Diş Beyazlatma Ne Kadar Dayanır?

Daha parlak bir gülüş elde etmek için birçok farklı diş beyazlatma yöntemi vardır. Bu yazıda size en yaygın olanları ve sonuçlarının ne kadar süre dayandığını anlatacağız.
Diş Beyazlatma Ne Kadar Dayanır?

Son Güncelleme: 05 Temmuz, 2021

Herkes bir noktada diş beyazlatma işlemini araştırmıştır. Güzel ve parlak bir gülümsemeye sahip olmak, birçok insan için giderek daha yaygın bir endişe haline geliyor. Parlak dişlere sahip olmak günümüzde var olan diş beyazlatma tedavileri ile oldukça ulaşılabilir bir imkandır.

Günümüzde dişlerimizin görünümünü iyileştirmek için daha fazla seçenek var. Diş beyazlatma, diş yüzeylerindeki pigmentleri ve lekeleri çıkarabilen kimyasal maddelerin kullanıldığı bir işlemdir. Diş muayenehanelerinde yapılanlar iyi bir alternatif olmakla birlikte evde kullanabileceğiniz ürünler de bulunmaktadır.

Bu ürünlerin sonuçları ve kalıcılık süreleri değişiklik göstermektedir. Bu yazımızda sizlere en sık kullanılan yöntemlerden ve diş beyazlatmanın ne kadar süre kalıcı olduğundan bahsedeceğiz. Ayrıca, etkisinin daha uzun süre dayanması için size bazı ipuçları vereceğiz.

Diş beyazlatma çeşitleri ve kalıcılığı

Diş beyazlatmanın diş yüzeyindeki lekeleri çıkararak gülüşe daha çekici bir görünüm kazandırdığından daha önce bahsetmiştik. Leke türleri, kullanılan ürün ve yöntemler ve hastanın alışkanlıkları diş beyazlatmanın kalıcılığının süresini belirler.

Diş beyazlatmanın etkileri uzun süreli olsa da kalıcı değildir. Aşağıda, en sık kullanılan tedavilerden bazıları ve bunların genellikle ne kadar süre kalıcı olduğu yer almaktadır.

Evde uygulanan seçenekler

Bu, dişlerini beyazlatmak isteyen kişinin eczanelerden satın alabileceği ve kendi başına uygulayabileceği ürünleri içerir. Bunlar, genellikle sınırlı bir etkiye sahip olan beyazlatıcı jeller veya macunlardır.

Kişinin evde yaptığı ancak, diş hekimi endikasyonu ve takibi gerektiren profesyonel beyazlatmalar bunlara dahil değildir. Doğal yöntemler veya günlük ürünlerle ev yapımı tarifler de bu gruba dahil değildir, çünkü etkili olmadıkları veya diş yapılarına zarar verme riski taşıdıkları için kullanılmaları tavsiye edilmez.

Beyazlatıcı diş macunu

Bu, günlük fırçalama için kullanılan bir diş macunudur, ancak beyazlatma etkisi sağlayan ilave maddeler içerir. Genellikle aşındırıcı maddeler, hidrojen peroksit ve karbamid peroksit içerirler.

Sadece aşındırıcı içerenler, dişlerin rengini değiştirmeden yüzeysel lekelere etki eder. Peroksit içerenler ise dişleri beyazlatabilir ve lekeleri çıkarabilir.

Üreticiler, birkaç hafta boyunca günde iki kez günlük kullanım önermektedir. Sonuçlar yalnızca 2 ila 6 haftalık kullanımdan sonra ortaya çıkabilir ve 3 ila 4 ay kalıcıdır.

Beyazlatma macununu kullanmaya devam ederek kalıcılığı uzatılabilir, ancak bu önerilmez. İçerdikleri bileşenler sık ​​kullanım için tasarlanmamıştır ve diş minesinde geri dönüşü olmayan hasara neden olur. Ayrıca diş etleri gibi yumuşak dokuları tahriş edebilir ve diş hassasiyetine neden olabilirler.

