Daha Sağlıklı Olmak İçin Uzak Durmamız Gereken 5 Şey

Sağlıklı bir yaşam istiyorsanız, plastik kaplar ve yapışmaz tavalar kullanmamak iyi bir fikirdir. Çünkü bunlar toksik maddelerden yapılmaktadır.
Daha Sağlıklı Olmak İçin Uzak Durmamız Gereken 5 Şey

Tarafından yazılmıştır Okairy Zuñiga

Son Güncelleme: 16 Eylül, 2022

Ne kadar sağlıklısınız? Evinizin sağlıklı bir yer olduğunu düşünüyor musunuz? Peki, bazı alışkanlıkları değiştirerek daha sağlıklı olmak mümkün mü?

Sonuçta, hepimiz evimizde kendimizi güvende hissederiz. Fakat bugün, daha sağlıklı olabilmek için evinizden çıkarmanız gereken bazı şeyler hakkında konuşmak istiyoruz.

Bu ögelerin bazılarının aslında güvensiz görünmediğini fark edeceksiniz. Dahası, bunlar genelde herkesin günlük hayatında “gerekli” olduğunu düşündüğü şeylerdir.

Sorun şu ki kullandığımız bazı eşyalar sağlığımızı tehdit ediyor olabilir. Bu, aslında haberlerde duyduğumuzdan daha büyük bir risktir.

Bu yazımızda daha sağlıklı olmak için kullanmayı bırakmanız gereken şeyleri öğrenin!

Daha sağlıklı olmak için kullanmayı bırakmanız gereken şeyler

1. Yapay tatlandırıcılar

daha sağlıklı olmak için doğru beslenme

Bunlar, sağlıklı olmak için ilk kurtulmanız gereken şeylerden biridir. Aspartam ve sakraloz gibi yapay tatlandırıcılar vücudunuzun yağ depolamasına neden olur.

Yapay tatlandırıcı tüketmek, diyabetten muzdarip olma riskinizi artırır. Benzer şekilde, bu hastalığa sahipseniz de kan şekeri seviyenizi değiştirebilir.

Yapay tatlandırıcılar içeren yiyecek ve içecekler sağlığınız için eşit derecede kötüdür. Diyet içecekler vs. buna dahildir.

Yapay tatlandırıcılar, insülin tepkinizi etkiler ve kilo aldırmasının yanı sıra şunlara da sebep olabilmektedir:

  • Kalp krizi
  • Felç
  • Alzheimer hastalığı

Yapay tatlandırıcıların bu sorunları artırmasının sebeplerinden biri de bağırsak florasını değiştirmesidir. Ayrıca bu ürünler, metabolizma fonksiyonlarınızı da değiştirir.

Bu kimyasal maddeler ayrıca glukoz intoleransına neden olur. Bu nedenle diyabet tedavinizin kontrol altına alınması zorlaştırır.

2. Plastik yemek kapları

Evinizden uzak tutmanız gereken ikinci şey plastik kaplar ve şişelerdir. Yemeğinizi saklamak için kullandığınız kaplar da bunlara dahildir.

Plastik yemek kapları kullanmadığınızda, endokrin sisteminizin maruz kaldığı kimyasalların sayısını azaltabilirsiniz. Çünkü bu kaplar bifenol A ve ftalat gibi kimyasalları içermektedir.

Genel olarak, endokrin sistemimiz şunları düzenler:

  • Ruh halimiz
  • Büyüme ve gelişim süreçlerimiz,
  • Dokularımızın çalışma şekli,
  • Cinsel ve üreme sistemimiz.

Bununla birlikte, şişe su ya da uzunca bir süre plastikte kalmış içecekler içtiğinizde, şu riskler artar:

  • Üreme sağlığı sorunları,
  • Hipertansiyon
  • Nazı kanser türleri.

Sorun, sürekli yıkamadan dolayı plastik kaplar siz fark etmeden bazı kalıntıların içine nüfuz etmesine izin verebilir.

Yapılması gereken en iyi şey cam kaplar kullanmaktır. Hatta ftalatsız olanlardan da alabilirsiniz.

