Çoklu Kimyasal Duyarlılık, Bir Sağlık Sorunu
Çoklu kimyasal duyarlılık olarak bilinen durumun, aşırı alerjik semptomlarıyla ilgili başka bilimsel adları da vardır. Bilimsel ortamda en çok kabul gören terminoloji idiyopatik çevresel intoleranstır.
Kendi içinde, alerjik reaksiyonlarla ilgili kronik bir durumdur. Hasta, genellikle çevrede bulunan küçük konsantrasyonlardaki maddelere aşırı şekilde tepki verir.
Maddeler kimyasal olmalıdır; bu nedenle iş hekimliğinde bir tartışma konusu oluşturmaktadır. Bazı yasalar bunu bir meslek hastalığı olarak kabul eder, ancak diğerleri tanımaz.
Bir süre bilim insanları bunu psikosomatik bir buluş olarak sınıflandırdılar. Bugün bile, bazı doktorlar bunu bir hastalık olarak kabul etmiyor ve onu insan ruhunun aşırı tezahürüne bağlıyor.
Birden fazla kimyasal duyarlılığı olan kişilerin genel popülasyonun %1’inden daha azını temsil ettiği tahmin edilmektedir. Bununla birlikte, insanların yaklaşık %10’u bir tür alerjiden muzdariptir.
Teşhis çok zordur. Çoklu kimyasal duyarlılığı belgeleyen bir laboratuvar testi yoktur. Doktorunuz bundan şüphelenebilir, tamamlayıcı test olarak alerji panelleri isteyebilir ve bu bulgulara göre teşhis koyabilir.
Okumaya devam edin: Toz Akarı Alerjisi: Engellemek İçin 4 Önlem
Çoklu kimyasal duyarlılığın patofizyolojisi
Bu hastalığın kökeni bilinmemektedir. Bilim insanları, maddenin bu kadar düşük konsantrasyonlarında abartılı alerjik reaksiyonlara yol açan mekanizmaları çözen çalışmaları henüz yayınlamadılar.
En sağlam temele dayanan hipotez, kişinin bir kimyasal madde ile ilk kez temasa geçtiğini ve bağışıklık sisteminin zayıf tepki verdiğini şart koşar. Daha sonra reaksiyonun hafızası vücutta kalır ve semptomları tetiklemek için sadece küçük bir doza ihtiyaç duyarlar.
Başka bir hipotez de benzerdir, ancak kişinin tolerans kaybına daha fazla ağırlık verir. Başka bir deyişle, kimyasalla ilk karşılaşmadan sonra vücut buna alışmaz. Bunun yerine, vücut buna aşırı duyarlı hale gelir.
Bu çoklu kimyasal duyarlılık, sinir sisteminin limbik sisteminde uyarı bulur. Maddenin uyarıcısı kaybolabilir, ancak vücut, saldıracak somut bir şey olmadan bağışıklık tepkisi sinyalleri gönderir.
Bu nedenle, açıklanan mekanizma, fibromiyalji veya huzursuz bağırsak gibi hastalıklarınkine benzer. Bilim insanları, bu koşullar arasında patofizyolojik bir bağlantı olduğundan şüpheleniyorlar.
Çoklu kimyasal duyarlılık belirtileri
Bu hastalığın belirti ve semptomları çok çeşitlidir. Akut bir reaksiyon olduğunda hemen hemen tüm organlarda ortaya çıkabilir ve bu da tanımlanmasını daha da zorlaştırır.
En sık görülen semptomlar solunum sistemi ile ilgili olanlardır. Örneğin, boğazda kaşıntı, kuru öksürük veya burun akıntısı yaşayabilirsiniz. Ayrıca mide bulantısı, kusma ve ishal gibi sindirim sistemi sorunları yaşayabilirsiniz.
Ek olarak, gözünüzde gözyaşı ve kırmızı göz gibi alerjik konjonktivit semptomları yaşayabilirsiniz. Ayrıca kalp, atış hızını artırabilir ve çarpıntıya neden olabilir.
Birden fazla kimyasal duyarlılığı olan bir kişinin astım veya huzursuz bağırsak teşhisi konması yaygın bir durumdur. Bununla birlikte, doktorlar genellikle bu nadir ve gerçekten kafa karıştırıcı durumu gözden kaçırır.
Tanı kriterleri
Doktorların çoklu kimyasal duyarlılığı teşhis etmek için kullanabileceği iki şey vardır:
Bunlardan biri, yaygın olarak tanınan, ancak genel olan kriterleri kullanmaktır. Hastanın aşağıdakilere uyması gerektiğini ima ederler:
- Söz konusu maddeye her maruz kaldığınızda semptomlar yaşarsınız.
- Kronik evrim.
- Alerjik belirtilerin olmadığı aralıklarla semptomların zaman zaman kaybolması.
- Doku ve organların aynı anda birden fazla tutulumu.
Diğeri ise QEESI anketini kullanmaktır: Bu, hastanın hastalıkla ilgili zorluk derecesini ölçen bir araçtır. Bunu hastaya yöneltilen sorularla ölçer. Hastanın aldığı puana göre doktor şiddeti sınıflandırabilir.
Fibromiyaljiyi tedavi eden profesyoneller ayrıca QEESI anketini bir değerlendirme aracı olarak kullanırlar. Bu, bu hastalıklar arasındaki bağlantı fikrini güçlendirir.
Ayrıca okuyun: Polen Alerjisi İle Başa Çıkmak İçin 8 İpucu
Çözüm
Bu makalenin başında çoklu kimyasal duyarlılığın iş dünyasında bir sorun olduğunu söylemiştik. Bu anlamda şirketlerin ve sigortacıların bunu bir meslek hastalığı olarak tanıması zordur.
Ancak, bundan muzdarip ve çalışmaları için güçlü kimyasallara maruz kalması gereken bir kişi için doktorların neler yapabileceğini sormaya değer. Bu, özellikle her zaman doğru teşhis edilemeyen bir hastalık söz konusu olduğunda, basit bir çözümü olmayan bir durumdur.
Bu arada bilim insanları, hastalıkla ilgili herhangi bir şüpheyi açıklığa kavuşturmak için hastalığı incelemeye devam edecekler. Yakın gelecekte bu durumu teşhis etmek için bir test oluşturabilirler.
Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.
- Actualización de la evidencia científica sobre sensibilidad química múltiple (SQM). Informes de evaluación de tecnologías sanitarias. Madrid: Ministerio de Sanidad, Política Social e Igualdad, 2015.
- Fernandez Sola J, Nogué S. Sensibilidad Quimica Múltiple. Ed Viena. Barcelona 2010. 1ª-2ª Ed. 1.154.
- Paredes Rizo, Mª. “Sensibilidad Química Múltiple: análisis de un caso registrado en un Hospital de referencia.” Medicina y Seguridad del Trabajo 64.251 (2018): 217-240.
- Ortega-Benito JM. Presentación de servicios sanitarios basados en la evidencia: hipersensibilidad química múltiple o intolerancia ambiental ideopática. Med Clin. (Barc). 2002; 118: 68-72