Kişinin bu macunları düzenli ve uzun süreli kullanmayı tercih ettiği durumlarda, mineyi koruyan ve güçlendiren macunlarla birleştirilmesi, dişlerinin zarar görmemesi için gereklidir.

Beyazlatıcı gargara

Bu tip diş beyazlatıcılar, hidrojen peroksit içeren ağız gargaralarıdır. Tavsiye edilen, yüzey lekelerini çıkarmak için günlük gargara yapılmasıdır.

Sonuçlar genellikle 3 aylık kullanımdan sonra ortaya çıkar ve fark edilir veya uzun süreli değildir. Genel olarak yararlılıkları, profesyonel yöntemlerle elde edilen sonuçların uzatılması veya sürdürülmesidir.

diş duşu kullanan eller
Diş kliniğinde yapılan diğer tedavilerin etkisini korumak için beyazlatıcı gargaralar kullanımı önerilir.

Beyazlatma kalemleri

Bunlar beyazlatma jeli ve diş yüzeyine yerleştirmek için bir aplikatör içeren küçük plastik tüplerdir. Ürün lekelerin üzerine birkaç saniye ovularak diş boyar gibi kullanılır. Belirtilen süre boyunca yemek yemeden ve ağzı çalkalamadan etki etmesi için beklenilir.

Etkisinin ortaya çıkması 2 günden bir haftaya kadar sürer, ancak etkisi minimum düzeydedir. Ayrıca, kalıcılığı uzun ömürlü değildir.

Beyazlatma şeritleri

Bunlar en etkili ve en uzun ömürlü evde diş beyazlatma yöntemlerinden biridir. Etkiler ortaya çıkmadan önce birkaç uygulama gerektirebilir ve kalıcılığı 6 aya kadar sürebilir.

Bunlar, lekeleri çıkarmak ve dişleri beyazlatmak için peroksit jel içeren yapışkan şeritlerdir. Kişi şeritleri ambalajından çıkarır ve onlara rehberlik etmesi için bir ayna kullanarak dişlerinin üzerine yerleştirir. Bunları üretici tarafından belirtilen süre boyunca işlemeye bırakmalı ve ardından atmalısınız.

Tavsiye, şeritleri en az 14 gün boyunca günde 30 dakika kullanmaktır. Mevcut birçok marka var; bazıları diğerlerinden daha etkili ve kullanımı daha kolaydır.

Bunları yanlış veya önerilenden daha uzun süre kullanmak zararlı olabilir. Diş minesinde hasar, diş eti tahrişi ve hassasiyet, ürünün yanlış kullanımıyla ilişkili sonuçlardan bazılarıdır.

Dişçide diş beyazlatma

Diş hekimi kliniğinde, bir profesyonel tarafından gerçekleştirilen diş beyazlatma tedavileri genellikle evde yapılan tedavilere göre daha hızlı ve kalıcı etkiye sahiptir. Ek olarak, lekelerin nedenlerini ve türlerini değerlendiren bir ön  teşhis, özel bir durum için en uygun yöntemin seçilmesine olanak tanır.

Önden ypaılan profesyonel temizlik ve sonraki florür uygulaması genellikle tedavinin bir parçasıdır, bunlar sonuçları iyileştirir ve hassasiyet ve tedavi sonrası komplikasyon riskini azaltır.

Aşağıdakiler profesyonel olarak uygulanabilecek diş beyazlatma alternatiflerinden bazılarıdır.

Soğuk ışık lambası ile beyazlatma

Diş hekimleri bu tür prosedürleri kliniklerinde gerçekleştirir. Dişçi, ağız mukoza zarlarına zarar gelmemesi için üstlerini özel bir malzeme ile izole eder.

Diş hekimi bu beyazlatıcı jeli diş yüzeylerine yerleştirir ve ürünü aktive eden ve hızlandıran soğuk bir ışığa veya lazere maruz bırakır. Hidrojen peroksit veya karbamid peroksit gibi beyazlatıcı maddeler yüksek konsantrasyonlarda kullanılır.

