y., Arias Molina, Y., & Cabrera Hernández, Y. (2019). Vulnerabilidad y nivel de estrés en pacientes con bruxismo. Revista Cubana de Estomatología, 56(3).
- Jarama, D. O. L., Hidalgo, V. N. M., Armas, G. F. V., & Galarza, J. V. A. (2018). Bruxismo un hábito recurrente en jóvenes con ansiedad. RECIMUNDO: Revista Científica de la Investigación y el Conocimiento, 2(2), 236-258.
- Pineda Núñez, L. K. (2021). Bruxismo.
- Sixto, D. C., Sixto, A. J. P., & Falero, D. M. L. (2019). Férula oclusal como alternativa de tratamiento para el bruxismo. Universidad Médica Pinareña, 15(3), 412-417.