Çocuk Felci (Poliomyelit) Türleri Nedir

Çocuk felci (poliomyelit), artık geçmişte kalan ve çoğu yerde kontrol altına alınmış viral bir hastalıktır. Yine de çocuk felcinin türlerini bilmek önemlidir.
Çocuk Felci (Poliomyelit) Türleri Nedir

Son Güncelleme: 13 Nisan, 2022

Çeşitli çocuk felci (kısaca polio) türleri insanların çoğunlukla sinir sistemini etkileyen bulaşıcı hastalıklardır. Dünya Sağlık Örgütü gibi uluslararası kaynaklar, bu hastalığa RNA ve protein kapsitten oluşan poliovirüsün yol açtığını söylüyor.

Çeşitli araştırmalara göre uzmanlar üç serotip (farklı çeşit) belirlemiş. Uzmanlar serotip PV-2’nin sonuncusunu Hindistan’da 1999 yılında tespit etmişti. Bu yüzden, virüsün kökünün kazınmış olduğunu düşünüyorlar. Yine de serotip PV-1 ile PV-3 bugün hala nüfusun içinde var olmaya devam ediyor. Her ikisi de oldukça bulaşıcıdır ve çocuk felcine sebep olur.

Bu yazımız da ilginizi çekebilir: Menenjit Hastalığı Hakkında Bilgiler

Poliovirüs ve yayılması hakkında

Dünya Sağlık Örgütü, poliovirüsün global düzeydeki durumu hakkında insanların fikir edinmesi için bazı rakamlar açıkladı. Bunlardan bazıları şunlardır:

  • 1988’de bu hastalıkla mücadelenin ilk kampanyası başladığında küresel olarak 350,000 vaka tespit edildi.
  • Alınan önlemler ve aşılar kapsamında, 2018 yılında tüm dünyada sadece 18 vaka bildirildi (%99 oranında azalma).
  • Bu patoloji çoğunlukla beş yaşın altındaki çocukları etkiliyor.

Gördüğünüz gibi poliovirüs artık geçmişte kalan bir şey. Yine de her zaman dikkatli olmakta fayda var. Uzmanlar virüsün hala yok edilemediği yerler olması durumunda, 10 yıldan az bir süre içinde 200,000’den fazla yeni vakayla karşılaşabileceğimizi tahmin ediyor.

poliovirüs aşısı olan çocuk
Poliovirüs aşısı, virüsü yok etmekte başarılı olmuştur.

Çocuk felci türleri

Yapılan klinik araştırmalar dört tip çocuk felci olduğunu gösteriyor. İşte şunlar:

  1. Asemptomatik ya da belirtisiz çocuk felci. Bu, dünya çapındaki vakaların yaklaşık %90’ını oluşturuyor.
  2. Ufak çaplı, sinir sistemini etkilemeyen türü, vakaların %9’unu kapsar. Ateş, halsizlik, mide bulantısı, kusma, ishal ve kabızlık gibi belirtilere yol açar.
  3. Paralitik olmayan aseptik menenjit. %1-2 oranında vakalar.
  4. Paralitik poliomyelit. Vakaların %1’inden azı.

İlk iki türü zararsız bir şekilde gelişme gösterdiği için, biz paralitik olmayan aseptik menenjit ile paralitik poliomyelit türlerine bakacağız. Aşağıda, iki patoloji hakkında bilmeniz gereken her şeyi anlatacağız.

Paralitik olmayan aseptik menenjit

Bilimsel araştırmalara göre aseptik menenjit, merkezi sinir sisteminin beyin ve omurilik zarını etkileyen ve şişmesine sebep olan bulaşıcı bir hastalıktır. Şu semptomlara yol açar:

  • Ateş
  • Baş ağrısı ve boyunda gerginlik
  • Genel halsizlik
  • Kas ağrıları
  • İştah kaybı ve kusma

Diğer kaynaklara göre, viral aseptik menenjit (poliovirüs vakalarında olduğu gibi) kolayca öngörülebilen bir hastalıktır. Buna sebep olan sadece poliovirüs değildir. Hatta enterovirüsler, herpes virüs grubu ya da HIV de buna sebep olabilir.

Bu durum zararsız olsa da hastaneye yatmak ve antibiyotik kullanmak gerekebilirAntibiyotik verilmesinin sebebi; virüslerin yol açtığı bir şey olmasına rağmen, tıp uzmanlarının daha tehlikeli olan bakteriyel menenjite karşı önlem amaçlı olarak hastanın tedavisine bir an önce başlamak istemesidir.

