Dinlendirici Uyku - Gerçekten Ne Kadar Uykuya İhtiyacımız Var?

Gerçekten ne kadar dinlendirici bir uykuya ihtiyacımız var? Günde kaç saat dinlenmeliyiz? Gerçek şu ki, hayatın mevcut hızı, sağlığı garanti eden uyku alışkanlıklarını ortadan kaldırdı. Sizi okumaya devam etmeye ve bu ve diğer sorulara bazı cevaplar bulmaya davet ediyoruz.
Dinlendirici Uyku - Gerçekten Ne Kadar Uykuya İhtiyacımız Var?

Tarafından yazılmıştır Maria Jimena Freytes

Son Güncelleme: 25 Ağustos, 2022

Gerçekten ne kadar dinlendirici bir uykuya gerçekten ihtiyacımız var? Gerçekten de, “öldüğümde uyuyacağım” sözü popülerdir, çünkü birçok insan uyumanın zaman kaybı olduğunu düşünür. Zamanımızı “üretken” bir şeyde kullanmamız gerektiğine inanırız. Yine de uzmanlar ne diyor? Bilime göre ne kadar uyumamız gerekiyor?

İnsanların sağlıklı ve üretken kalabilmek için ne kadar dinlenmeye ihtiyaçları olduğuna ilişkin bilimsel kararı öğrenince şaşıracaksınız.

İnsanlar çoğu zaman, yanlış bir şekilde, çalışmak, ders çalışmak veya egzersiz yapmak için uyku saatlerini ertelerler. Dinlenme zamanlarını bu şekilde kullanırlarsa daha üretken olabileceklerine inanırlar. Aslında tam tersi doğrudur, uykunun sağlığınız üzerinde büyük etkisi vardır.

İyi uyumak neden önemlidir?

Yeterince uyumanın sağlığa birçok faydası vardır ve vücudunuz bunun için size teşekkür edecektir.

1. Dinlendirici uyku depresyonu önler

Depresyon, adrenalin ve kortizol gibi stres hormonlarıyla ilişkilidir. Ayrıca, birkaç saatlik uyku bu hormonların üretimini artırır. Rahat ve düzgün bir şekilde dinlenmiş bir vücut, melanin ve serotoninin salınımını kolaylaştırır.

Bu iki madde, stresin yarattığı olumsuz etkilere karşı koyar ve daha iyi ve duygusal olarak bütün hissetmenize yardımcı olur.

2. Kalp ve damar sağlığını korur

kalp tutan eller

Uykusuzluk, kandaki stres hormonu seviyelerini yükselttiğinden, bu nokta bir öncekiyle ilgilidir. Buna karşılık, kan basıncında ve kalp atış hızında bir artışa da neden olur.

Bu açıdan stres, kardiyovasküler hastalıklar için bir risk faktörü olarak kabul edilir.

3. Uyku hafızayı geliştirir

Nöronal bağlantılar kesilmediği için uyuduğumuzda beyin çalışmaya devam eder. Uyku birkaç aşamadan oluşur: uyanıklık, REM dışı uyku ve REM uykusu.

Nöronlar hepsinde çalışır, ancak sonuncusunda kısa süreli hafıza geri yüklenir ve uzun süreli hafıza haline gelmek üzere sabitlenir. Bazı araştırmalar, ders çalıştıktan hemen sonra kestirmenin bu konuda iyileşmeler sağladığını ortaya koydu.

4. Kilo vermeye yardımcı olur

Leptin iştah bastırıcı hormondur ve adiposit adı verilen yağ hücreleri, yeterince dinlendirici bir uyku almadığınızda bu hormonu yeterince salgılamazlar.

Aynı şekilde, uykusuzluk midenin iştah hormonu olan ghrelin’i daha fazla salmasına neden olur. Bu nedenle uyku eksikliği obezite ile yakından ilişkilidir.

5. Dinlendirici uyku bağışıklık sistemini güçlendirmeye yardımcı olur

Bağışıklık sistemi, biz uyurken çalışan başka bir sistemdir, çünkü etrafta dolaşan mikrop ve toksinlerle savaşmak için kendini yeniler ve güçlendirir. Yani, gerektiği gibi uyursanız enfeksiyonları daha iyi önleyebilirsiniz.

Bilime göre insanlar ne kadar dinlendirici bir uyku almalıdır?

Görüldüğü gibi dinlenme, vücudun işleyişini sağlayan hemen hemen tüm sistemleri etkiler. Bu nedenle zihinsel, fiziksel ve duygusal sağlığınızın yanı sıra üretkenlik seviyeniz de uyku kalitenize bağlıdır.