Seans, kişinin htiyaçlarına göre 30 ile 90 dakika arasında sürebilir. Bazıları ikinci bir seans gerektirse de, genellikle tek bir müdahale yeterlidir.

Elde edilen sonuçlar çok etkilidir ve hemen fark edilir.

Ayrıca, ağız hijyeni iyi olan hastalarda etkileri 1 ile 3 yıl arasında sürebilmektedir.

Evde beyazlatma jeli setleri

Bu durumda diş hekimi tedaviye rehberlik eder ve kişi diş beyazlatmayı evde kendisi yapar. Uzman kişiye ağzına uygun özel bir kalıp ve kalıba yerleştirilecek beyazlatma jeli içeren evde kullanılmak üzere bir ayakta tedavi seti verir.

Bu durumlarda kullanılan ürün, tezgah üstü ürünlerden çok daha güçlüdür. Bu nedenle diş hekimi nasıl, ne kadar süreyle ve ne sıklıkta kullanılacağını gösterecektir.

Bazı durumlarda, kişi birkaç gün veya birkaç hafta boyunca birkaç saat veya gece boyunca kullanmalıdır. Her durum için en iyi seçeneği seçmenize izin veren farklı konsantrasyonlarda peroksit içeren sunumlar vardır.

Sonuçları bir hafta sonra fark etmeye başlayacak, maksimum etkiye  2 ila 4 hafta sonra ulaşacaksınız. Koopere hastalarda ve hijyen alışkanlıkları iyi olanlarda bir yıl veya daha uzun süre dayanırlar.

Kombine diş beyazlatma

Burada, önceki iki tedaviyi birleştiriyoruz. Üç aşamadan oluşur:

  • İlk ayakta tedavi seti: Profesyonel, kişiye evde kalıplarla  beyazlatma yapmasını önerir. Bunları yaklaşık 15 gün boyunca günde en az 4 saat kullanmalıdır.
  • Klinik içi beyazlatma: Ayakta beyazlatma setini 15 gün kullandıktan sonra hasta soğuk ışık tedavisi için diş hekimine gitmelidir. Tedavi yaklaşık 45 dakika sürer.
  • İkinci ayakta tedavi seti: Ayakta tedavi süreci 15 gün daha tekrarlanır.

Bu tip kombine tedavi, en iyi ve en kalıcı sonuçların alındığı tedavidir. Bu beyazlatma işleminin etkisi 3 yıla kadar kalıcıdır.

Diş beyazlatmaya zarar verebilecek alışkanlıklar

Bazı alışkanlıklar ve adetler diş beyazlatma ile elde edilen sonuçları etkileyebilir. Bazı durumlarda, daha önce var olanlardan daha belirgin pigmentasyonlar veya lekeler oluşur:

  • Bazı yiyecek ve içecekler: Örneğin yapay renklendiricili yiyecekler, kahve, çay, mate, kırmızı şarap, çikolata, domates veya yaban mersini sosları tüketmek dişlerin beyazlığını etkileyebilir.
  • Tütün: Tütünün herhangi bir biçimde kullanılması dişleri sarı ve kahverengiye boyar.
  • Kötü diş hijyeni: Yeterli diş temizliğinin yapılmaması ve ağızda bakteri plağının birikmesi, gülümsemenin görünümünü etkileyen bir faktördür. Diş taşı oluşumu, iltihaplı diş etleri ve çürüklerin görünümü, dişlerin rengini değiştiren hijyen ihmalinin sonuçlarıdır.
  • Travma veya enfeksiyonlar: Dişte bir darbe veya enfeksiyon olması, kuronun renginde değişikliğe neden olabilir. Tüm dişlerde sarımsı, mavimsi, gri ve hatta siyah tonlar görünebilir.
  • Yaş ve genetik: Bu faktörleri kontrol edemeyiz, ancak gülümsemenin görünümünü de etkilediğinin farkında olmalısınız. Dişlerin rengi ve dişlerde daha sarımsı bir ton oluşturan zamanın geçişi dikkate alınması gereken hususlardır.

