Demans Riskini Azaltan Alışkanlıklar

Demans riskini azaltmak adına, dolaşımı ve nöronal bağlantıları kolaylaştırmak için hem fiziksel hem de zihinsel olarak aktif kalmak önemlidir. Sosyal etkileşim de çok faydalıdır.
Demans Riskini Azaltan Alışkanlıklar

Son Güncelleme: 23 Şubat, 2022

Pek gerçekçi görünmese de, kişilerarası ilişkiler demans riskini azaltmak için şarttır.

Ne yazık ki, bu hastalık giderek kötüleşmekte ve birçok beyin fonksiyonunu etkilemektedir. Ancak, bazı alışkanlıklar demans riskini azaltmaya yardımcı olabilir.

Bu yazıda duygusal dengenin, aktif kalmanın ve beyin aktivitesini artırmanın önemini keşfedeceksiniz.

Demans

Demans, bazı akli melekelerin kaybı ya da azalması ile belirginleşir. Özellikle hafıza, davranış ve mantık yürütmeyi etkiler.

Ne yazık ki, bu bozulma genellikle kronik ve ilericidir. Bu hastalık tipik olarak yaşlılarda ortaya çıkar ve bu hastalıktan muzdarip olan kişiler neredeyse tamamen etraflarındaki insanlara bağımlı olacak derecede hasta olurlar.

Genetik yatkınlığın yanı sıra, bazı faktörler demans riskini artırabilir:

  • Hipertansiyon
  • Yüksek kolesterol
  • Sigara tüketimi
  • Diyabet
  • Bazı depresyon türleri
  • Bilinç kaybıyla sonuçlanan kafa travmaları
  • Serebrovasküler hastalıklar
  • Cıva gibi ağır metallere maruz kalma

Demans riski nasıl azaltılır?

1. Hafızanızı geliştirin

Öncelikle, demansın en sık görülen semptomlarından biri hafıza kaybıdır. Bu nedenle, hafızanızı her gün çalıştırmanızı öneririz.

  • Yatmadan önce her gece yaptığınız her şeyi gözden geçirin.
  • Ayrıca, hafızanızı çalıştırmanın başka bir yolu da, her yeni yeri ziyaret ettiğinizde, yeni bir aktivite yaptığınızda veya yeni biriyle tanıştığınızda çok fazla dikkat etmektir. Ardından, öğrendiklerinizi ve keşfettiğiniz şeyleri incelemeye odaklanın.

2. Yeteneklerinizi güçlendirin

Rakamlara daha fazla ilgi duyan insanlar vardır. Diğerlei ise kelimeleri tercih eder. Durumunuz ne olursa olsun, yeteneklerinizi geliştirmek için zihinsel egzersizler yapmalısınız.

Rakamlarla ilgileniyorsanız, mükemmel bir seçim günümüzde oldukça popüler olan Sudoku bulmacalarını çözmektir. Ancak, eğer kelimeler ilgi alanınıza giriyorsa, her gün okumalısınız.

3. Toplantılara ve tartışmalara katılmak

Diğer insanlarla etkileşimi ve diğer düşünme yöntemlerini içeren her türlü sosyal aktivite beyni harekete geçirir ve böylece demans riskini azaltır. Örneğin, toplantılara katılmak fikir alışverişi yoluyla beyin aktivitesini arttırır.

Bir fikri tartışmak ve savunmak, nöronları çalışmaya zorlar ve demansın etkilediği birçok yeteneği yeniden etkinleştirir.

Dil kullanımı, arkadaşlarla yapılan görüşmeler ve sohbetler sayesinde, hafızanız çalışır, mantık yürütme ve beyin fırtınası yapılır. Genel olarak, bu gerçekten önemlidir, çünkü Alzheimer gibi bazı hastalıklar bir kişinin yeni bilgi öğrenme yeteneğini etkiler.

4. Duygusal istikrar

Ek olarak, demanslı bir hastanın ailesinin sevgisini ve anlayışını hissetmesi çok önemlidir.

Ne yazık ki, birçok insan sevdiklerinin dejeneratif hastalıklarıyla baş etmeyi zor bulmaktadır. Bununla birlikte, duygusal istikrar etkilenen kişinin yaşam kalitesini artırmaya yardımcı olur.

Bu nedenle, hasta bakımı kapsamlı olmalıdır. Ayrıca, fizyolojik, sosyal ve duygusal ihtiyaçlarınız her zaman karşılanmalıdır. İster inanın ister inanmayın, bu demans riskini azaltabilir veya zaten demanstan muzdarip iseniz, yetenek kaybınızı yavaşlatabilir.

5. Aktif kalın

Son olarak, demans riskini azaltmaya yardımcı olan iyi alışkanlıklar fiziksel aktivite veya daha ziyade zihinsel ve fiziksel sağlığı içeren her türlü aktivitedir. Genel olarak, fiziksel aktivite, kardiyovasküler sağlığı ve dolaşımı iyileştirir. Bu nedenle, aktif ve canlı bir hayat yaşamak, dejeneratif hastalık riskini azaltmanın en iyi yoludur.

Bu bakımdan, günde en az 30 dakika egzersiz yapmak iyi bir fikirdir. Aslında, sizin için zor olan aktiviteler yapmalısınız.

Ayrıca, olumlu düşünmeniz ve değişikliklere uyum sağlamayı öğrenmeniz gerekir.

İlginizi çekebilir ...
Demansın Anatomisi: Bunak İnsanların Hayatları
Sağlığa bir adım
sayfasında okuyun Sağlığa bir adım
Demansın Anatomisi: Bunak İnsanların Hayatları

Demans sahibi bir hasta Alzheimer, Parkinson ve Binswanger gibi farklı hastalıklardan muzdarip olabilir. Bunların hepsinde bunama vardır.


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.



Bu yayının içeriği yalnızca bilgilendirme amaçlıdır. Hiçbir zaman bir uzmanın teşhislerini, tedavilerini veya tavsiyelerini kolaylaştırmaya veya onların yerini almaya hizmet edemezler. Herhangi bir şüpheniz varsa güvendiğiniz uzmanınıza danışın ve herhangi bir işleme başlamadan önce onayını alın.