3. Yapışmaz tava

yapışmaz tava kullanmak

Genellikle yapışmaz kap ve tencereler mi kullanıyorsunuz? Yemek pişirirken yemeğin dibe yapışmasını istemiyor olabilirsiniz.

Fakat daha sağlıklı olmak için bunlardan kesinlikle kurtulmanız gerektiğini bilmelisiniz.

Daha sağlıklı olmak adına yapışmayan tava ve tencereler yerine seramik veya cam kaplar ve çelik tencereler kullanmanız değiştirmeniz daha iyi olacaktır.

Bunlarla ilgili sorun, yapışmayı önleyen malzemenin perflorooktanoik asit içermesidir. Bu, kansere neden olabilecek bir kimyasaldir.

Yapışmayan özelliği, perflorooktanoik asitte bulunan florürden kaynaklanmaktadır. Ancak esas sıkıntı, tavayı veya tencereyi ısıttığınızda florürün buharlaşmasıdır.

Bu gerçekleştiğinde, zehirli florür gazlarının varlığını fark etmek imkansızdır. Bu yüzden, fark etmeden onları solursunuz.

4. Oda spreyleri

Oda spreyleri veya koku gidericilerin içinde diklorofenol vardır. Bu, erken ergenlik ve kanser dahil olmak üzere diğer sağlık sorunlarına neden olabilecek bir kimyasaldır.

Spreylerde bulunan diğer bir yaygın kimyasal ise ftalattır. Daha önce de söylediğimiz gibi bunlar endokrin sistemimizi etkiler.

Evinizde kötü kokular ile ilgili sorun yaşıyorsanız, oda spreylerine alternatifler bulmayı deneyin.

Yapabileceğiniz bazı şeyler şunlardır:

  • Kapı ve pencerelerinizi her gün düzenli olarak açın. Bu, evinizin havalandırılmasını ve evinizdeki hava kalitesinin yükselmesini sağlar.
  • Kaliteli esansiyel yağlar kullanın. Bu güzel bir koku elde etmenizi sağlar.
  • Evinizde taze çiçekler kullanın.
  • Her gün biraz tütsü yakın.

Çoğumuzun oda spreyi kullandığını biliyoruz. Fakat daha sağlıklı olmak için bunlardan vazgeçip doğal seçeneklere yönelmek önemlidir.

5. Paket baharatlar

daha sağlıklı olmak için yapmamız gerekenler

Ot ve baharatlarda antioksidanlar, mineraller ve vitaminler çoktur. Bunlar, gıdalarınızdaki besin maddelerini maksimize etmenize yardımcı olur.

Bununla birlikte, bu avantajlardan gerçekten yararlanmak için taze baharat kullandığınızdan emin olmanız gerekir.

Markette bulduğunuz hazır ambalajlı baharatlarla ilgili bir problem, bunların koruyucular içermesidir.

Bu genellikle, gıdaların lezzet ve dokusunu kaybetmelerini önlemek için kimyasalların eklendiği anlamına gelir.

Tavsiyemiz, yerel marketlerde bulduğunuz doğal baharatları almanızdır. Ya da bunları bahçenizde büyütebilirsiniz.

Bu şekilde, her zaman taze baharat bulundurduğunuzdan emin olursunuz.

Evinizdeki bu şeylerden kurtulun ve daha sağlıklı bir hayat yaşayın! 


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.


  • Rebecca J. Brown, Mary Ann De Banate, Kristina I. Rother. Artificial Sweeteners: A systematic review of metabolic effects in youth. (2010).
  • ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2951976/
    • Rudel, R. A., Gray, J. M., Engel, C. L., Rawsthorne, T. W., Dodson, R. E., Ackerman, J. M., … & Brody, J. G. (2011). Food packaging and bisphenol A and bis (2-ethyhexyl) phthalate exposure: findings from a dietary intervention. Environmental health perspectives119(7), 914.
    • Sajid M, Ilyas M. PTFE-coated non-stick cookware and toxicity concerns: a perspective. (2017).

    ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/28913736

    • Anne Steinemann. Fragranced consumer products: exposures and effects from emissions. (2016).
    ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5093181/

Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.