Diş beyazlatma kalıcılığını uzatmak için ipuçları

İster evde bir yöntem ister profesyonel diş beyazlatmayı tercih etmiş olun, sonuçları korumak için beyazlatma sonrası bakım önemlidir. Bunları uygulamaya koymak, elde edilen etkilerin süresini uzatabilir.

Ağız sağlıgı

Bakteri plağının birikmesinin yeni lekelerin ortaya çıkmasına, tartar birikmesine ve çürük oluşumuna yardımcı olduğundan daha önce bahsetmiştik. Bu nedenle, dişleri temiz tutmak, bu komplikasyonlardan kaçınmak ve beyaz bir gülümsemeyi korumak için önemlidir.

Dişlerinizi günde en az iki kez, özellikle yemeklerden sonra iyice fırçalamanız tavsiye edilir. Özellikle de renkli yiyecekler yediğinizde.

Günde bir kez diş ipi kullanmak da gereklidir. Bazı diş hekimleri, beyazlatmanın sonuçlarını korumak için özel diş macunu veya ağız gargaraları önerebilir.

Diyet ve alışkanlıklar

Bazı gıdaların tüketimine dikkat etmek beyazlatmanın etkilerini uzatmaya yardımcı olabilir. Köri, safran, kola, kahve, çay, şarap veya mate gibi pigmentasyonu yoğun yiyecek ve içeceklerden kaçınmak veya tüketimini azaltmak, yapılması en tavsiye edilen şeydir. Bunlardan kaçınamıyorsanız, diş yüzeyi ile teması azaltmak için bunları bir kamışla içmenizi öneririz.

Narenciye veya sirke gibi diş minesine zarar veren asitli gıdaların tüketimini azaltmak da faydalıdır.

Kişi tütünden uzak durmalıdır, çünkü daha önce de belirttiğimiz gibi, dişleri karakteristik kahverengi veya sarı renkle pigmentlendirir. Sigara içmeye devam ederseniz beyazlatmanın etkinliğini hızla kaybedersiniz.

Dişçi ziyaretleri

Tedaviden sonra bir takip kontrolü yaptırmak idealdir. Tedaviden sonra diş beyazlatma tedavilerine bağlı hassasiyet gibi bazı komplikasyonların olması normaldir. Bunlar genellikle geçicidir ve kolayca tedavi edilebilir.

Her altı ayda bir diş hekimine düzenli ziyaretler de tavsiye edilir. Ağzın genel durumunu kontrol etmek, daha fazla komplikasyonun önlenmesine yardımcı olur.

iki bardak kahve
Kahve gibi içecekler dişleri lekeleyebilir ve diş beyazlatma tedavisini bozabilir.

Ön değerlendirme önemlidir

Daha çekici bir gülümseme ararken, bu tür bir tedavi seçmeden önce dikkate alınması gereken bazı hususlar vardır. Kullanılan bileşenler diş ve diş etlerinde hassasiyete neden olabilir. Soğuk ve sıcaktaki bu rahatsızlık hissi genellikle geçicidir ve birkaç gün sonra kaybolur.

Ancak göz önünde bulundurmanız gereken başka komplikasyonlar da var ve bunlar şunlar:

  • Diş etlerinin ve yumuşak dokuların tahrişi: genellikle evde kullanılan yöntemler veya setler kullanıldığında olur. Hafif ve geçicidirler.
  • Diş eti beyazlatma: Kuıllanılan malzeme dişeti dokusuna etki edebilir ve bölgenin rengini bozabilir. Zamanla normal renklerine geri dönerler.
  • Diş dokularında hasar: Dişlerde çatlaklar,  kırıklar veya boşluklar varsa veya mine çok aşınmış ve incelmişse, ağartma maddesi dokulara zarar verebilir. Hatta pulpa dokusunu tahriş edebilir ve ağrıya neden olabilir.

