Burundaki Kabukları Gidermek İçin 4 Ev Tedavisi

Hava ve nem ya da burun tıkanıklığı gibi durumlardan dolayı burun mukozasında rahatsızlık ve acıya yol açan kabuklar oluşabilir.
Burundaki Kabukları Gidermek İçin 4 Ev Tedavisi
Sergio Alonso Castrillejo

Yazan ve doğrulayan eczacı Sergio Alonso Castrillejo.

Son Güncelleme: 28 Temmuz, 2022

Burundaki kabukları gidermek için bir yol mu arıyorsunuz?

Bu rahatsız edici ve hatta ağrılı sorun ara sıra gerçekleşebilir. Bununla birlikte, bazı insanlar farklı nedenlerden dolayı sıklıkla bu durumdan muzdarip olur. Aşağıda, burundaki kabukların nedenini ve bunları ortadan kaldırmak için bazı etkili ev ilaçlarını size açıklayacağız.

Bu doğal çözümleri keşfetmek için okumaya devam edin!

Burun Kabukları

İyileşme sürecinde küçük bir yaradan muzdarip olduğunuzda burun kabukları ortaya çıkar. Aslında, bu kabuklar can sıkıcı olsalar da, cildin yenilenmesini kolaylaştırırlar.

Burun tıkanıklığı yaşayan bir kadın.

Peki, neden bazen dış burun yaralanmalarımız oluyor?

En yaygın neden cilt kuruluğudur ve hava ya da alerjik rinit ile ilgili olabilir. Bazı durumlarda, herpes simpleks virüsünden de kaynaklanabilir. Bu virüs genellikle dudakları etkilese de burnu da etkileyebilir.

Herhangi bir sorunuz varsa, özellikle diğer semptomlarla birlikte burun kuruluğu da yaşıyorsanız, doktorunuza danışmalısınız.

Doktorunuz sizi muayene edip bir tedavi önerdiğinde, güvenli bir şekilde rahatlayabilmeniz için onun talimatlarını takip edin. Ayrıca, doktorunuza hangi ev ilaçlarının tedavinizi tamamlayabileceğini ve bunun nedenini sormanız da harika bir fikirdir.

Burun Kabuklarını Gidermek İçin Doğal Çözümler

Bazılarına göre, bu ev ilaçları yaraların iyileşmesini hızlandırmaya yardımcı olabilir ve bu nedenle özellikle dış kısımdaki burun kabuklarını ortadan kaldırabilir. Bununla birlikte, insanlar bunları, alerji ve diğer olumsuz reaksiyonlardan kaçınmak için, her zaman doktorlarına danıştıktan sonra kullanmalıdır.

Bu maddelerin hiçbiri burnun içine uygulanmamalıdır, çünkü tahrişe ve diğer rahatsızlıklara neden olabilirler.

1. Aloe Vera

Bir aloe vera damlası.

Aloe vera ya da aloe çok popüler bir şifalı bitkidir. Yapraklarından elde edilen viskoz, jelatinimsi madde, hem dahilen hem de haricen çok sayıda yararlı sağlık özelliklerine sahiptir.

Halk arasındaki yaygın inanışlara göre, aloe veranın topikal uygulaması cildin yenilenmesine yardımcı olur ve cildi nemlendirir. Bu iki özelliği sayesinde, bu doğal çare burun kabuklarını gidermede de çok etkilidir.

  • Eğer jel doğal ise, sarı tabakayı (adaçayı) çıkarmak için sudan geçirmelisiniz.
  • Etkilenen bölgeye uygulamadan önce evde bir alerji testi yapmanız tavsiye edilir. Bunun için ön kolunuzun küçük bir bölgesine biraz jel sürün ve yaklaşık 30-40 dakika boyunca reaksiyonu gözlemleyin.
  • Olumsuz bir reaksiyon yoksa, etkilenen bölgeye günde birkaç kez aloe vera jeli (saf ya da paketlenmiş) uygulayabilirsiniz.
  • Bazı eczanelerde ve sağlıklı gıda dükkanlarında, rahatlamak için aloe vera damlaları bulabilirsiniz.

Bu yazımız da ilginizi çekebilir: Aloe Vera Jelin Cilde Yönelik 5 Büyük Faydası

2. Burundaki Kabukları Gidermek İçin Kuşburnu Çekirdeği Yağı

Bazılarına göre kuşburnundan çıkarılan yağ cilde nem ve elastisite sağlamak için mükemmeldir. Bu, yaraların ve dolayısıyla burun kabuklarının önlenmesine yardımcı olabilir.

Bu yağın yenileyici etkisi o kadar olumludur ki, insanlar onu kırışıklıkları önlemek ve azaltmak, ve çatlakları ve lekeleri düzeltmek amaçlı olanlar da dahil olmak üzere her türlü kozmetik ürünü hazırlamak için kullanır. Bununla birlikte, özellikle de çok kuru ve olgun cilt için oldukça yoğundur.

