Çıban Nedir? Onlardan Kurtulmak İçin 7 İpucu

Vücudunuzda sık sık çıbanlar çıkıyorsa, temizlik alışkanlıklarınıza dikkat etmeli ve bu problemin muhtemel nedenleri hakkında bilgi almak için bir dermatoloğa görünmelisiniz.
Çıban Nedir? Onlardan Kurtulmak İçin 7 İpucu
Maricela Jiménez López

tarafından incelendi ve onaylandı. doktor Maricela Jiménez López.

Tarafından yazılmıştır Solimar Cedeño

Son Güncelleme: 16 Eylül, 2022

Çıban, dikkatle ele alınmazsa acı verici, rahatsız edici ve tehlikeli olabilir: bir cilt problemi olarak sınıflandırabileceğimiz çıbanlar oldukça can sıkıcıdır ve herkesin başına gelebilir. Bununla birlikte, ortaya çıkmalarını önlemenin çeşitli yolları vardır. İşte çıbanlardan kurtulmak için faydalanabileceğiniz bazı ipuçları.

“Çıbanlar”, ciltte iltihaplanan kıl foliküllerinin (kılların uzamasını sağlayan yapılar) neden olduğu apseler olarak bilinirler. Etkilenen bölge iltihaplanır, irin ve ölü hücrelerle dolu ağrılı bir çıkıntı oluşur.

İrin miktarı arttıkça, vücut onu boşaltmanın bir yolunu bulmaya çalışır. Nihayetinde, tıpkı aknelerde olduğu gibi, şişen bölgede beyazımsı veya sarımsı bir baş oluşur.

İltihaplanma olasılığı yüksek olan foliküller, özellikle koltuk altı, kalça, uyluk, yüz, boyun ve kasık gibi sürtünmeye maruz kalan ve nemli kıllara sahip olan vücut bölgelerinde yer alır.

Ciltte enfeksiyonlara neden olabilecek diğer vakalar şunlardır:

  • Sivrisinek ısırıkları
  • Cilt ya da kıyafet temasının neden olduğu sürtünme kaynaklı yaralar
  • Küçük tıraş kesikleri
  • Sıyrıklar

Çıban neden oluşur?

çıban

Herkes yaralanmalara eğilimlidir. Cilt ne zaman bir hasara maruz kalsa, cilt yüzeyinde yaşayan bakteriler yaralı bölgede iltihaplanmalara neden olur. Bütün cilt yaraları çıbanlara neden olmaz, çünkü bağışıklık sisteminiz, söz konusu alan iltihaplanmadan önce bakterilerle savaşabilir yetide olmalıdır.

Bir çıban yalnızca iltihaplanan kıl folikülünü değil aynı zamanda onu çevreleyen dokuyu da etkiler.

Çıbanlardan kurtulmak için burada paylaştığımız ipuçlarını takip edebilirsiniz ancak şunu bilmeniz gerekir ki, bu tür bir enfeksiyon karşısında sizi daha korunmasız kılan birtakım faktörler vardır. Aynı şekilde, sıklıkla çoklu apselere dönüşen saçkırandan muzdarip olabilirsiniz.

Çıban çıkarmaya sizi yatkın hale getiren birtakım olası nedenler şunlardır:

  • Genetik yatkınlık
  • Zayıf hijyen
  • Diyabet
  • Böbrek yetmezliği
  • Siroz
  • Uyuşturucu kullanımı
  • HIV
  • Kronik cilt hastalıkları
  • Obezite
  • Yaşlılık
  • Dar kıyafetler giymek

Çıbanlar neden sık sık ortaya çıkar?

çıban

Genel olarak, çoklu apse vakaları, yukarıda belirtilen nedenlerin ya da eski bir enfeksiyonun yetersiz tedavisinin bir sonucudur.

Bu nedenle, çıbanlardan temelli kurtulmak için dikkat etmeniz gereken bir nokta, etkilenen alanla temas etmiş olma ihtimallerinden ötürü, kıyafet, çarşaf ve battaniyeleri hafif bir sabunla yıkamaktır. Yıkama işlemini bu tür bir sabunla gerçekleştirirseniz, başka enfeksiyonların oluşmasını önleyebilirsiniz.

İltihaplanma on gün içerisinde kendiliğinden iyileşmezse, çok sayıda yeni çıban çıkmaya devam ederse ve yüksek ateş problemi ortaya çıkarsa bir dermatoloğa görünün. Uzman kişi çıbanların içine boşaltabilir ve size gerekli tedaviyi uygulayabilir.

Çıbanlardan kurtulmak için yedi ipucu

Çıbanlardan kurtulmak mümkündür. Sadece onları ortadan kaldırmak ve yenilerinin oluşmasını önlemek adına birtakım iyi alışkanlıkları uygulamaya koyarak işe başlamak zorundasınız. Bu nedenle, ilk olarak cildinize özen göstermeye başlayın. Not alın!

  1. Çıban probleminiz varsa, ağrıyı ve şişkinliği azaltmak için günde en az üç kez bölgeye sıcak kompres, papatya çayı ya da fesleğen yaprağı uygulayın. Kompresin temiz olduğundan ve her seferinde yeni bir tane kullandığınızdan emin olun.
  2. Her gün antiseptik sabunla bölgeyi yıkayın.
  3. Çıbanlar genellikle birkaç gün sonra kendiliğinden patlar. Bu sizin de başınıza gelirse, çıkan irinin cildinizin diğer bölgelerine bulaşmasını önlemek için, steril bir gazlı bez, sabun ve suyla bölgeyi güzelce temizleyin.
  4. Kıl oranı fazla olan vücut bölgelerinizi, enfeksiyonların oluşmasını önlemek için temiz ve kuru tutun.
  5. Çok sıkı ya da vücudunuzun hassas bölgelerinde sürtünmeye neden olan kıyafetler giymekten kaçının. Bu şekilde, yaraların çıbanlara dönüşmesine engel olabilirsiniz.
  6. Çıbanları tırnaklarınızı kullanarak patlatmaya çalışmayın. Aksi halde enfeksiyonun daha da kötü bir hal almasına neden olabilirsiniz. Ucunun kendiliğinden açılmasına izin verin. Eğer olmuyorsa, bir uzmandan yardım isteyin.
  7. Bu tür enfeksiyonları geliştirmeye yatkınsanız – yukarıda belirtilen tavsiyelere rağmen – cildinizin sağlığını hangi faktörlerin daha fazla etkilediğini belirlemek için genel bir kontrolden geçmenizi öneririz.

İyi hijyen ve cildinize özen göstermek, çıbanlardan kurtulmak ve yeniden ortaya çıkmalarını önlemek adına belirleyici faktörlerdir. Bu şekilde, başka bir açıdan bütün vücudunuza bakmış olursunuz. Bu nedenle, bu enfeksiyonları önlerseniz, kanınızı ve organlarınızı da korursunuz.

Ayrıca, söz konusu alışkanlıklar sayesinde daha rahat ve daha az acı veren bir yaşamanız olabilir.


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.



Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.