Daha fazlasını öğrenmek için okuyun: Postmenapozal Atrofik Vajinit İle Nasıl Başa Çıkılır

Paralitik poliomyelit

Bu çocuk felcinin en ciddi tezahürüdür. Yukarıda bahsettiğimiz kaynaklar, her 200 hastadan birinin geri dönüşü olmayan şekilde felç geçirdiğini ve bu vakaların %10’unun kaslarla ilgili solunum yolu problemleri yüzünden hayatını kaybettiğini açıklıyor.

Bu ciddi durumun semptomları oldukça agresif olduğu için teşhis etmek de kolaydır. Kaynaklardan edindiğimiz bilgilere göre, enfekte olduktan beş gün sonra yoğun bir miyalji (kas ağrısı) ve kas spazmları yaşanır; bu da eklemli organlarda kronik güçsüzlüğe yol açar. Felç genelde enfeksiyonun birinci haftasında zirve noktasına ulaşır.

Akut evresindeki ölüm oranı %5 ila %20 arasındadır. En kötüsü de hastalık ortaya çıktıktan sonra bir tedavisinin olmamasıdır. Fakat kritik evreleri geçtikten sonra felç yıllar içinde iyiye gitmeye başlar. Bunu mümkün kılan şey, zarar görmemiş nöronların yeniden yapılandırma özelliğidir.

Etkilenen bölgenin neresi olduğuna göre paralitik poliomyelitin üç türü vardır:

  • Omurgaya ilişkin
  • Bulbospinal
  • Bulber

Bu ciddi hastalıktan hayatta kalmayı başaran hastaların %50’si yaşam boyu güçsüzlükle baş etmek durumunda kalırken; çocuk felci geçmişi olan hastaların %20’si ila %85’i de postpolio sendromu yaşar. Bu da işlevsel kapasiteyi ilerleyen bir şekilde kısıtlayan kas atrofisine sebep olur.

tekerlekli sandalyede oturan çocuk
Felç, poliovirüsün ciddi sonuçlarından biridir fakat nöronların kendini yeniden yapılandırma özelliği sayesinde hastanın durumu zamanla daha iyiye gider.

Çocuk felci türleri hakkında unutmamamız gerekenler

Bu yazımızda, poliomyelitin dünyadaki çoğu yerde kontrol altına alınmış bir hastalık olduğundan bahsettik. Dahası vakaların %90 oranda semptom göstermediğini düşünürsek, günümüzde poliovirüsün klinik bir tabloyla ilişkilendirilmesi çok düşük bir ihtimaldir.

Diğer yandan, oral ve damar içi yollarla alınabilen polio aşısı üç doz alımı sonrasında %99’luk bir başarı oranıyla oldukça etkilidir. Yani, bu virüsü yok etmek için gösterilen küresel çabalar devam ettiği sürece çocuk felci diye bir şey kalmayacaktır.


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.


  • Poliomielitis, WHO. Recogido a 31 de julio en https://www.who.int/topics/poliomyelitis/virus-vaccines/es/
  • Troy, S. B., Ferreyra-Reyes, L., Huang, C., Sarnquist, C., Canizales-Quintero, S., Nelson, C., … & Maldonado, Y. A. (2014). Community circulation patterns of oral polio vaccine serotypes 1, 2, and 3 after Mexican national immunization weeks. The Journal of infectious diseases209(11), 1693-1699.
  • Poliomielitis (epidemiología), WHO. Recogido a 31 de julio en https://www.who.int/es/news-room/fact-sheets/detail/poliomielitis
  • Razavi, S. M., Mardani, M., & Salamati, P. (2016). Eradication of Polio in the World; Iran is at Risk for Reemerging of Polio: A Review of the Literature. Archives of Clinical Infectious Diseases11(4), e36867.
  • Oteo, J. A. (2012). Meningitis aséptica aguda muchas causas a considerar. Enfermedades Infecciosas y Microbiología Clínica30(7), 359-360.
  • Florén-Zabala, L., Chamizo-López, F. J., Eisman-Maraver, A., Pérez-González, C., de Ory-Marchón, F., Trallero-Maso, G., … & Pena-López, M. J. (2012). Meningitis aséptica en la población adulta. Etiología y utilidad de las técnicas moleculares en el manejo clínico del paciente. Enfermedades Infecciosas y Microbiología Clínica30(7), 361-366.
  • Esteban, J. (2013). Poliomielitis paralítica. Nuevos problemas: el síndrome postpolio. Revista Española de Salud Pública87, 517-522.
  • Manzanares, MD García, et al. “Tratamiento rehabilitador en el adulto con secuelas de poliomielitis.” Rehabilitación 39.1 (2005): 8-12.
  • Sánchez, Juan Antonio Rodríguez, and Inés Guerra Santos. “La” rara” secuela de una epidemia: el caso del síndrome Post-Polio.” Enfermedades raras: Contribuciones a la investigación social y biomédica. CEASGA, 2019.

Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.