Bu nedenlerle ve bu ürünlerin vücut yapıları üzerinde kullanılmasının içerdiği riskler nedeniyle tedaviyi bir diş hekimi yapmalıdır. Tedaviyi gerçekleştirmeden önce profesyonel, ağzın genel durumunu değerlendirir ve her vaka için en uygun seçenekleri belirler. Hastalar bazen beyazlatmaya ihtiyaçları olduğuna ve basit bir temizliğin estetik problemlerini çözeceğine inanırlar.

Öte yandan ağızda bazı sağlık sorunları varsa ve başka yaklaşımlar gerekliyse diş hekimi öncelikle bunları çözmelidir. Diş hekimi, diğer durumları kötüleştirebilecek bu maddelere dişleri maruz bırakmadan önce ağzın sağlığını eski haline getirmelidir.

Hasta bakımı esastır

Daha beyaz bir gülümseme ararken birçok seçenek olduğu, sarı veya lekeli dişleri gizlemek için gülümsemeyi bırakmanız gerekmediğini zaten biliyorsunuz.

Diş beyazlatmanın etkileri ve ne kadar kalıcı olacağı birçok faktöre bağlıdır. Var olan lekeler ve pigmentasyonlar, dişlerin rengi, hastanın yaşı, hastanın istediği beyazın tonları ve tedavi şekli sonuçları etkiler. Ancak, bunda hastanın alışkanlıkları ve uygulama sırasındaki ve sonrasındaki bakımının da çok etkisi vardır.

Önerilen, bu tür bir tedaviyi gerçekleştirmeden önce her zaman bir diş hekimine danışmaktır. Bir profesyonelin tavsiyesi ile önlenebilecek bazı riskler vardır. Diş beyazlatmanın işe yaraması için ağız sağlığı bakımının şart olduğunu unutmayın.

 


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.


  • Moradas Estrada, Marcos. “¿ Qué material y técnica seleccionamos a la hora de realizar un blanqueamiento dental y por qué?: protocolo para evitar hipersensibilidad dental posterior.” Avances en odontoestomatología 33.3 (2017): 103-112.
  • Jaramillo Moncada, Joel David. Blanqueamiento dental con peróxido de carbamida. BS thesis. Universidad de Guayaquil. Facultad Piloto de Odontología, 2019.
  • Begazo Gavilan, Brian Fernando. “Blanqueamiento dental a base de peróxido de hidrógeno al 35%.” (2020).
  • Pérez Villoslada, Luz Estephany. “Sensibilidad dentinaria después del blanqueamiento dental.” (2019).
  • Achachao Almerco, Kelly, and Lidia Yileng Tay Chu Jon. “Terapias para disminuir la sensibilidad por blanqueamiento dental.” Revista Estomatológica Herediana 29.4 (2019): 297-305.
  • Darriba López, Iria. “Factores técnicos que modifican el resultado del blanqueamiento vital ambulatorio, condicionando el grado de aclaramiento y los efectos secundarios.”
  • Bersezio, Cristian, et al. “Evaluación de la autopercepción de estética dental en pacientes tratados con dos modalidades distintas de blanqueamiento dental.” Revista Cubana de Estomatología 57.2 (2020).
  • Lantigua Palin, Carlos, and Alejandra Marie Rodríguez. Estudio sobre los daños físicos ocasionados en el esmalte frente a agentes químicos utilizados en las diferentes técnicas de blanqueamiento: revisión literaria. Diss. Santo Domingo: Universidad Iberoamericana (UNIBE), 2020.
  • Osorno Ruíz, Gema Jazmina. Estudio comparativo in vitro de la eficacia del blanqueamiento dental Clínico y Ambulatorio en piezas dentales extraídas realizado en las Clínicas Odontológicas UNAN-Managua en el periodo junio-octubre 2017. Diss. Universidad Nacional Autónoma de Nicaragua, Managua, 2017.

Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.