  • Az miktarda yağ alın (bir ya da iki damla yeterlidir) ve nemlendirmek ve yenilenmesini desteklemek etkilenen bölgeye için uygulayın.

3. Aynısefa Çiçeği

Aynısefa çiçekleri, bazı dermatolojik sorunları tedavi etmek için birçok özelliğe sahip oldukları için iyi bilinirler.

Bunların arasında morlukları gidermenin yanı sıra şişlik durumunda cildinizi rahatlatmaya yardımcı olmaları da bulunmaktadır. Bu nedenle, ister rinit ister uçuk kaynaklı olsun, burundaki kabukları gidermek için iyi bir çare olarak kabul edilirler.

Diğer şeylerin yanı sıra; yağ, öz ya da krem gibi aynısefa çiçeği bazlı farklı ürünler bulabilirsiniz. Hepsi bir ilk yardım çantasına eklemek için çok iyi seçeneklerdir.

Daha fazlasını öğrenmek için okumaya devam edin: Kadife Çiçeği ve Sağlığınız İçin Yapabilecekleri

4. Burundaki Kabukları Gidermek İçin Saf Hindistan Cevizi Yağı

Yarım bir Hindistan cevizinin içine koyulmuş iki şişe Hindistan cevizi yağı.

Saf Hindistan cevizi yağı, polivalan bir yağ türü olarak kabul edilir. Bu nedenle çeşitli kozmetik ürünlerin yapımında sıklıkla kullanılır. Ayrıca cildiniz, dudaklarınız ve saçınız için çok faydalı bir kozmetik üründür.

  • Biraz saf Hindistan cevizi yağı sürmek cildinizi besler ve iyileşmeyi destekler, bu da lezyonların önlenmesine yardımcı olur.

Bir Çare Seçmeden Önce Doktorunuza Danışın

Herhangi bir ev ilacını uygulamadan önce doktorunuza danışmanızın sizin için önemli olduğunu unutmayın. Bu sadece herhangi bir cilt rahatsızlığınız varsa veya alerjiniz varsa değil, genel olarak da geçerlidir. Bu şekilde, sizin için ters etki yaratabilecek bir seçeneği kullanmaktan kaçınabilirsiniz.

Çözümlerden en iyi şekilde yararlanabilmeniz için doktorunuz size her zaman sizin için neyin en iyi olduğunu ve bunun neden olduğunu söyleyecektir. Bu nedenle onların tavsiyelerini dikkate alın!

Eğer doktorunuzu bir çareyi kullanabileceğinizi belirtirse, onun önerilerini takip edin. Bu, burnunuzun içi kadar hassas bir bölge için özellikle önemlidir. Dikkatli olmazsanız mukoza zarlarının kolayca tahriş olabileceğini ve yaralanabileceğini unutmayın.

Gördüğünüz gibi, aynısefa çiçeği, aloe vera, kuşburnu ve Hindistan cevizi yağı; burun kabuklarını doğal yollarla temizlemek için en yaygın seçeneklerden bazılarıdır. Ancak, bunlar tek çözümler değildir! Doğal içeriklerle yapılan diğer formüller de cilt sağlığına katkıda bulunabilir ve rahatsızlığı giderebilir.


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.


  • Deen, A., Visvanathan, R., Wickramarachchi, D., et al. (2021). Chemical composition and health benefits of coconut oil: an overview. Journal of the Science of Food and Agriculture101(6), 2182-2193. Disponible en: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/33022082/
  • Di Sotto, A., Gullì, M., Percaccio, E., et al. (2022). Efficacy and Safety of Oral Green Tea Preparations in Skin Ailments: A Systematic Review of Clinical Studies. Nutrients14(15), 1-21. Disponible en: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC9370301/
  • Givol, O., Kornhaber, R., Visentin, D., et al. (2019). A systematic review of Calendula officinalis extract for wound healing. Wound Repair and Regeneration27(5), 548-561. Disponible en: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/31145533/
  • Hashemi, S. A., Madani, S. A. & Abediankenari, S. (2015). The review on properties of Aloe vera in healing of cutaneous wounds. BioMed research international2015, 1-6 Disponible en: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4452276/
  • Lei, Z., Cao, Z., Yang, Z., et al. (2019). Rosehip oil promotes excisional wound healing by accelerating the phenotypic transition of macrophages. Planta Medica85(07), 563-569. Disponible en: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/30199901/
  • Sand, M., Sand, D., Thrandorf, C., et al. (2010). Cutaneous lesions of the nose. Head & Face Medicine6(1), 1-16. Disponible en: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2903548/
  • Trookman, N., Rizer, R. & Weber, T. (2011). Treatment of minor wounds from dermatologic procedures: a comparison of three topical wound care ointments using a laser wound model. Journal of the American Academy of Dermatology64(3), 8-15. Disponible en: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/21247665/
  • Varma, S. R., Sivaprakasam, T. O., Arumugam, I., et al. (2019). In vitro anti-inflammatory and skin protective properties of Virgin coconut oil. Journal of traditional and complementary medicine9(1), 5-14. Disponible en: https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S2225411017300871

Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.