Damarlarınızı Temizleyecek 10 Besin

Kırmızı taneli meyvelerin hepsi, antioksidan açısından zengindir. Bu anlamda en yoğun içeriğe nar sahiptir. Atardamar ve toplardamarlarınızı temizleyerek, damar sertliği probleminden korunabilmek mümkündür.
Damarlarınızı Temizleyecek 10 Besin
Carlos Fabián Avila

tarafından incelendi ve onaylandı. doktor Carlos Fabián Avila.

Tarafından yazılmıştır Daniela Echeverri Castro

Son Güncelleme: 16 Eylül, 2022

Beslenme alışkanlıkları, sağlığımızın daha iyi veya daha kötü olması açısından her zaman çok büyük rol oynamaktadır. Zaman içinde, bazı elementler atardamarlarınızda birikerek bloklar oluştururlar ve bu da dolaşım problemlerine, kardiovasküler hastalıklara ve dahası ölüme yol açabilir.

Diğer taraftan; bazı yiyecekler, atardamar ve toplardamarlarınızı temizleyebilirler. Bu besinleri günlük beslenme diyetinizde bulundurmanız, çok çeşitli hastalıklardan korunmanız açısından önemlidir.

Araştırmalara göre, damar sertliği, her geçen yıl dünyada daha fazla ölüme sebep olmaktadır. Bu çok ciddi bir hastalıktır; çünkü bu hastalığa sahip kişilerin enfeksiyonlara karşı bağışıklık sistemleri zayıf olur. Tıkanmış atardamar ve toplardamarlar, damar sertliğine ilaveten, hipertansiyon ve kalp hastalıkları riskini de yüksek miktarda arttırırlar.

Yukarıda bahsettiğimiz tüm bu ciddi hastalıklardan korunmak için, yapabileceğiniz en önemli şey, beslenme diyetinize dikkat etmenizdir. Takip eden makalede, atardamar ve toplardamarlarınızı temizlemek için tüketebileceğiniz on besinden bahsedeceğiz.

Sarımsak

soyulmuş sarımsaklar

Damarların temizlenmesi dendiğinde, bir numaralı besin sarımsaktır. İçerdiği güçlü antioksidanlar sayesinde vücudunuzdaki serbest radikallerle savaşabilir ve kötü kolesterol seviyesini düşürürken, iyi kolesterol seviyesini yükseltir. Bu mucizevi fayda, kan dolaşımını hızlandırarak, hipertansiyon ile savaşmanıza yardımcı olur.

Yulaf Ezmesi

Bu yiyeceği özellikle kahvaltınızın bir parçası olarak tüketmenizi tavsiye ediyoruz, çünkü sindirime yardımcı olur ve günün kalan kısmında size enerji verir. Yulaf ezmesinin harika faydalarından bir diğeri de; kolesterolün atardamarların duvarlarına yapışma kabiliyetini düşürmesi ile damar sertliği ve kalp hastalıkları riskini düşürmesidir.

Elma

yeşil elma

Kaliforniya Üniversitesi’nde Doktor ve Beslenme Uzmanı olan Liz Applegate’e göre; elmanın içeriğinde bulunan pektin isimli maddenin kolesterol ile birleşme özelliği vardır. Ayrıca elma içeriğinde bulunan flavonoid, kalp hastalıklarına yakalanma riskini %50 azaltır.

Balık

Yağlı balıklar, “iyi yağlar” olarak da bilinen omega-3 yağ asidi açısından zengindir. Bu yağlar, damarların tıkanmasını engellemeye yardımcıdır. Bu amaca ulaşmak için tüketmeniz gereken balıklar şu şekilde sıralanabilir: Somon, orkinos, ton balığı, alabalık, ringa balığı ve sardalya.

Zerdeçal

toz ve kök zerdeçal

Zerdeçalda bulunan ana element kurkumindir, bu da kalbinizi korur. Araştırmalara göre, zerdeçal bu element sayesinde genellikle tıkanıklıkla oluşan damardaki zararı engelleyebilici özelliktedir.