Elbette günde sekiz saat uyumanız gerektiğini söyleyen teoriyi duymuşsunuzdur. Bu, bir araştırmacı olan Nathaniel Kleitman’ın öğrencilerinden biriyle karanlık bir mağarada bir aydan biraz fazla zaman geçirdiği 1938’den geliyor. Uyku alışkanlıklarını analiz ederken, gece sekiz ila sekiz buçuk saat uyuduklarını fark ettiler.

Birkaç çalışma, belirli bir saat uyumanın sağlık yararları sağladığı gerçeğini desteklemektedir. Örneğin, kötü uyku düzeninin öğrencilerdeki akademik performansı olumsuz yönde etkilediği kanıtlanmıştır. Aynısı iş yeri için de geçerlidir.

Buna ek olarak, bazı araştırmalar, günde yedi ila sekiz saat uyuyanlar arasında ölüm oranının daha düşük olduğunu ve dört saatten az uyuyanlar için daha yüksek olduğunu doğruladı.

Fazladan bir saat uyku, yaşam kalitesinde belirleyici bir faktör olabilir. Sekiz saatten az uyuduktan sonra gün içinde beklendiği gibi performans göstermeniz, sağlığınız için iyi olduğu anlamına gelmez.

Yeterince dinlendirici bir uyku çekmediğinizde ne olur?

uyuyan rahat kadın

Yeterince uyumadığınızda olumsuz olaylar meydana gelir – bunlar sağlık bozukluklarından zihinsel ve duygusal komplikasyonlara kadar uzanırlar. Sonuçları tahmin edebileceğinizden çok daha ciddidir.

Günde önerilen miktarda uyku almadığınızda meydana gelen şeylerden bazıları şunlardır:

  • Uyku eksikliği kan şekerini düzenleyen hormon olan insülin salınımını bozduğu için tip 2 diyabet riski artar.
  • Uykusuzluğun strese neden olması ve bunun sonucunda kaygı ve depresyon duygularına neden olması sebebiyle anksiyete bozluklukları ortaya çıkar.
  • Ayrıca cinsel istek kaybı da görülür çünkü uyku bozuklukları erkeklerde testosteron azalmasına neden olabilir. Az ve kalitesiz dinlenme libidoda azalmaya ve düşük sperm üretimine neden olabilir.
  • Konsantrasyon eksikliğinden kaynaklanan bilişsel bozukluklar ve hafıza sorunları her türlü kazaya neden olabilir.
  • Özellikle 30 yaşından sonra, çok az dinlenme hücre yenilenmesini değiştirdiği için kas büyümesinde bir azalma olur.

Bilime göre ne kadar dinlendirici bir uyku uyumalısınız?

Artık bu konuda bilgiye sahip olduğunuza göre, fazladan bir saatlik uykunun sağlığınız, işiniz ve yaptığınız hemen hemen her aktivite için çok iyi olabileceğini biliyorsunuz.

Yetişkinlerin sekiz saat uykuya ihtiyacı vardır ve bebeklerin 13 saate, ergenlerin ise dokuz saate ihtiyacı vardır. Bu saatleri bir ömürle çarpın ve varlığımızın büyük bir bölümünü uyuyarak geçirmemiz gerektiğini keşfedeceksiniz.

Soru, daha sağlıklı bir yaşam karşılığında bunca zaman dinlenmeye yatırım yapmaya değip değmeyeceğidir. Kötü uyku vücuda zarar verir ve yakında hasarı tersine çevirmek için çok geç olacaktır.


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.


  • San Molina, L. (2010). Comprender la depresión. Editorial AMAT.
  • Alonso, C. F. (2009). El estrés en las enfermedades cardiovasculares. Libro de La Salud Cardiovascular Del Hospital Clínico San Carlos, 583-590.
  • Rico-Rosillo, María Guadalupe, and Gloria Bertha Vega-Robledo. “Sueño y sistema inmune.” Revista Alergia México 65.2 (2018): 160-170.
  • Escobar, Carolina, et al. “La mala calidad de sueño es factor promotor de obesidad.” Revista mexicana de trastornos alimentarios 4.2 (2013): 133-142.
  • Reinoso-Suárez, F. (2005). Neurobiología del sueño. Revista de Medicina de la Universidad de Navarra, 10-17.
  • Strada Herrera, G. La función de memoria del sueño. Cómo el cerebro promueve el aprendizaje mientas duerme.
  • Zapata Giraldo, A. F. (2013). La temporalidad en el insomnio(Bachelor’s thesis, Uniandes).
  • Castro, A. M., Caamaño, L. U., & Julio, S. C. (2014). Calidad del dormir, insomnio y rendimiento académico en Estudiantes de Medicina. Duazary: Revista internacional de Ciencias de la Salud11(2), 2.
  • Rodríguez-Morilla, B., & Madrid-Navarro, C. J. (2015). ¿ Cuándo, cuánto y cómo dormir?. Eubacteria, nº 33 (2015).

Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.