Ispanak

Bu yeşil yapraklı sebze, A ve C vitamini açısından zengindir. Bu vitaminler de, araştırmaların gösterdiğine göre; kolesterolün oksitlenmesini ve damar sertliği problemini engelleyicidir.

Kuruyemişler

kavanozda kuruyemişler

İçerdikleri mono-doymamış yağ ve kalp sağlığı için çok önemli olan omega-3 yağ asidi sayesinde kuruyemişler; damarlarınızdaki tıkanıklıkları engelleyici özelliğinin yanısıra, ayrıca damarların temizlenmesinde de etkilidirler. En faydalı kuruyemişler şu şekilde sıralanabilir: Fındık, badem, ceviz ve fıstık.

Zeytinyağı

Sızma zeytinyağı, sağlığınız için çok faydalıdır ve kalp hastalıklarını engelleyici özelliklere sahiptir. Bu yağ, mono-doymamış bir yağdır ve bu, kolesterolün damar duvarlarına yapışmasını engelleyici özelliktedir.

Domates

kesilmiş domates

Domates, likopen kaynağıdır. Likopen, bir tür antioksidandır ve kötü kolesterolün damar duvarlarına yapışmasını engelleyicidir. Araştırmalara göre, günlük domates tüketimi, atardamarlarda meydana gelen plak oluşumu riskini ciddi oranda düşürmektedir.

Nar Suyu

Nar suyunun, böğürtlen suyu, yaban mersini suyu ve portakal suyu gibi diğer tüm meyve sularından daha yüksek oranda antioksidan içerdiği bilimsel çalışmalarla kanıtlanmıştır. Bu mucizevi içeriği sayesinde, fareler üzerinde yapılan bir çalışmaya göre, nar suyu, damar sertliği olarak bilinen atardamarlarda oluşan hasarı iyileştirmede oldukça etkilidir.


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.


  • Pérez-Jiménez, F., Ros, E., Solá, R., Godás, G., Pérez-Heras, A., Serra, M., … nombre del Grupo de Unidades de Lípidos de la Sociedad Española de Arteriosclerosis, E. (2006). Consejos para ayudar a controlar el colesterol con una alimentación saludable. Clin Invest Arterioscl. http://doi.org/10.1016/S0214-9168(06)73670-1
  • Avci A1, Atli T, Ergüder IB, Varli M, Devrim E, Aras S, Durak I. Effects of garlic consumption on plasma and erythrocyte antioxidant parameters in elderly subjects. Gerontology. 2008;54(3):173-6. doi: 10.1159/000130426. Epub 2008 May 7.
  • Kapil, V., Milsom, A. B., Okorie, M., Maleki-Toyserkani, S., Akram, F., Rehman, F., … Ahluwalia, A. (2010). Inorganic nitrate supplementation lowers blood pressure in humans: Role for nitrite-derived no. Hypertension. http://doi.org/10.1161/HYPERTENSIONAHA.110.153536
  • Periago, M. J., Martinez-Valverde, I., & Ros, G. (2001). Propiedades químicas, biológicas y valor nutritivo del licopeno. Anales de Veterinaria.
  • Covas, M.-I., De La Torre, R., & Fitó, M. (2014). Scientific evidence of the benefits of virgin olive oil for human health. Medicina Balear. http://doi.org/10.3306/MEDICINABALEAR.29.02.39
  • Lavie, C. J., Milani, R. V., Mehra, M. R., & Ventura, H. O. (2009). Omega-3 Polyunsaturated Fatty Acids and Cardiovascular Diseases. Journal of the American College of Cardiology. http://doi.org/10.1016/j.jacc.2009.02.084
  • Srivastava, G., & Mehta, J. L. (2009). Currying the heart: Curcumin and cardioprotection. Journal of Cardiovascular Pharmacology and Therapeutics. http://doi.org/10.1177/1074248408329608
  • Meydani, M. (2009). Potential health benefits of avenanthramides of oats. Nutrition Reviews. http://doi.org/10.1111/j.1753-4887.2009.00256.x

Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.